Συνεχίζεται σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η διακοπείσα συζήτηση του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νοτίου ΑΤομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».
Όπως συνέβη και κατά την αρχική συζήτηση του ζητήματος στο ΚΑΣ, στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), «λόγω της σοβαρότητας του θέματος», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, καλεί τα μέλη του πάλι σε παναττική στάση εργασίας από τις 14:30 έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟΑ στις 15:00, ζητώντας:
«Να πάρει η υπουργός πίσω την υπογραφή της από το ανυπόστατο Μνημόνιο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα κατηγορηθεί για πραξικόπημα εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Να πάψει κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης του Αρχαιολογικού Νόμου με άμεσους ή έμμεσους τρόπους. Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία της κήρυξης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, όπως ορίζει η Αρχαιολογική Νομοθεσία».
Τέλος, καλεί τα μέλη του ΣΕΑ «που είναι και μέλη του ΚΑΣ να υπερασπιστούν τις συλλογικές απόψεις του ΣΕΑ μέσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να διαφυλάξουν τόσο την προστασία των μνημείων όσο και την υπόσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 5ης Σεπτεμβρίου, που διακόπηκε ύστερα από σχεδόν 8 ώρες και αφορούσε την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης στο Ελληνικό, το κύριο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.
Επίσης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού με ανοικτή επιστολή του που απέστειλε την Δετρέρα προς τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου το ΚΑΣ να προχωρήσει στην κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου Ελληνικού. Ο ΣΕΑ επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την καθυστέρηση της διαδικασίας με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα», «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ», ενώ «δημοσιογραφικοί και άλλοι κύκλοι προβάλλουν το κείμενο τού "Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας" ΥΠΠΟΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ ως "αποτελεσματικότερο" οποιασδήποτε κήρυξης, αποσιωπώντας το γεγονός της ακυρότητας της πράξης».
Όσον αφορά την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου που επιβάλλει το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου, οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι «δεν αποτελεί κήρυξη αδόμητης ζώνης απολύτου προστασίας Α, ούτε ζώνης Β δόμησης με όρους, ούτε βέβαια χαρακτηρισμό της περιοχής ως οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου». Ως εκ τούτου «δεν εμποδίζει την έγκριση ή την εκτέλεση του όποιου έργου», τονίζουν φέρνοντας ως παράδειγμα άλλους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το κέντρο της Αθήνας, τη Ρόδο, το Ναύπλιο, τη Μονεμβασιά, τα Χανιά ....
Όσο δε για τους όρους προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, σημειώνουν ότι «θα ισχύουν στο διηνεκές και θα δεσμεύουν όχι μόνον την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., αλλά και τον κύριο του έργου, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους υπεργολάβους που θα εκτελέσουν τα τεχνικά έργα έως και τους τελικούς χρήστες, κατοίκους ή επαγγελματίες που θα ζήσουν ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή» και τονίζουν:
«Επιπρόσθετα, είναι βέβαιο ότι η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας τόσο στην εισαγωγή του θέματος της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου Ελληνικού στο ΚΑΣ, όσο και στην έγκριση των ΣΟΑ και ΣΜΠΕ καθώς και η απαρέγκλιτη τήρηση του Ν. 3028 στην αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων που θα εντοπιστούν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, αίρει τις καθυστερήσεις και διευκολύνει την πορεία της επένδυσης» αναφέρουν σε άλλο σημείο της επιστολής τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου