Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ...θάνατος των ονειροπόλων θα επηρεάσει τον αμερικανικό στρατό


Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ντοναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως τερματίζει το προεδρικό διάταγμα του πρών προεδρου Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με το οποίο με το οποίο όσοι παρανομα εισήλθαν στις Η.Π.Α ως μετανάστες κατα την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας δεν θα διώκονταν ποινικά. Trump την Τρίτη διέταξε το τέλος του προγράμματος σε έξι μήνες, δίνοντας στο Κογκρέσο χρόνο για να βρει μια λύση για τους μετανάστες.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφήνει σε ένα αβεβαιο καθεστώς 800.000 ανθρώπους και ανάμεσα σε αυτούς 900 στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πενταγώνου, Paul Haverstick, τα 900 αυτά άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς μπορούν να παραμένουν νόμιμα στη χώρα ως τη λήξη των αδειών τους. Εάν η ημερομηνία λήξης της άδειας παρέρχεται μέσα στους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή πριν από την 5η Μαρτίου 2018, οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για την ανανέωσή της και την εξασφάλιση του δικαιώματος παραμονής για άλλα δύο χρόνια· οι αιτήσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν πριν από την 5η Οκτωβρίου. Όμως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται καμία νέα αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα DACA. Δεν γίνονται επίσης δεκτές ούτε αιτήσεις για ταξίδια των δικαιούχων στο εξωτερικό. Την 20ή Αυγούστου υπήρχαν ακόμη 106.341 φάκελοι προσώπων που έχουν αιτηθεί την ένταξη τους στο πρόγραμμα υπό εξέταση· οι υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ θα τους διεκπεραιώσουν όπως προβλέπεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Μόλις εκπνεύσει η ισχύς των αδειών παραμονής τους, οι δικαιούχοι δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ και θεωρητικά θα διατρέχουν κίνδυνο να απελαθούν ανά πάσα στιγμή. Εκτός εάν υπάρξει ένας —ακόμη εντελώς θεωρητικός— νόμος που θα καταρτίσει το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους, για να νομιμοποιηθεί η παραμονή τους στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: