Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Schalke

Ο απότομος χειρισμός του Keller δεν προμηνύει και το καλύτερο οιωνό για τον Di Matteo


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ο Jens Keller ξεκίνησε ως προσωρινός προπονητής στη Schalke το Δεκέμβριο του 2012 και η κατάσταση του ουσιαστικά δεν άλλαξε ποτέ,ακόμα και αν τα αποτελέσματα του ήταν αξιοπρεπή και αναβαθμίστηκε σε μόνιμος το Μάιο του 2013.

Ο 43άχρονος τεχνικός παρέμεινε ένας προπονητής σε τερματισμό μέχρι οι “Βασιλικοί μπλε” αποφασίσουν να λήξουν τη συνεργασία τους τη Τρίτη. Οι δύο πιο γνωστές εφημερίδες της χώρας Suddeutsche Zeitung και Bild σχολίασαν για αυτό το γεγονός ότι:«Είναι η μεγαλύτερη απόλυση προπονητή όλων των εποχών. Έρχεται ως ανακούφιση προς όλους».

Η απόφαση της Schalke μπορεί να μοιάζει λίγο περίεργη υπό το πρίσμα των δύο επιτυχημένων προκρίσεων της στο Champions League και του ξεκινήματος της αυτή τη χρονιά(11η στο πρωτάθλημα 4 βαθμούς κάτω από τη τέταρτη θέση και δύο ισοπαλίες στο Champions League),που ναι μεν δεν εμπνέει όμως δεν είναι και καταστροφική. Τα προβλήματα του Keller ήταν ταυτόσημα με αυτά του Rafael Benitez στη Chelsea,ο οποίος έχει και μεγαλύτερη εμπειρία στο ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν μπόρεσε να αποτινάξει την εντύπωση ότι έμενε στο πάγκο επειδή δεν είχε βρει κάποιο καλύτερο ο σύλλογος.


Ο πρώην παίκτης της Stuttgart ανέλαβε τη Schalke στα μέσα της σεζόν του 2012 - 2013 μετά την αποπομπή του Huub Stevens και την έβγαλε στη τέταρτη θέση. Η ανταμοιβή του ήταν να επεκτείνει το συμβόλαιο του μέχρι το 2015 με τον Αθλητικό διευθυντή του συλλόγου Horst Heldt το Μάιο του 2013 να υπερασπίζεται την απόφαση της διοίκησης δηλώνοντας ότι:«Είμαστε πεπεισμένοι με το έργο του διότι παρατηρούμε ότι η ομάδα προχωρά παρά τα προβλήματα τραυματισμών μας. Ο Keller ήρθε με μια συνεκτική αντίληψη που κέρδισε όχι μόνο τους παίκτες αλλά και όλους τους εργαζομένους που σχετίζονται με το σύλλογο. Πιστεύουμε σε αυτόν και στο έργο του».


Τα λόγια του Heldt θα είχαν περισσότερο νόημα αν δεν διέρρεαν στο Τύπο οι συνομιλίες της Schalke με τον Roberto Di Matteo και τον Stefan Effenberg. Ο πρώτος που πήρε και τη θέση του Γερμανού τεχνικού απέρριψε αρχικά τη πρόταση της την άνοιξη του 2013. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους ο Ιταλός ακόμα πληρωνόταν την αποζημίωση των οκτώ εκατομμυρίων από τη Chelsea,ενώ ο πρώην μέσος της Bayern Munich θεωρήθηκε άπειρος για να παρθεί αυτό το ρίσκο. Έτσι αναγκαστικά έμεινε ο Keller.


Είναι δύσκολο να πούμε ότι η έλλειψη της ασφάλειας του επηρέασε την ομάδα όμως σίγουρα δεν δούλευε με το πιο ήρεμο τρόπο. Πριν καν αρχίσει η προηγούμενη χρονιά στη Bundesliga ήταν κάτω υπό πίεση ενόψει των δύο αγώνων για τα play - off του Champions League. Τελικά έστω και δύσκολα κατάφερε να περάσει το εμπόδιο του ΠΑΟΚ,ωστόσο οι εμφανίσεις της ομάδας ήταν τόσο κακές που ο σύλλογος πιέστηκε να υπογράψει από τη Milan τον επιρρεπή στους τραυματισμούς Kevin-Prince Boateng για να εισφέρει κάποια παρουσία και ποιότητα,όμως και πάλι η ασυνέπεια παρέμεινε. Όταν ήρθε η χειμερινή διακοπή η Schalke βρισκόταν στην έβδομη θέση της Bundesliga,αλλά μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος πραγματοποίησε το καλύτερο δεύτερο γυρο στην ιστορία της και τερμάτισε στη τρίτη θέση.


Ένα κομμάτι από το συγκεκριμένο μομέντουμ μεταφέρθηκε και τη φετινή σεζόν αλλά μόνο σε αγώνες εναντίον μεγαλύτερων ομάδων. Οι καλύτερες εμφανίσεις της Schalke μέχρι στιγμής είναι απέναντι σε μερικές από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης(1-1 με τη Bayern Munich και με τη Chelsea και 2-1 νίκησε τη Borussia Dortmund στο ντέρμπι του Ruhr),σε αντίθεση με τη προηγούμενη χρονιά που ως επί το πλείστον έχανε με κατεβασμένα τα χέρια σε αυτά τα είδη παιχνιδιών.


Δυστυχώς για τον Keller αυτά τα αποτελέσματα δεν εκτιμήθηκαν ως ενδείξεις προόδου αλλά μιας ποδοσφαιρικής παλινδρόμησης. Η Schalke υπό τις διαταγές του φαινόταν καλή μόνο όταν αμυνόταν και παραχωρούσε τη πρωτοβουλία στον αντίπαλο. Η τακτική του αουτσάιντερ ίσως να σε φέρει αποτελέσματα έναντι ανώτερων αντιπάλων,όμως δεν θα σε βοηθήσει να κερδίσεις ομάδες όπως η Maribor(1-1 για τους ομίλους του Champions League)ή τρίτης κατηγορίας όπως η Dynamo Dresden(2-1 και αποκλεισμός από το κύπελλο).


Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Η Schalke είναι ένα από τα πιο θορυβώδη κλαμπ της Bundesliga,καθώς διαθέτει παλαίμαχους παίκτες και πρώην ηγέτες στον αγωνιστικό χώρο σε καίριες θέσεις. Ο εγκάρδιος και πολύ καλός επαγγελματίας Keller έχει αξιοπρέπεια ως άνθρωπος,όχι όμως και την απαραίτητη στιβαρότητα για να επιβληθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ένας συναισθηματικά υπερτροφοδοτημένος σύλλογος όπως η Schalke θέλει οι ηγέτες της να είναι χαρισματικοί σε αντίθεση με τον Keller που μετέφερε τον ήπιο αέρα ενός δασκάλου,και όλοι γνωρίζουμε από τα σχολικά μας χρόνια ότι οι ήπιοι δάσκαλοι συνήθως τη πλήρωναν. Ο ίδιος εμφανιζόταν απόλυτα ικανοποιημένος με το υλικό του και αυτό τον έκανε αδύναμο. Ένας πιο έμπειρος και αδίστακτος προπονητής στη θέση του λογικά θα έπαιζε καλύτερα τα χαρτιά του.

Μοιάζει ακόμα άσχημο το πώς αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του τη Κυριακή που μας πέρασε σε μια ζωντανή εκπομπή,όταν ένας δημοσιογράφος της Bild τον ξεμπρόστιασε με λεπτομερείς αναφορές από τα αποδυτήρια της ομάδας,ενώ την ίδια στιγμή ο Heldt βρισκόταν στο Λονδίνο για να διαπραγματευτεί με τον επόμενο προπονητή.


Όλα αυτά τα γεγονότα έφεραν τον Di Matteo στον πάγκο της. Ο πρώην μέσος της Chelsea έχει γραφτεί στην ιστορία ως ο πιο πετυχημένος υπηρεσιακός προπονητής με τις κατακτήσεις του Champions League και του FA Cup το 2012 στους “μπλε”. Όμως ακόμα δεν έχει αποδείξει στη μεγάλη σκηνή ότι μπορεί να τα πάει το ίδιο καλά σε μεγαλύτερη διάρκεια,όπως επίσης δεν έχει γίνει σαφής η φιλοσοφία του.


Οι παραπάνω δύο λόγοι εξηγούν γιατί η αντίδραση των οπαδών στη πρόσληψη του ήταν σιωπηλή. Θα προτιμούσαν περισσότερο κάποιον σαν τον Thomas Tuchel,ακόμα και ο ίδιος ο σύλλογος τον ήθελε πάρα πολύ. Το περασμένο Δεκέμβριο έφτασε πολύ κοντά στο να υπογράψει και γενικά τους τελευταίους μήνες ακουγόταν έντονα το όνομα του στο “Gelsenkirchen”. 

Ο Heldt εξήγησε ότι έπρεπε να γίνει μια αλλαγή τώρα,κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι το τέλος της σεζόν,όταν ο Tuchel - ο οποίος δεν δουλεύει πουθενά μετά τη παραίτηση του από τη Mainz το περασμένο Μάιο - θα είναι διαθέσιμος καθώς η Mainz αρνείται να τον ελευθερώσει από το συμβόλαιο του χωρίς να πάρει μερική αποζημίωση.

Όσο το όνομα του 41άχρονου τεχνικού κυκλοφορεί στην αγορά ο Di Matteo θα μπει στην ίδια δοκιμασία με το προκατοχό του,όχι και το πιο ευχάριστο πράγμα για τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: