Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Εκδήλωση του Δήμου Νεάπολης - Συκεών για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης


Μαζική ήταν σήμερα η συμμετοχή των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής για τον πανηγυρικό εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, στις 30 Οκτωβρίου του 1944.

Στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Δημοτική Ενότητα Συκεών αποδόθηκε ο δέων σεβασμός στους πεσόντες ήρωες της εθνικής ανεξαρτησίας, οι οποίοι πριν από 70 χρόνια ξεκίνησαν από την περιοχή των Κάστρων και -φθάνοντας μαχόμενοι μέχρι το κέντρο της πόλης- κατάφεραν να αλλάξουν το ρου της ιστορίας στέλνοντας σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο το ηχηρότερο μήνυμα ενάντια στους φασίστες ναζί.


Στη σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν με θέρμη αντιπροσωπίες μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων Συκεών, του 1ου Γυμνασίου και των 1ου, 2ου, 3ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων Πεύκων, του 1ου και του 2ου Δημοτικών Σχολείων Αγίου Παύλου και των 2ου, 3ου, 7ου, 8ου και 10ου Δημοτικών Σχολείων και των 2ου και 5ου Γυμνασίου Νεάπολης.

Αρχικά τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών από τον πατέρα Στυλιανό από τον Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους και Χριστοφόρου Συκεών, και η μαθήτρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Παύλου Αγγελική Μπουφίδου απήγγειλε το ποίημα «Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη.


«Την πιο μεγάλη αντίσταση σε όλη την Ευρώπη τη δημιούργησε το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης. Το σύνολο του ελληνικού λαού, με εξαίρεση μια μειοψηφία που πρόδωσε τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας και συνεργάστηκε με τους κατακτητές, αγωνίστηκε για την επιβίωση του λαού και έτρεψε σε φυγή τις κατοχικές δυνάμεις. Το πάθος του ελληνικού λαού για ελευθερία πληρώθηκε με πολύ αίμα, πόνο και δάκρυα», επισήμανε, φωτίζοντας τις μεγάλες στιγμές της εποχής εκείνης. 

«Στις 6 το πρωί της 30ης Οκτωβρίου 1944 ξεχύθηκαν από τα Κάστρα οι πατριώτες αγωνιστές… Οι κωδωνοκρουσίες με τις φωνές χαράς του λαού που βγήκε στους δρόμους να αναπνεύσει ελεύθερα και να πανηγυρίσει, καλύπτουν τον αέρα της Θεσσαλονίκης και διώχνουν τα σύννεφα της σκλαβιάς. Σε λίγο ο περήφανος λαός μας, που υπέφερε τα πάνδεινα στην περίοδο της Κατοχής, θα είναι ελεύθερος και μαζί με τους άλλους δημοκρατικούς λαούς της Ευρώπης θα συντρίψουν το τέρας του φασισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απευθυνόμενος ειδικά στους μαθητές, είπε ότι τα διδάγματα εκείνης της ηρωικής περιόδου παραμένουν όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και ο λαός μας. Μια, μάλιστα, από τις αρνητικές συνέπειες που έχει δημιουργήσει η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι και η αναβίωση φασιστικών φαινομένων, όπως συνέβη την εποχή του Μεσοπολέμου με τους φασίστες να εκμεταλλεύονται και τότε την αντίστοιχη δυσαρέσκεια των ανθρώπων.

Ο κ.Βουλγαρίδης μετέφερε και τους χαιρετισμούς του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, καθώς και του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Ιωάννη Δαλάτση, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν, χαρακτηρίζοντας και τους δύο παρόντες με το νου και την ψυχή τους και εμπνευστές της θεσμικής αυτής εκδήλωσης.

«Ο Έλληνας και η Ελληνίδα, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, βάζουν την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της πατρίδας πιο ψηλά κι από το πολυτιμότερο αγαθό που έχουν, την ίδια τη ζωή τους», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα από όλους.


Συγκίνηση προκάλεσε το άκουσμα τραγουδιών-ύμνων για την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, όπως τα «Ακορντεόν» (στίχοι: Γιάννη Νεγρεπόντη, μουσική: Μάνου Λοΐζου), «Δραπέτης» (στίχοι: Ιάκωβου Καμπανέλη, μουσική: Μίκη Θεοδωράκη), «Στ’ άρματα» (στίχοι: Νίκου Καρβούνη, μουσική Άκης Σμυρναίος), «Επέσατε θύματα» (παραδοσιακό), που απέδωσαν θαυμάσια οι μουσικοί της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Ενότητας Νεάπολης.

Έντονα συναισθήματα «γέννησε» και η απαγγελία σπουδαίων ποιημάτων, όπως το «Ώρα καλή συνταξιδιώτες» (Φώτης Αγγουλές) από τη μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Νεάπολης Αναστασία Ασκητοπούλου, και «Ειρήνη» (Γιάννης Ρίτσος) από τη μαθήτρια του 2ου Λυκείου Συκεών Μαρία-Ευθυμία Δανιηλίδου.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) Νίκος Παπαδημητρίου, μαθητές, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, τοπικών φορέων, πολιτιστικών και αθλητικών και συλλόγων κατέθεσαν στεφάνια, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή από τους παριστάμενους και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: