Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Νέο χρώμα στη... "Balkan Square" της Νεάπολης


Νέα πνοή σε μια θεσμική εκδήλωση δίνει η οραματική πρόταση αναβάθμισης της «Βαλκανικής Πλατείας» του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που υποβλήθηκε προς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, και στην οποία ρόλο αναλαμβάνει και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Η «Βαλκανική Πλατεία» αποτελεί μια κορυφαία και σταθερή στις προτιμήσεις του κοινού καλλιτεχνική συνάντηση Ελλήνων και βαλκάνιων δημιουργών, η οποία φιλοξενείται κάθε Σεπτέμβριο τα τελευταία 15 χρόνια στην περιοχή Στρεμπενιώτη της Νεάπολης. Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται μόνιμα στο χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων, ως ένδειξη απότισης φόρου τιμής στους πεσόντες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κύρια στόχευση της «Βαλκανικής Πλατείας» είναι να προβάλλονται μέσω των τεχνών και των γραμμάτων, της παράδοσης και των σύγχρονων ρευμάτων, πάγιες ανθρώπινες αξίες και η πίστη στην ειρήνη, τη φιλία, την ισότητα, τη συνεργασία και την ομόνοια των λαών.

Η πρόταση για τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνσή της με τίτλο «Balkan Square» υποβλήθηκε (1.10.2014) από τον επικεφαλής εταίρο, τη διοργανώτρια Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.), προς χρηματοδότηση, μετά από σχετική πρόσκληση (EACEA 32/2014) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα σχέδιο που διακτινίζει τη «Βαλκανική Πλατεία» σε νέους ορίζοντες, καθιστώντας ενεργητικούς συμμέτοχους βαλκάνιους λαούς και φορείς, που καλούνται να συνεργαστούν για έναν κοινό προσανατολισμό.

Το περιεχόμενο της πρότασης αφορά τη δρομολόγηση ενός προγράμματος που περιλαμβάνει τη διοργάνωση πέντε ετήσιων Τοπικών Φεστιβάλ Βαλκανικής Πλατείας σε ισάριθμες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Σλοβενία και Σερβία) και ενός ετήσιου Κεντρικού Φεστιβάλ Βαλκανικής Πλατείας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Τα φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 2015 έως και το 2018 και θα είναι εμπλουτισμένα με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και παρουσίασης νέων καλλιτεχνικών ιδεών.
Ειδικότεροι στόχοι αποτελούν η δημιουργία βαλκανικού δημοτικού πολιτιστικού δικτύου, η ενίσχυση της ιδιαίτερης κοινής βαλκανικής ταυτότητας των χωρών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας, η ενίσχυση της κινητικότητας των καλλιτεχνών μεταξύ των βαλκανικών χωρών, καθώς και η δημιουργία ενός καινοτόμου πολιτιστικού προϊόντος.

Ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην επόμενη μέρα της «Βαλκανικής Πλατείας» θα έχει και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, η οποία καλείται να οργανώσει ένα ουσιαστικό κομμάτι της συνολικής δράσης. Πρόκειται συγκεκριμένα για την υλοποίηση τεσσάρων ετήσιων αφιερωμάτων με θέματα: «Βαλκάνια-Πρόσφυγες-Πολιτισμός» , «Κινηματογράφος-Μαρτυρίες, Μύθοι, Αναμνήσεις», «Λογοτεχνία-Γράφοντας σε έναν καθρέφτη» και «Μουσική-Τόποι μουσικής», τα οποία θα χαρακτηρίζουν τις εκδηλώσεις όλων των εταίρων.

Παράλληλα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον πολιτιστικό τομέα και τη δημιουργία καινοτόμων πολιτιστικών προϊόντων, το πρόγραμμα θα αξιολογήσει και θα ενισχύσει οικονομικά με το ποσό των 5.000€ κάθε μια από τις 10 καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα.

Στο εταιρικό σχήμα της πρότασης «Balkan Square» μετέχουν οι φορείς:
Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών
Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης
Δήμος Blagoevgrad (Βουλγαρία)
Δήμος Botosani (Ρουμανία)
Δήμος Strumica (FYROM)
Δήμος Skofja Loka (Σλοβενία)
Κέντρο Νεότητας Pancevo (Σερβία)
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται σε 3.705.301,12€, η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση θα καλύπτει το 50% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού και η διάρκεια υλοποίησης προβλέπεται να είναι 48 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: