Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Borussia Dortmund

Οι πιστοί της οπαδοί και η επιστροφή των τραυματιών θα βοηθήσουν τον Klopp να αντιστρέψει το κλίμα


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ο ήλιος χαμογέλασε στο Dortmund τη Τρίτη το πρωί με τα νέα να εξαπλώνονται από το προπονητικό κέντρο. Οι Ilkay Gundogan,Marco Reus,Henrikh Mkhitaryan,Sven Bender,Sebastian Kehl επέστρεψαν στις κανονικές προπονήσεις,ενώ ο Oliver Kirch δεν έχει μείνει πολύ πίσω.


Αυτές είναι θαυμάσιες ειδήσεις για τη Borussia Dortmund και έγκαιρες με τον σύλλογο αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε κρίση και σε απόλυτη ανάγκη για μια ανάκαμψη. Οι “κιτρινόμαυροι” έχουν μαζέψει μόλις επτά βαθμούς στις πρώτες επτά αγωνιστικές της Bundesliga και ήδη είναι 10 πόντους πίσω από τη Bayern Munich στη κούρσα για το τίτλο και πήραν μερικά σκληρά μαθήματα τις τελευταίες εβδομάδες. Η πικρή ήττα από τη τοπική αντίπαλό της Schalke σκοτείνιασε το κλίμα όμως η BVB παραμένει προσηλωμένη στη μεταστροφή του.


Μετά τη πρόσφατη ήττα από το Hamburg στο “Signal Iduna Park” ο σύλλογος δημοσίευσε ένα βίντεο στο επίσημο κανάλι τους στο Youtube με τους οπαδούς να λένε ότι:«Ότι και να συμβεί θα είμαστε δίπλα σας,μέχρι το θάνατο θα τραγουδώ για σένα Borussia». Αυτή η δήλωση ανέβασε τέλεια το κλίμα. Το μέρος είναι ενωμένο και γαλήνιο,όχι σε πανικό όπως θα ήταν σε άλλες ομάδες.


Στη Dortmund έπρεπε να έρθει ένας μακροχρόνιος τρόπος για να απολαύσει μια τέτοια σταθερή υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές της,μια δεκαετία για να είμαστε ακριβείς. Τον Οκτώβριο του 2004 ο νεαρός Sebastian Kehl στάθηκε με ένα μικρόφωνο στις πύλες του γηπέδου,προσπαθώντας να ηρεμήσει τους εξοργισμένους οπαδούς μετά από την εντός έδρας ήττα της με 2-0,μαντέψτε,από το Hamburg ξανά.

Η πτώση(από την άποψη των αποτελεσμάτων) ήταν παρόμοια με τη τρέχουσα κατάσταση και ταρακούνησε το σύλλογο. Η Dortmund είχε και τότε επτά βαθμούς σε επτά αγώνες όμως το υπόβαθρο της ιστοριας ήταν τελείως διαφορετικό. Η ομάδα ήταν σε πλήρη αποδιοργάνωση και στα πρόθυρα της χρεωκοπίας με ένα μέτριο ρόστερ που της έλειπε το πνεύμα του νικητή.


Από τότε όμως πολλά πράγματα άλλαξαν. Η πρόσφατη επιτυχία σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον σύλλογο και στους οπαδούς. Όμως το πιο σημαντικό,η δύναμη και η συνέχεια των στοιχείων στην καρδιά του κλαμπ είναι το κλειδί για την ηρεμία. Ο Reinhard Reuball ως πρόεδρος,ο Hans Joachim Watzke ως Διευθύνων σύμβουλος,ο Michael Zorc ως Αθλητικός Διευθυντής και ο Jurgen Klopp ως προπονητής θα είναι εκεί όλοι μαζί τώρα για πάνω από 41 χρόνια. Κρατήστε στο μυαλό ότι ο Watzke,ο  Zorc και ο Klopp θα παραμείνουν μέχρι το 2018 τουλάχιστον αν τα συμβολαιά τους δεν επεκταθούν περαιτέρω.

Η εμπιστοσύνη είναι ύψιστης σημασίας και δεν υπάρχει χώρος για αμφιβολίες με ένα λιτό σχόλιο του Watzke να το υποδεικνύει λέγοντας ότι:«Ο Klopp ξέρει τι πρέπει να κάνει». Η Dortmund έχει αποκτήσει δύναμη από τις αντιξοότητες και δεν θα κλονιστεί από μερικά άσχημα αποτελέσματα. Αυτή η δύναμη είναι το μελλοντικό θεμέλιο για επιτυχίες καθώς τα πράγματα δεν θα καταρρεύσουν σύντομα.

Δεν είναι εύκολο να έχεις διάρκεια στο σύγχρονο ποδόσφαιρο καθώς τριγυρίζει η νοοτροπία του “προσλαμβάνω” και “απολύω”. Ωστόσο μόλις επιτευχθεί η συνοχή έχει μια επίδραση χιονοστιβάδας στην εσωτερική δύναμη. Η υπέροχη αντίδραση από τους οπαδούς της Dortmund απέδειξε ότι ο σύλλογος είναι ριζωμένος μέσα τους.


Η δύναμη της BVB ίσως χρειαστεί να στηριχθεί κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων,καθώς επιστρέφουν οι Gundogan,Reus και Mkhitaryan που δεν εγγυώνται όμως μια άμεση αλλαγή. Ο πρώτος θα παλέψει για τη συνοχή του στον αγωνιστικό χώρο αφού έλειπε πάνω από ένα χρόνο από τα γήπεδα και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βγάζει 90λεπτα κάθε τρεις ημέρες. 

Μια μικρή βελτίωση στο γήπεδο θα πρέπει να αποφέρει καρπούς,καθώς η δημιουργική σπίθα και η διείσδυση που παρέχουν μπροστά ο Reus και ο Mkhitaryan κάνουν πάντα τη διαφορά. Ο Klopp πλέον μπορεί να πραγματοποιήσει το απαραίτητο ροτέισον,το οποίο είναι ζωτικής σημασίας.

Για την ώρα είναι κάτι σαν καταπραϋντικό για τον 47άχρονο τεχνικό να βλέπει επιτέλους τους τραυματισμούς να απομακρύνονται. Αν πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο η Dortmund μέχρι το Νοέμβριο θα επιστρέψει σε πλήρη δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: