Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ligue 1

Η αντιεμπορικότητα δεν βοήθησε τον Gourcuff να ζήσει το μύθο του Zidane


του Δημήτρη Βαρσάνη

Πρώτα το γκολ: https://www.youtube.com/watch?v=SR5S5zUIO38. Δεν είναι και το ομορφότερο που μπήκε στην ιστορία της Ligue 1 όμως η εκτέλεση του είναι υπέροχη. Η ταχύτητα,η ακρίβεια,η ισορροπία,η γνώση του που θα είναι και που οι αντίπαλοι του και η κίνηση ήταν ραμμένη και κομμένη τέλεια,ειδικά σε αυτό το επίπεδο και ειδικά στο μεγαλύτερο παιχνίδι της σεζόν μέχρι στιγμής στη Γαλλία.

Ήταν ένα μεγάλο κομμάτι των δεξιοτήτων του όταν με το δεξί του πόδι εκτόπισε τον Giannelli Imbula και στη συνέχεια με το αριστερό νίκησε τον Steve Mandanda. Ήταν στο 66ο λεπτό της Lyon εναντίον της Marseille,η τέταρτη απέναντι στη πρώτη της Ligue 1,στο “Gerland” τη Κυριακή το βράδυ. Ήταν το μοναδικό γκολ του αγώνα,το οποίο σταμάτησε το σερί της Marseille με τις οκτώ συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα.

Ο προπονητής της Lyon Hubert Fournier το έθεσε άψογα μετά τον αγώνα λέγοντας ότι:” Συχνά λέμε ότι οι μεγάλοι παίκτες κερδίζουν τα μεγάλα παιχνίδια. Απόψε ήταν μια τέτοια περίπτωση” και έχει δίκιο. Οι “Lyonnais” έχουν ταλαντούχους ποδοσφαιριστές(Jordan Ferri,Nabil Fekir,Clinton N’jie,Colinten Tolisso),έναν πολύ καλό επιθετικό(Alexandre Lacazette)και πολλούς Διεθνείς(Maxime Gonalons,Milan Bisevac και Cristophe Jallet)όμως επίσης διαθέτουν και ένα μεγάλο αστέρι,το όνομα του Yoann Gourcuff.

Το έδειξε και πάλι τη Κυριακή το βράδυ,όχι μόνο με το γκολ του αλλά και με τη συνολική του απόδοση. Η θέση του στη κορυφή του ρόμβου πίσω από τους δύο επιθετικούς είναι η ιδανική για αυτόν. Μπορεί να κατευθύνει το παιχνίδι του,το ρυθμό του,τις κινήσεις του και οι στημένες του φάσεις είναι επικίνδυνες. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες εμφανίσεις τις πραγματοποιεί πάρα πολύ σπάνια.


Αυτή είναι η ιστορία της καριέρας του Gourcuff. Δίχως αμφιβολία ο 28άχρονος ήταν ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της γενιάς του στη Γαλλία. Ένα καθαρό δεκάρι,ο κληρονόμος του Zinedine Zidane,ένας παίκτης που θα μπορούσε να οδηγήσει το σύλλογο του και την Εθνική του στη κορυφή. Μέχρι στιγμής ωστόσο αυτό δεν έχει συμβεί. Αυτή τη στιγμή είναι μια περίπτωση του τι ι καριέρα θα έπρεπε να είχε.


Ο Gourcuff προοριζόταν για μεγαλεία, ο πατέρας του Christian είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που έβγαλε το Γαλλικό ποδόσφαιρο. Η ανατροφή του ήταν ιδανική,γεμάτη με μια καλή εκπαίδευση και ισχυρές αξίες. Μεγάλωσε σεβόμενος τους ανθρώπους,δουλεύοντας σκληρά και έχοντας πολλά περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμό με το ταλέντο του για να κατακτήσει τον κόσμο.


Ωστόσο ο κόσμος περιμένει ακόμα τον Gourcuff. Η Γαλλία πήρε μια γεύση από τα καλύτερα του όταν οδήγησε τη Bordeaux στο πρωτάθλημα του 2009 με ένα γκολ όπως αυτό 


Τότε ήταν 23 ετών,το μέλλον άνηκε σε αυτόν όμως πεντε χρόνια μετά εξακολουθεί να μην το έχει αρπάξει καθώς έχασε το δρόμο του. Πάρα πολύ έξυπνος για τη σωματική κατασκευή του,πολύ διαφορετικός από τον εγωισμό των καθιερωμένων αστέρων όπως ο Franck Ribery ή ο Samir Nasri,πάρα πολύ ντροπαλός για να είναι άνετος με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολύ εσωστρεφής για να γίνει ένα αστέρι.

Το μόνο που αρέσει στον Yoann να κάνει είναι να παίζει ποδόσφαιρο. Θα παίξει 5χ5 με τους φίλους του,θα παίξει στη παραλία όλη μέρα,στο πάρκο,στους δρόμους ,οπουδήποτε και πάντα. Όμως τα ΜΜΕ και οι δημόσιες εμφανίσεις δεν είναι για αυτόν. Η πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του και η ευαισθησία του με την έννοια ότι δεν ταιριάζει στον κόσμο του σύγχρονου ποδοσφαίρου έχει κάνει τη καριέρα του πολύ πιο δύσκολη από ότι θα έπρεπε. Οδηγήθηκε σε έναν αριθμό δύσκολων στιγμών στα αποδυτήρια της Lyon και της Γαλλίας όπου ένιωθε ότι δεν έγινε δεκτός.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν σαφές ότι ο Gourcuff δεν ήταν ήρεμος με τον εαυτό του και το ποδόσφαιρο. Έτσι δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ύστερα από τη μετακόμιση του στη Lyon για 23 εκατομμύρια ευρώ το 2010 και αφού οι απαιτήσεις έγιναν μεγαλύτερες άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια όλοι του οι τραυματισμοί. Ενδεχομένως οι περισσότεροι να είναι από ψυχολογική πίεση παρά από σωματική. 


Στα τέσσερα πρώτα του χρόνια στο “Gerland” ο Gourcuff πέρασε περισσότερο χρόνο στις κερκίδες παρά στον αγωνιστικό χώρο,καθώς αυτή τη περίοδο αγωνίστηκε στα 73 από τα 152 παιχνίδια της Ligue 1. Στον αστράγαλο,στο πόδι,στη πλάτη,στη βουβωνική χώρα,στα γόνατα,στους μηρούς,στα δάχτυλα,σχεδόν σε κάθε μέρος του σωματος του είχε και ένα πρόβλημα. Με αυτή τη χρονιά έχει περάσει σχεδόν 700 μέρες στο περιθώριο από την ένταξη του στη Lyon.

Όμως την εικόνα του τη Κυριακή την αισθάνθηκε κάποιος σαν μια πολλοστή αναβίωση,σαν μια ακόμη λύτρωση. Μπορεί να τη στηρίξει; ήταν μόλις η τρίτη έναρξη του στην ενδεκάδα αυτή τη σεζόν. Φυσικά δεν είναι 100% έτοιμος ακόμα ούτε έχει τραυματιστεί πάντως. Ο Fournier είπε για αυτό το γεγονός ότι:«Έχει ωριμάσει διανοητικά. Αυτό το γκολ θα τον απελευθερώσει».


Το καλοκαίρι ο Gourcuff συμφώνησε να μειώσει τους μισθούς του για το τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του που λήγει τον προσεχή Ιούνιο. Πριν δύο εβδομάδες απέναντι στη Montpellier σκόραρε δύο φορές σε έναν αγώνα πρωταθλήματος για πρώτη φορά από το 2009. Τη περασμένη Κυριακή ήταν το πανέμορφο νικητήριο τέρμα εναντίον της Marseille.

Λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν του είναι δύσκολο να πούμε ότι  σίγουρα επανήλθε το θαύμα του ποδοσφαίρου. Όμως έχοντας κατά νου από που ξεκίνησε είναι ένα θετικό σημάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: