Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

100 χρόνια νωρίτερα το τέλος της ελληνικής Εποχής του Χαλκού, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ασσύρου


Οι συμβατικές εκτιμήσεις για τo τέλος της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο μπορεί να είναι λανθασμένη κατα έναν αιώνα σύμφωνα με νέες ραδιοχρονολογήσεις. Ενώ οι ιστορικές χρονολογίες παραδοσιακά τοποθετούν το τέλος της ελληνικής Εποχής του Χαλκού γύρω στο 1025 π.Χ., η τελευταία έρευνα δείχνει μια ημερομηνία 70 έως 100 χρόνια νωρίτερη.

Συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, όπως κατέγράψαν σε αναλύσεις τους, που δημοσίευσαν στο PLOS ONE, συνέλεξαν 60 δείγματα από οστά ζώων, υπολείμματα φυτών και ξύλων, τα οποία βρέθηκαν κατα την διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή της Ασσύρου, 25χλμ από την Θεσσαλονίκη και τα οποία καλύπτουν 400 χρόνια, από τα μέσα του 14ου αιώνα έως το 10ο αιώνα π.Χ, και τα ραδιοχρονολόγησαν απο το 1525 π.Χ. έως το 1625 π.Χ, με ακρίβεια που φτάνει στο 95,4%.

Ο Dr Ken Wardle του Τμήματος Κλασικών Σπουδών, Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, δήλωσε για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης χρονολόγησης πως: «Αυτά τα νέα αποτελέσματα λένε μια ιστορία που είναι εντελώς ανεξάρτητη και αρκετά διαφορετική από τις συμβατικές ιστορικές αφηγήσεις και χρονολογήσεις γύρω απο το τέλος της ελληνικής Εποχής του Χαλκού.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, η χρονολογία του τελευταίου μέρους της ελληνικής Εποχής του Χαλκού γινόταν εξ ολοκλήρου με βάση τα ιστορικές ημερομηνίες και χρονολογήσεις που προέρχονται από την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή με τη βοήθεια της εξάγονται απο ευρήματα της Μινωικής ή Μυκηναϊκής κεραμικής ή απο τους αιγυπτιακούς σκαραβαίους. 

Αλλά αν δεχτούμε την χρονολόγηση με βάση τον άνθρακα 14 και δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος για να μην την δεχτούμε, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις γνώσεις μας για μια μακρά σειρά ημερομηνιών από τα μέσα του 14ου π.Χ. αιώνα έως τις αρχές του 11ου αιώνα π.Χ.. 

Αυτή η θεμελιώδης επανεκτίμηση είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ευρύτερο πλαίσιο της Μεσογείου. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις χρονολογίες μεταξύ των διαφόρων περιοχών, όπως αυτές του Ισραήλ και της Ισπανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: