Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ινδία και Ιαπωνία: Αμυντική συνεργασία των δύο μεγάλων «Ι» της Άπω Ανατολής


Ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ινδική πόλη του Ahmedabad, οι διμερείς επαφές Ιαπωνίας και Ινδίας κατέληξαν σε μια σημαντική αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe και ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Mondi, την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων την διενέργεια περαιτέρω κοινών ασκήσεων, επαύξηση συνεργασιών σε τομείς του αμυντικού εξοπλισμού, όπως η επιτήρηση και οι τεχνολογίες μη επανδρωμένων συστημάτων και η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπως δημοσιεύθηκε μετά τις συνομιλίες. Επίσης, οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται στην σύσφιξει των σχέσεών τους στον τομέα της αντιτρομοκρατίας.

Οι Ινδοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αγορά του ιαπωνικού αρεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας ShinMaywa US-2, το οποίο θέλουν να εντάξουν στο ινδικό ναυτικό. Η απόφαση της Ινδίας και της Ιαπωνίας να ενισχύσουν τους αμυντικούς δεσμούς τους έρχεται εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Στα πλαίσια αντιμετώπισης της βορειοκορεατικής πυραυλικής απειλής, ο κ. Abe σχεδιάζει να εισαγάγει την Aegis Ashore, μια χερσαία έκδοση του θαλάσσιου συστήματος πυραυλικής άμυνας Aegis.

Η απαντηση της Κίνας σε αυτές τις ινδο-ιαωνικές κιν'ησεις δεν άργησε να έρθει. Αρχικα χαρακτήρισε ανεντιμη την προσπάθεια πώλησεις πολεμικού υλικού στην Ινδία απο την Ιαπωνία, παρα το φιλειρηνικό σύνταγμα της τελευταίας. Επίσης, οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, Χούα Τσιούνγκ: «Υποστηρίζουμε ότι οι περιφερειακές χώρες πρέπει να έρχονται κοντά με τον διάλογο χωρίς αντιπαράθεσεις και να εργάζονται για μια εταιρική σχέση αντί για μια αμυντική συμμαχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: