Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου στην Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως (φωτογραφίες)


Απο την Παρασκευή 17 μέχρι την Κυριακή 19 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Ο κ.κ. Ειρηναίος αφίχθη το μεσημέρι της Παρασκευής στις 3.25 μμ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης όπου τον υποδέχτηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας και Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.


Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο υποδέχτηκε επίσημα, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και ιερής συγκίνησης, ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλως και Σταυρουπόλεως στις 6.00μμ της ίδιας μέρας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.Ορφανός ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων καθώς και η μαθητιώσα νεολαία.






Στην προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως υπογράμμισε : «αυτήν τη στιγμή αισθήματα χαράς κατακλύζουν την ψυχή μας. Χαράς αγιοπνευματικής η οποία απορρέει από την αγάπη που συνδέει τον Ελληνικό με το Σέρβικο λαό. Όπως λέει ο ημέτερος Φώτης Κόντογλου «αγάπη που δεν πέρασε από τον πόνο δεν είναι αληθινή. Η αγάπη Ελλήνων και Σέρβων είναι αληθινή γιατί πέρασε από τον πόνο. Η Ελένη Δραγάση, Σερβίδα πριγκίπησσα, η μετονομασθείσα Υπομονή, υπήρξε η μητέρα του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα, γεγονός που επιμαρτυρεί την ύπαρξη ισχυρών δεσμών. Σας παρακαλώ, Μακαριώτατε, να ευλογήσετε το λαό μου, τους ιερείς , τα παιδιά μας …»

Στην αντιφώνηση ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ.Ειρηναίος αποκάλυψε τη δυσκολία του να εκφράσει με λόγια όσα η καρδιά του ένιωθε . Αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στη βοήθεια που πρόσφερε ο Ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός της Μητρόπολης στο Σερβικό λαό τα χρόνια τα χρόνια της σκληρής δοκιμασίας του.

Ο Μακαριώτατος με έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε στα Συμμαχικά Κοιμητήρια, Ζέϊτενλικ, στα οποία βρίσκονται θαμμένοι 7.500 Σέρβοι στρατιώτες. «Αυτοί οι νεκροί, οι προασπιστές του αγαθού της Ειρήνης, συνδέουν αδιάρρηκτα το Σερβικό με τον Ελληνικό λαό».





Συνοδευόμενος από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, από τους Σέρβους Μητροπολίτες κ. Χρυσόστομο και κ. Ιουστίνο, καθώς και από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους ο Σέρβος Πατριάρχης επισκέφτηκε Σάββατο 18 Οκτωβρίου, τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ.


Στα Κοιμητήρια υποδέχτηκαν τον Μακαριώτατο οι πρόξενοι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας κ. Ingo von Voss και o Γενικός Πρόξενος της Σερβίας κ. Σίνιτσα Πάβιτς. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων έργων κ. Σιμόπουλος και οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και Παύλου Μελά κ. Δημήτριος Δεμουρτζίδης.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των 7.400 Σέρβων στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονται θαμμένοι στο Ζέιτενλικ και κατέθεσε στεφάνι. Ενώ τελούνταν το τρισάγιο, έψαλλε μελωδικότατα η διεθνώς αναγνωρισμένη Σερβική χορωδία του Branko υπό τη διεύθυνση της κ. Σάρα Τσιντσάρεβιτς.


Ο Μακαριώτατος στη συνέχεια απένειμε στον κ. Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς την ύψιστη διάκριση της Σερβικής Εκκλησίας, το παράσημο του Αγίου Σάββα, τιμώντας τον για τις αδιάκοπες υπηρεσίες του στα Συμμαχικά Κοιμητήρια.


Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης των Σέρβων , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και η Τίμια Πατριαρχική συνοδεία κατευθύνθηκαν στο μνημείο των Καέντων στο Χορτιάτη. Εκεί , ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο . Ο Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, αφού καλωσόρισε με θερμά λόγια το Μακαριώτατο, τόνισε «πως είναι βαρύ το τίμημα της λευτεριάς» και πως «το δύσκολο δεν είναι να κερδίζεις τον πόλεμο, αλλά την ειρήνη». 




Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνηση του έκδηλα συγκινημένος είπε χαρακτηριστικά: « Είμαστε δυο λαοί με την ίδια παράδοση και τον ίδιο πολιτισμό. Από τον πίνακα των Καέντων βλέπουμε ότι δε μαρτύρησαν μόνο μεγάλοι άνθρωποι, αλλά και παιδιά και αυτή είναι η μεγαλύτερη αμαρτία των ανθρώπων που εκδικήθηκαν τις άγιες ψυχές τους. Όμως εμείς και οι Έλληνες παλεύουμε ακόμη για την ελευθερία. Ο Θεός να ευλογεί τον ελληνικό λαό και όλο τον κόσμο ». 


Στο Πατριαρχικό Τρισάγιο παραβρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Γενικός Πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Ingo von Voss, o Γενικός Πρόξενος της Σερβίας κ. Σίνιτσα Πάβιτς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/θμιας και Δ/βαθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Καρατάσιος, οι στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, και εκπρόσωποι συλλόγων και πολιτιστικών φορέων.


Επόμενος προορισμός ήταν το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χορτιάτη. Εκεί , ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο είπε: « Το ιερότερο κειμήλιο της επαρχίας μας, που πάνω του κρέμονται οι αιώνες, τα δάκρυα, οι παρακλήσεις και οι προσευχές των Χριστιανών όλων των αιώνων από της ιστορήσεώς του, προβάλαμε στην Μακαριότητά Σας προς προσκύνησιν, έχοντας τη βεβαιότητα ότι η κοινή πνευματική μητέρα μας θα σκέπει τους λαούς μας από τους ορατούς και αοράτους κινδύνους και ότι η πρεσβεία Της προς τον Δικαιοκρίτη Χριστό θα φυλάττει αλώβητη την Πατριαρχία σας, αναδεικνύοντάς την ως έναν ακόμη άγιο κρίκο των αγίων προκατόχων σας από Αγίου Σάββα έως και Παύλου…»


Ο Μακαριώτατος , αφού ευχαρίστησε τον άγιο Νεαπόλεως, σε τόνο εξομολογητικό αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια , στον τόπο καταγωγής του, την Κλεισούρα, την περιστοιχιζόμενη από δέκα μοναστήρια. Τέλος , δήλωσε εμφαντικά ότι «όσο ο μοναχισμός είναι δυνατός και μεγάλος σε νούμερο, τόσο περισσότερο στηρίζεται και ισχυροποείται το φρόνημα του λαού».


Η γερόντισσα της Μονής προσέφερε ως δώρο στο Μακαριώτατο μια εικόνα της Αναστάσεως. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακάθησαν σε γεύμα .


Το Σάββατο βράδυ, 18 Οκτωβρίου , το Πατριαρχείο Σερβίας και η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως παρουσίασαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μονής των Λαζαριστών μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου με τον τίτλο « Ωδή στην Ειρήνη». Τα τραγούδια , που απέδωσε με τρόπο μυσταγωγικό η διεθνώς αναγνωρισμένη χορωδία του Βranko υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση της κ. Σάρα Τσιντσάρεβιτς, καθώς και τα γεμάτα παλμό και ενθουσιασμό τραγούδια της Γυναικείας Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Χαραλαμπίδου, υπήρξαν πραγματικά ένας ύμνος στην Ειρήνη και κατάφεραν να συγκινήσουν και να δονήσουν τις καρδιές των θεατών. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αναφέρθηκε στο αγαθό της ειρήνης με τα λόγια: « δεν είναι τυχαίο ότι ο τόπος ανάπαυσης των κεκοιμημένων στρατιωτών της ειρήνης στα δυτικά της πόλης στους ελαιώνες βρίσκεται. Και μέσα από τη συντριβή και τις συμπληγάδες και τη σκληρότητα του πολέμου, ας εκχυθεί το έλαιον της ειρήνης, για να χρίσουν οι άνθρωποι τα μέτωπά τους και να σφραγισθούν με της καταλλαγής το σύμβολο, για να πετάξει, μετά τον όλεθρο του κατακλυσμού που γεννά ο πόλεμος, της ειρήνης η περιστερά, «κάρφος ελαίου έχουσα επί του στόματος», της ειρήνης σύμβολο και της σωτηρίας. Μόνο πίστη να ’χουμε, ενότητα κι αγάπη».


Κατακλείοντας ο Σεβασμιώτατος κάλεσε στο βήμα τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας και τον παρακάλεσε να ευλογήσει το λαό της Μητρόπολης. Ο Μακαριώτατος ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου ευλόγησε το λαό του Θεού και ευχήθηκε να υπάρχει αταλάντευτη και αδιάπτωτη ειρήνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησε η Τίμια Πατριαρχική Συνοδεία , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Σέρβοι Δήμαρχοι, τοπικοί άρχοντες, βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Ο Πατριάρχης της Σερβίας μάλιστα παρέστει στο  Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ι.Κ.Ν Τιμίου Προδρόμου την Κυριακή 19 Οκτωβρίου. Ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου
09.00π.μ. Αναχώρηση για το Άγιον Όρος (Ουρανούπολη)

Τρίτη 21 Οκτωβρίου
09.30π.μ. Εξοδος από το Άγιον Όρος (Ουρανούπολη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: