Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Το νέο περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης της Κύπρου


Παραδόθηκε την περασμένη στην κυπριακή δημοκρατία το πρώτο Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης που κατασκευάστηκε απο το Ισραήλ στα πλαίσια της στρατηγικής συμμαχίας Κύπρου - Ισραήλ. 

Το νέο πλοίο είναι στα πρώτυπα του  SAAR 4 και SAAR 4,5 που βρίσκονται σε υπηρεσία στο Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό. Το νέο αποκτημα του κυπριακού ναυτικού έχει εκτόπισμα 430 τόνων, συνολικού μήκους 62 μέτρων, μέγιστη ταχύτητας 32 κόμβων και φέρει έως και 30 μέλη μόνιμο πληρώμα και μπορεί να μεταφέρει επιπλέον μια μονάδα ειδικών δυνάμεων. Εγκατεστημένα στο πλοίο είναι πολλαπλά εξελιγμένα συστήματα, όπως 2 θέσεις πολοβόλων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τηλεχειρισμό, τύπου Rafael Typhoon Weapon, προηγμένα ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και συστήματα επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών επικοινωνιών, συστήματα πλοήγησης, συστήματα εντολών και ελέγχου και πολλά άλλα.

Η καθέλκυση του πλοίου αποτελεί το πρώτο βήμα, όπως τόνισε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης ο οποίος βρέθηκε στα Ναπηγεία της Χάιφα, ενός σημαντικού στόχου που έχει θέσει το Υπουργείο Άμυνας για την ενίσχυση του Ναυτικού μέσα σε τακτά χρονοδιαγράμματα, που θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθως, αναφερόμενος στη συνεργασία Κύπρου Ισραήλ τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή και σημείωσε ότι η απόκτηση του σκάφους μέσω της Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό δείγμα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών που έχει οικοδομηθεί και έχει εδραιωθεί σε ισχυρές βάσεις τα τελευταία χρόνια. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: