Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η συμμετοχή του Ιππόδαμου του Μιλήσιου στην ίδρυση των Θουρίων


O καθηγητής Emanuele Greco, διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (Χαρ. Τρικούπη 31) θα μιλήσει για τη «συμμετοχή του Ιππόδαμου του Μιλήσιου στην ίδρυση των Θουρίων και στην πραγματοποίηση του πολεοδομικού τους σχεδίου».

Οι ανασκαφές που διεξάγονται στη Σύβαρη, στις οποίες τα τελευταία χρόνια συμμετέχει και μια ελληνική αποστολή που έφερε στο φως τμήμα του τείχους, αποκαλύπτουν την κάτοψη της πόλης των Θουρίων και συνεισφέρουν στη μελέτη της πολεοδομίας της συγκεκριμένης πόλης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση για την ομιλία του ο Emanuele Greco: «Ο ρόλος του Ιππόδαμου της Μιλήτου στη δημιουργία της πολεοδομίας κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. είναι γνωστός. Είναι εξαιρετικά πιθανόν, με βάση τις πηγές που διαθέτουμε, να έχει ασχοληθεί και με την πολεοδομία των Θουρίων, όταν οι Αθηναίοι, μετά από αίτημα των Συβαριτών που είχαν εξοριστεί μετά την καταστροφή της Σύβαρης από τους Κροτωνιάτες (μάλλον μιλάμε πλέον για τους απογόνους τους), αποφάσισαν να ιδρύσουν μια «πανελλήνια» πόλη, με έναν πολεοδομικό ιστό με πλατείες και στενωπούς, οδούς για τις οποίες έχουμε την εκπληκτική τύχη να γνωρίζουμε την ονομασία τους από τον Διόδωρο Σικελιώτη και που μπορούμε να τις ταυτίσουμε με τις έρευνές μας».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο κύκλου διαλέξεων με επίκεντρο τον Πειραιά από τη Γεωμετρική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο που διοργανώνει η ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στοχεύοντας παράλληλα να καταστήσει γνωστό στο ευρύτερο κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: