Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Inter

Η πρώην θα κρίνει το μέλλον του Mazzarri στη νυν


του Δημήτρη Βαρσάνη

Πριν από την ήττα της Inter από τη Fiorentina ο Walter Mazzarri δήλωσε ότι: «Θα ήθελα να σας πω τι συμβαίνει μέσα στην ομάδα όμως ξέρω ότι ότι πω θα ερμηνευθεί ως δικαιολογία. Έχω περάσει πολλές φορές από αυτό νωρίτερα. Πιστέψτε με όσο λιγότερα λέω τόσο το καλύτερο».


Τα μαχαίρια βγήκαν στο Μιλάνο,οι ισχυροί άνδρες των “Nerazzurri” κρατούν βαθιές συνομιλίες μέσα στο “Giuseppe Meazza” και ο Mazzarri ψάχνεται. Σε κάθε γωνία αισθάνεται πιο σκοτεινά από το συνηθισμένο και τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα. Ο αγώνας απέναντι στη Napoli βρίσκεται στον ορίζοντα και το σκηνικό που έχει τεθεί για την επόμενη Κυριακή μοιάζει περισσότερο σαν μια τελική σύγκρουση. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα με τη Gazzetta dello Sport να προαναγγέλλει ότι ο πρόεδρος της Inter Erick Thohir ενημέρωσε τον πρώην ιδιοκτήτη του συλλόγου Massimo Moratti ότι δεν τον απασχολεί το μέλλον του προπονητή του.


Η κατήφεια και η απελπισία τυλίγει το μπλε μισό του Μιλάνου,το οποίο ποτέ δεν προχωρούσε μαζί με τον Mazzarri. Όταν διορίστηκε το Μάιο του 2013 από τον Moratti αναμενόταν ο ερχομός του να φέρει τη σταθερότητα σε μια ομάδα που δεν είχε συνέλθει ακόμα από τη περίοδο του Andrea Stramaccioni. Ήταν μια πρόσληψη που είχε διφορούμενες απόψεις,αν και οι μη πιστοί σε αυτό το τέχνασμα ίσως να συμφωνούσαν ότι αυτή η αρνητικότητα τους κουβαλούσε μια προειδοποίηση. Αν ο Mazzarri μπορούσε να πετύχει στην Inter ότι στη Napoli σίγουρα θα ήταν μια καλή αρχή.

Στην πρώτη του χρονιά ο προπονητής από τη Τοσκάνη άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις τερματίζοντας πέμπτος και βγαίνοντας στο Europa League με την ομάδα του. Η κριτική μπορούσε να χτυπήσει τη πόρτα του για τις πάρα πολλές ισοπαλίες(15) όμως η προηγούμενη σεζόν έδωσε στην Inter μερικούς λόγους για να ελπίζει. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πέτυχε ελάχιστα,ότι το ποσοστό νικών του(43,48%) δεν ήταν καθόλου κοντά σε αυτό που έπρεπε να είναι και οι επιδόσεις μακριά από το “Giuseppe Meazza” ήταν απογοητευτικές. Ακόμη και στα ντέρμπι του Μιλάνου κέρδισε το πρώτο και έχασε το άλλο,το οποίο ενισχύει τη μέτρια εικόνα του.


Ο Thohir ήταν υπομονετικός και σε αντίθεση με κάποιους άλλους προέδρους στήριξε ακλόνητα την επιλογή του προκατόχου του. Ο Moratti έφερε τον Mazzarri για να κατευθύνει το πλοίο σε ήρεμα νερά και να καταπνίξει οποιεσδήποτε σκέψεις ενδεχόμενων λιποτακτών του πληρώματος,αλλά πέρα από αυτό δεν καθορίστηκε η πορεία. Μια νέα κατεύθυνση και ένα νέο όραμα σίγουρα είναι ύψιστης σημασίας στο μυαλό του Ινδονήσιου επιχειρηματία.

Μέσω των αποτελεσμάτων στον αγωνιστικό χώρο και μιας επιθετικής προσέγγισης στο μάρκετινγκ ο Thohir είναι πρόθυμος να επαναφέρει την Inter στα υψηλότερα κλιμάκια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το έκανε βέβαιο με τις άφθονες ευκαιρίες που έδωσε στο τρέχων προπονητή του ώστε να αποδείξει ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά.

Αυτή η χρονιά ξεκίνησε καλά καθώς οι καλοκαιρινές μεταγραφές άρχισαν να δίνουν στον πρώην τεχνικό της Napoli μια εικόνα πολύ περισσότερο στη δική του. Στο πρωτάθλημα ξεκίνησε με δύο νίκες και δύο ισοπαλίες και πολλοί πρόωρα έχριζαν το υλικό της Inter υποψήφιο για Champions League.

Μια γρήγορη ματιά πίσω από τα παιχνίδια δείχνουν ότι μεμονωμένα λάθη κόστισαν τους τρεις βαθμούς απέναντι στη Torino και τη Palermo,ενώ τα επτά γκολ απέναντι στην αφελή Sassuolo και η νίκη εναντίον της αδύναμης Atalanta ίσως να κάλυψαν τις βιαστικές προβλέψεις. Μέχρι τη στιγμή που συντριβεί στην έδρα της από τη Cagliari και πριν παραδοθεί από τη ρημαγμένη από τραυματισμούς Fiorentina υπήρχαν ήδη ανησυχητικά τακτικά λάθη που έγιναν. 


Η απροθυμία του Mazzarri να αλλάξει το σχηματισμό του προτείνει ένα πείσμα που προφανώς κοστίζει στην ομάδα. Το 3-5-2 επιλέγεται μονίμως χωρίς καμία σκέψη για το πώς θα παραταχθεί ο αντίπαλος. Αυτό έγινε εμφανές όταν έπαιξε με τη Cagliari του Zdenek Zeman και ακόμα περισσότερο όταν επέτρεψε στη Fiorentina του Vincenzo Montella να κομματιάσει την ομάδα του.


Η τελευταία ήττα ήταν και η πιο απογοητευτική αφού ο ίδιος είχε ένα σχέδιο πέρυσι πώς να αντιμετωπίσει τους “Viola” όταν τους κέρδισε. Η πολιτική του ροτέισον του Mazzarri στο ρόστερ έχει τεθεί επίσης υπό αμφισβήτηση,καθώς επέλεξε να μη βάλει μια νεανική ομάδα εναντίον της Qarabag για το Europa League. Η μη πειστική νίκη επί των Αζέραιων με 2-0 φάνηκε στη Φλωρεντία. 


Ένα επιχείρημα υπεράσπισης στον Mazzarri είναι ότι προς σεβασμό στο Europa League προσπαθεί να το λάβει σοβαρά υπόψη,όμως στην αντίθετη μεριά κάποιος μπορεί να πει ότι πρέπει να έχει δύο ισάξιες ομάδες και για τις δύο διοργανώσεις. Δεδομένου ότι τα δύο τελευταία της παιχνίδια στο πρωτάθλημα τελείωσαν με μελαγχολικό τρόπο, ο 53άχρονος τεχνικός έμοιαζε σαν μια απελπισμένη φιγούρα στην άκρη του πάγκου. Χτυπιόταν,χειρονομούσε και σπαρταρούσε από την αγωνία καθώς η ομάδα του δεχόταν το ένα γκολ μετά το άλλο.

Για έναν άνθρωπο που εμφανιζόταν τόσο πανικοβλημένος και εξοργισμένος ήταν αρκετά ανησυχητικό το πώς οι ποδοσφαιριστές του αγνοούσαν απλώς τις χειρονομίες του. Ίσως να έχουν δει αυτό το πράγμα πάρα πολλές φορές; ίσως να έχασαν την πίστη τους σε αυτόν; όταν στην απελπισία του άλλαξε στο παιχνίδι με τη Fiorentina την άμυνα του σε τέσσερις - μια τακτική που η Inter δεν έχει τους παίκτες για να το εφαρμόσει - ο Mazzarri έμοιαζε με έναν άνθρωπο,ο οποίος υπολόγιζε στην ελπίδα. 


Σε πέντε μέρες έρχεται αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του στο “Giuseppe Meazza”. Η Napoli με επικεφαλής τον Rafa Benitez(πρώην τεχνικός αντίστοιχα της Inter) πήρε τέσσερις βαθμούς στις μεταξύ τους αναμετρήσεις τη τελευταία χρονιά.

Αυτή τη φορά το αποτέλεσμα του αγώνα θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Ο Mazzarri ξέμεινε από δικαιολογίες πριν το παιχνίδι με τη Fiorentina και άλλη μια ήττα μπορεί μόνο να τελειώσει την υπομονή του Thohir.

Δεν υπάρχουν σχόλια: