Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η τελευταία υποστολή στο Αφγανιστάν


Υπεστάλη για τελευταία φορά η βρετανική Union flag στην περιοχή του Helmand στο Αφγανιστάν στο στρατιωτικό συγκρότημα Bastion-Leatherneck, σε μια σεμνή στρατιωτική τελετή η οποία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων για την κοινή αμερικανο - βρετανική στρατιωτική διοίκηση στην περιοχή, μετά απο 13 χρόνια.

Οι βρετανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις της Δανίας, Εσθονίας, Γεωργίας, Τόνγα, Ιορδανίας και Βοσνίας απο το 2006, που δημιουργήθηκε η Task Force Helmand, είχαν σαν κύρια αποστολή τους την εκπαίδευση και συνδρομή των Αφγανικών δυνάμεων στον αγώνα εναντίων των ταλιμπάν. Μέχρι το 2013, όπου οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας απέδειξαν οτι μπορούν να αναλάβουν αυτόνομα αποστολές, με αφορμή την ασφάλεια των πρόσφατων προεδρικών εκλογών της χώρας όπου 7 εκατ. πολίτες προσήλθαν στις κάλπες.

«Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Χελμάντ, αφού έδωσε στο Αφγανιστάν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για ένα σταθερό μέλλον. Οι θυσίες των στελεχών των ενόπλων μας δυνάμεων έθεσε τα θεμέλια για μια ισχυρή αφγανική Δύναμης Ασφαλείας πράγμα που επέτρεψε την πρώτη δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στην ιστορία της χώρας, και έτσι σταμάτησε να είναι η χώρα αυτή ένα εφαλτήριο για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία. Παρά το γεγονός ότι τελείωσε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην κοινή ιστορία μας, θα συνεχιστεί η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει το Αφγανιστάν» τόνισε απο την μεριά του ο υπουργός εθνικής άμυνας της Βρετανίας,  Michael Fallon 

Δεν υπάρχουν σχόλια: