Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Valencia

Έχει ποιότητα και βάθος για να ξεπεράσει το πρώτο κακό της αποτέλεσμα


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η Valencia έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στη La Liga όπου βρέθηκε στη πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος,μέχρι η βαριά ήττα με 3-0 από τη 15η Deportivo La Coruna να σταματήσει προς το παρόν τη πρόοδο της.

Με τις “νυχτερίδες” να βγαίνουν στη τρίτη θέση για τρεις συνεχόμενες χρονιές μέχρι πέρυσι είναι ένα από τα πρώτα φαβορί για να ξαναμπεί στη πρώτη τετράδα και να επιστρέψει ως μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη για ακόμη μια φορά. Ωστόσο μετά την ήττα στο Depor και με μια δύσκολη σειρά παιχνιδιών να έρχεται,ο νέος της προπονητής Nuno Espirito Santo ή Nuno αν προτιμάτε πρέπει να ανασυντάξει την ομάδα του και να αποδείξει ότι έχουν το βάθος,τη ποιότητα και τη συνέπεια να συνεχίσουν να παίρνουν τα καλά αποτελέσματα που απαιτούνται για να τερματίσουν στη πρώτη τετράδα.


Πρώτη ήττα
Η Valencia παραμένει σε τροχιά Champions League ύστερα από τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου και η ήττα στο “Riazor” ήταν η πρώτη της αυτή τη χρονιά. Ακόμη έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα μετά την Barcelona που δεν έχει δεχτεί ακόμα γκολ,τη τρίτη καλύτερη επίθεση και έδειξε σε πολλούς αγώνες ότι μπορεί να κυριαρχήσει,να δημιουργήσει και να έχει κυνισμό.

Όμως η τελευταία ήττα της σηματοδοτεί ότι στις δύο από τις τρεις τελευταίες της αναμετρήσεις(η άλλη το 1-1 με τη Real Sociedad επίσης εκτός έδρας)δυσκολεύτηκε να μεταφέρει ουσιαστικά τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή,κάτι που υποδηλώνει ότι πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά.

Το καλό για τις ‘νυχτερίδες” είναι ότι έχουν βάθος σε θέσεις κλειδιά. Ο Shkodran Mustafi δεν έγινε ακόμα ο βασικός και αναντικατάστατος στην ενδεκάδα,αλλά ο νεαρός Vezo φαίνεται περισσότερο από ικανός στο κέντρο της άμυνας μαζί με τον Nicolas Otamendi. Οι Sofiane Feghouli,Rodrigo και Pablo Piatti όλοι κατά καιρούς αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους στην επίθεση,δίνοντας στον Nuno μια επιλογή από τον πάγκο για να αλλάξει τα πράγματα στην τριάδα πίσω από τον σέντερφορ.

Τέλος στη μεσαία γραμμή οι Javi Fuego και Filipe Augusto προσφέρουν δύναμη στο παιχνίδι της Valencia,ώστε να δημιουργούν κάλυψη στους πιο τεχνικούς και επιθετικογενείς Dani Parejo,Andre Gomes και Carles Gil.


Σημαντικά τεστ μπροστά της
Οι πέντε νίκες στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές σημαίνει ότι ακόμα και με τη πρώτη της ήττα τη Κυριακή η Valencia συνεχίζει να είναι πάνω από την Atletico Madrid στη βαθμολογία,αν και στο τέλος της σεζόν τα μεταξύ τους αποτελέσματα θα μετρήσουν και όχι η διαφορά τερμάτων. Τα δύο από τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια της είναι απέναντι σε ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού.

Εναντίον της Levante και της Elche θα είναι αποτυχία για τη Valencia αν πάρει κάτι λιγότερο από τους τρεις βαθμούς. Αυτοί θα παρθούν αν δεν επηρεαστεί από τη πρόσφατη ήττα της,αν δείξει ψυχική ανθεκτικότητα και αν αποδείξει ότι μπορεί σταθερά να κάνει τις νίκες που χρειάζονται για να διεκδικήσει μια θέση στη πρώτη τετράδα. Όμως μεταξύ των δύο συγκεκριμένων αγώνων θα αντιμετωπίσει και τους δύο από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της για αυτή τη τόσο σημαντική τέταρτη θέση,τη Villareal και την Athletic Bilbao.

Η τελευταία βέβαια έχει ξεκινήσει αυτή τη χρονιά με μια τραγική σειρά αποτελεσμάτων που προς το παρόν την αφήνει στη 17η θέση. Όμως και πάλι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εύκολος αντίπαλος και η Valencia θα χρειαστεί να είναι πολύ πιο ουσιαστική μπροστά από ότι έδειξε με τη Real Sociedad λίγες εβδομάδες πριν. Μετά από εκείνη τη τετράδα αγώνων έρχεται και το δυσκολότερο τεστ της Barcelona στο “Mestalla”.


Οι διεκδικητές της τετράδας
Η Villareal είναι ίσως η μεγαλύτερη επικείμενη απειλή για τη Valencia,με τον ενθουσιασμό και την ευελιξία της στην επιθετική της γραμμή και την εργατικότητα της στη μεσαία γραμμή. Σίγουρα οι “νυχτερίδες” έχουν καλύτερο υλικό όμως στο 11 εναντίον 11 τα “υποβρύχια” μπορούν σίγουρα να τις αντιμετωπίσουν. 

Θα κριθεί στο ποιος θα είναι ο πιο αποτελεσματικός γύρω από τη περιοχή του πέναλτι,με τις δύο ομάδες να επιδεικνύουν πολύ καλούς τερματοφύλακες και ως επί το πλείστον ισχυρά αμυντικά δίδυμα. Ωστόσο και οι δύο υπέπεσαν σε μερικά λάθη. Η άλλη μεγάλη αντίπαλος της είναι η Sevilla,η οποία έχει χάσει μόνο μια φορά επίσης αυτή τη σεζόν και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας,δύο βαθμούς πάνω από αυτήν.

Ο Nuno πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα που δίνει στους οπαδούς της Valencia μια μεγάλη αισιοδοξία ότι μπορούν να καθιερωθούν στη τετράδα όπως συνέβη τη περίοδο 2009 - 2012. Τον Ιανουάριο λογικά θα συνεχίζονται να γίνονται μεταγραφές στο “Mestalla”,με τον 40άχρονο τεχνικό να αποδεικνύει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να πάρει το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές του. 

Με τη Bilbao να είναι σε σταθερή πτώση και τη Sevilla να είναι γενικά αφερέγγυα ως ομάδα η Valencia έχει μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά της,αρκεί να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει ξανά ένα καλό σερί αποτελεσμάτων στα επόμενα παιχνίδια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: