Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Νέες τομές στον ισραηλινό στρατό αλλά και στις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις


Το γενικό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε δύο τομές που θα λάβουν χώρα στον ισραηλινό στρατό. Η μία, θα έχει να κάνει με τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ και η άλλη, με την δημιουργεία κινήτρων στον ισραηλινό στρατό, ώστε οι νεοσύλλεκτοι να επιλέγουν πιο μαχημες ειδικότητες.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Gadi Eizenkot, οι κληρωτοί που θα υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις ή στις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων (Sayeret Matkal, Shayetet 13 naval commandos, Shaldag heli-borne commandos, και 669 search-and-rescue unit), πλέον, θα υπηρετούν 8 χρόνια το λιγότερο, απο τα 3-4 χρόνια που ισχυε έως τώρα.

Αυτή είναι μια απαραίτητη τομή, καθώς όπως τόνισε ο Ισραηλινός στρατηγός: «Κάθε χρόνο, κατατάσονται στις ειδικές μας δυνάμεις περίπου 9.000 υποψήφιοι, οι οποίοι είναι κυρίως απόφοιτοι γυμνασίου που θέλουν να υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις και να τους υποβάλουμε σε μια σειρά προκαταρκτικών δοκιμασιών που διαρκούν μεταξύ 9-12 ημέρες. Μέχρι το τέλος της διαδικασίας, έχουμε μόνο ένα μικρό αριθμό επιτυχόντων στρατιωτών. Στην συνέχεια αυτοί οι στρατιώτες θα προχωρήσουν σε άλλες πιο ειδικευμένες εκπαιδεύσεις, οι οποίες θα διηρκέσουν 1-2 χρόνια. Στην συνέχεια θα είναι διαθέσιμη για υπηρεσία για ενα χρόνο στο οποίο η υπηρεσία μπορεί να προσθέσει άλλο ένα. Αυτή την κατάσταση έρχεται να λύση το νεο αυτό μέτρο». Επίσης, ο στρατός θα δίνει κίνητρα στους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων για να παίρνωουν πτυχίο απο ανωτερα ή ανωτατα ιδρύματα.

Στην συνέχεια ο κ. Eizenkot αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα επάνδρωσης μάχιμων ειδικοτήτων που παρουσιάζεται τελευταία στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και στα νεα μέτρα που θα χρησιμοποιήσει το Γενικό Επιτελείο για να αντιστρέψει την εικόνα.

Παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα μια μείωση της προτίμησης των νεοσυλλέκτων σε μάχιμες ειδικότητες και σε προτίμηση μεταθέσεων σε σχηματισμούς πρώτης γραμμής. Συγκεκριμένα, αυτές οι προτιμήσεις ξεκίνησαν απο τον Νοέμβριο το 74%, τον Μάρτιο έπεσε στο 71% και συνεχίστηκε τον Ιουλιο αυτή η πτωτική τάση φτάνοντας στο 67%. Για να αντιμετωπιστει αυτη η κατάσταση, ο ισραηλινος στρατός θα δημιουργήσει τρείς βαθμίδες στρατιωτών. Οι τλαξη των «πολεμιστών πρώτης γραμμής» στην οποία θα νήκουν στρατιώτες που υπηρετούν σε επιλεκτες μονάδες. Η τάξη των «πολεμιστών» στρατιώτες που έχουν μάχιμη ειδικότητα αλλα δεν υπηρετούν σε επιλεκτη μονάδα και οι
« στρατιώτες υποστήριξης» οι οποίοι έχουν μη μαχιμες ειδικότητες και κυρίως αναλαμβάνουν καθύκοντα πληροφοριών και επικοινωνιών.

Επίσης θα αυξηθεί ο μισθός των στρατιωτών με μαχιμες ειδικότητες απο 1.700 σε 2.000 σεκέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: