Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του σερβικού Δήμου Στάρι Γκραντ και του Δήμου Νεάπολης - Συκεών


Η πολύτιμη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης με αντιπροσωπία αιρετών και διοικητικών στελεχών του δήμου Στάρι Γκραντ της Σερβίας, στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης.

Ο δήμος Στάρι Γκραντ είναι ο μικρότερος, αλλά κεντρικότερος και ιστορικότερος δήμος του Βελιγραδίου, ενώ το όνομά του σημαίνει «Παλιά Πόλη» αφού περιλαμβάνει το κέντρο της παλιάς πόλης. Εκεί λειτουργούν, μεταξύ άλλων, το Κοινοβούλιο, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Ακαδημία Τεχνών και πολλά πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά.

Στην αντιπροσωπία των Σέρβων μετείχαν ο αντιδήμαρχος Διοικητικών του Στάρι Γκραντ Μπόζινταρ Βούλιτς, ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου και υπεύθυνος για θέματα διεθνών συνεργασιών Τζόρτζε Σπάσιτς, ο συντονιστής του Κέντρου Νεότητας Μπόγιαν Μόρτς και οι σύμβουλοι Μάρκο Μτάκταντς, Αντρέι Μπέλιγκαρ και Λάζαρ Λέσνικ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των Σέρβων αυτοδιοικητικών και η συζήτηση στράφηκε κυρίως γύρω από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων για τη χρηματοδότηση τοπικών και υπερτοπικών έργων και δράσεων και την υλοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν, επίσης, για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής Νεάπολης-Συκεών για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας, τις πρωτοβουλίες της στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και του πολιτισμού, αλλά και για τυπικά διοικητικά ζητήματα όπως οι διαδικασίες που ακολουθεί στις δημόσιες προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς,

«Έχουμε κοινή πολιτιστική κληρονομιά και θέλουμε να προκύψει μια πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στους δύο δήμους. Προσπαθούμε να είμαστε καινοτόμοι και δημιουργικοί. Επειδή, όμως, βρισκόμαστε προς το παρόν εν αναμονή της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να θεωρούμε το δήμο Νεάπολης-Συκεών σαν το μεγάλο αδελφό που μπορεί να βοηθήσει το μικρό», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του δήμου Στάρι Γκράντ.


Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών καλωσόρισε τους Σέρβους χαρακτηρίζοντάς τους ευπρόσδεκτους, δεδομένων και των στενών, αδελφικών σχέσεων των δύο λαών.

«Έχουμε την εικόνα ενός δραστήριου δήμου που θέλει να κερδίσει το στοίχημα της νέας εποχής και για αυτό είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια πιστεύετε ότι μπορούμε να σας παρέχουμε. Θεωρούμε ότι υπάρχουν και θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες για να δημιουργήσουμε μια γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων», επισήμανε.

Ο Σίμος Δανιηλίδης αναφέρθηκε και στην επανειλημμένη παρουσία του στις εμπόλεμες ζώνες της πρώην Γιουγκοσλαβίας οργανώνοντας και συνοδεύοντας ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες. «Ορισμένοι από εμάς βιώσαμε από πολύ κοντά τη φρίκη και τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι Σέρβοι τα τελευταία 25 χρόνια με τις πολεμικές συρράξεις», τόνισε. Ιδιαίτερα στάθηκε στη συνεργασία που είχε ο πρώην δήμος Συκεών με το Παιδοχειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου του Βελιγραδίου, καθώς και στο πρόγραμμα υποδοχής και φιλοξενίας παιδιών, κυρίως ορφανών, από την πρώην Γιουγκοσλαβία, τα οποία φιλοξενούνταν σε οικογένειες Συκιωτών και Θεσσαλονικέων αρχικά για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, αλλά ορισμένες φορές έμεναν έως και δύο χρόνια φοιτώντας μάλιστα και σε ελληνικά σχολεία.

«Μάλωναν οι οικογένειες των συμπολιτών μας για το ποια θα κατάφερνε να προσφέρει λίγες στιγμές αγάπης, ανακούφισης, ηρεμίας και ξεγνοιασιάς σε αυτά τα παιδιά που υπέφεραν τόσο πολύ και τόσο άδικα. Στα παιδιά αυτά που σήμερα είναι 30άρηδες πια, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι έχουν καταγράψει την εμπειρία αυτή στη μνήμη και την καρδιά τους. Ελπίζουμε να μην ζήσει ποτέ ξανά ο σερβικός λαός, και φυσικά κανείς άλλος λαός, τέτοιες τραγικές καταστάσεις», ευχήθηκε.


Εκ μέρους του δήμου Νεάπολης-Συκεών στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη το στέλεχος του Γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Ελένη Λιανού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Βουλγαρίδης, οι αντιδήμαρχοι Αντώνης Σαουλίδης, Αλέκος Σιμητόπουλος, Τάσος Τσακιρίδης, Στέλιος Γκατζές, η πρόεδρος Χριστίνα Τερζή και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης Χριστίνα Τοπαλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: