Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Μνημόνιο συνεργασίας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Κύπρου και Πανεπιστημίου Κύπρου (βίντεο)


Πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2014, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το εν λόγω Μνημόνιο, θα αποτελέσει το γενικότερο πλαίσιο που θα κατευθύνει και θα διέπει μια αμφίδρομη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία ανάμεσα στους δύο φορείς όσον αφορά την εκπαίδευση και την έρευνα σε σχέση με τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Πανεπιστημίου Κύπρου θέτει μεσοπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες που θα κατευθύνουν συστηματικά τη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών.

Το Μνημόνιο προνοεί μεταξύ άλλων την προώθηση κοινών προγραμμάτων, μελετών, ερευνών και ανάπτυξη εφαρμογών, για την κατανόηση ή/και αντιμετώπιση θεμάτων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Προβλέπει ακόμα την από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή/και από άλλους φορείς, και τέλος, την αμοιβαία συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης, την από κοινού συμμετοχή σε επιτροπές τεχνοκρατικού επιπέδου και την ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά την τελετή υπογραφής του εν λόγω Μνημονίου Συνεργασίας ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα: «Πραγματικά αισθάνομαι πολύ οικεία βρισκόμενος εδώ, στο χώρο όπου έχω ξεκινήσει τις σπουδές μου. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση αλλά και τη συνεργασία που είχαμε, προκειμένου να καταστεί σήμερα δυνατή η θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας μέσα από την υπογραφή ενός κοινού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Άμυνας, που θα μας δώσει τη δυνατότητα, μέσα από κοινά προγράμματα, κοινές δράσεις και κοινές πρωτοβουλίες επ' ωφελεία και των δύο, να επενδύσουμε στη γνώση και στα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών, των εφαρμογών της επιστημονικής έρευνας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Έχετε επαναλάβει κι εσείς πολλές φορές αγαπητέ κ. Πρύτανη, ότι η νέα εποχή ανήκει σε αυτούς που επενδύουν στην έρευνα, που επενδύουν στη γνώση, που επενδύουν στη συνεχή εκπαίδευση και στη συνεχή κατάρτιση. Κι αυτό βεβαίως ισχύει και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

Προσθέτοντας ο κ. Υπουργός, ανέφερε ότι: «Βεβαίως το περιβάλλον για μένα είναι τόσο οικείο όσο ήταν και πριν 20 χρόνια, αλλά πρέπει να σας πω ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει κάνει τεράστια βήματα, εξελίσσεται διαρκώς και αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα, γιατί οι κοινωνίες στις οποίες τα πανεπιστήμια έχουν την ευκαιρία να εξελίσσονται, είναι ακριβώς αυτές οι κοινωνίες που έχουν μπροστά τους το μέλλον.»

Ο Πρύτανης με τη σειρά του ανέφερε ότι με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, «βάζουμε τις βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Άμυνας. Το Υπουργείο Άμυνας είναι πάντα έτοιμο να προσφέρει όλη την τεχνογνωσία του σε όλα τα επίπεδα στην πατρίδα μας και αυτό το αποδεικνύουμε και σήμερα. Η περιοχή μας ζει δύσκολες μέρες, τα βλέπουμε καθημερινά, αυτός ο οποίος θα τοποθετήσεις την ημερήσια διάταξη της ιστορίας σε αυτή την περιοχή τα ου κόσμου τα επόμενα χρόνια, είναι αυτός που θα είναι επιστημονικά και τεχνολογικά μπροστά. Κι εμείς ως χώρα της Ε.Ε., που ανήκουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο χωρών, έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε επιστημονικά και τεχνολογικά μπροστά. Αυτό το Πανεπιστήμιο σήμερα έχει 330 ακαδημαϊκούς και πολλούς άλλους ερευνητές. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτή η τεχνογνωσία να βγει προς τα έξω, να συζητηθεί με διάφορους φορείς, διάφορα κέντρα όπως είναι για παράδειγμα το Υπουργείο Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οι δικοί μας επιστήμονες δε διαφέρουν από τους επιστήμονες του εξωτερικού – διαθέτουν τεχνογνωσία και μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα. Και σας ευχαριστούμε που ακριβώς σήμερα με αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας, θεσμοθετούμε αυτή την προσπάθεια και αυτή την προοπτική».


Δεν υπάρχουν σχόλια: