Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ligue 1

Το αναδυόμενο αστέρι της Bordeaux


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η έναρξη της σεζόν στη Ligue 1 δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σενάριο με τη πρωταθλήτρια PSG να βρίσκεται σήμερα επτά βαθμούς πίσω από τη Marseille.

Με τη Bordeaux του Willy Sagnol να επισκέπτεται σήμερα το απόγευμα το “Parc des Princes” έχοντας ως στόχο τη νίκη για να ξεπεράσει τους “παριζιάνους”,η φετινή χρονιά στη Ligue 1 είναι όμορφα στρωμένη σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τις ομάδες της Γαλλίας που βγάζουν συνεχώς ταλέντα από τις ακαδημίες τους.


Στους πρώτους μήνες της φετινής σεζόν υπάρχει ήδη ένα γκρουπ από αναδυόμενα ονόματα,τα οποία είναι σχετικά φρέσκα στο ραντάρ μας. Ανάμεσα στους πιο ενδιαφέροντες είναι οι Corentin Tolisso(μέσος),Nabil Fekir(μέσος) και Clinton N’Jie(επιθετικός) της Lyon,ο Abdoulaye Doucoure(μέσος) της Rennes και ο Thomas Toure(επιθετικός) της Bordeaux. Ο τελευταίος όμως έχει έναν συμπαίκτη που βγήκε κιόλας στις πρώτες σελίδες.


Μιλάμε για τον Diego Rolan που μεταξύ των κύκλων της Νοτίου Αμερικής θεωρείται ως ένα μεγάλο ταλέντο,το οποίο ήταν ένα από τα αστέρια της Ουρουγουάης στα μικρά της τμήματα. Στο Νοτιοαμερικανικό πρωτάθλημα νέων του 2013 ξεχώρισε για τη ταχύτητα του και το σκοράρισμα και κέρδισε μια μεταγραφή προς τα Νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Η καριέρα του στην Ευρώπη αναπτύσσεται με αργό ρυθμό,όμως τώρα φαίνεται ότι είναι έτοιμος να κάνει το βήμα παραπάνω.

Σε σχέση με πέρυσι ο πρώην παίκτης της Defensor Sporting άλλαξε θέση. Αντί να ακολουθήσει το φυσικό του ρόλο,αυτόν του κεντρικού επιθετικού προσαρμόστηκε σε αυτόν του δεξιού εξτρέμ. Ο Sagnol θέλει από τη Bordeaux να παίζει με πλάτος στο παιχνίδι της και είναι μια προσέγγιση που έχει λάβει τα καλύτερα από το νέο αστέρι της Νοτίου Αμερικής.

Η δουλειά του Rolan είναι να παρέχει ισορροπία στην ομάδα του. Με τον Βραζιλιάνο δεξιό μπακ Mariano να τον καλύπτει μαζί με τον Diego Contento από την άλλη πλευρά μπορεί να βγαίνει μπροστά και να δίνει υποστήριξη στον επιθετικό Cheikh Diabate. Μέχρι στιγμής έχει πετύχει τέσσερα γκολ χάρη στις διεισδύσεις του και όταν πρόκειται να αρχίσει τις κούρσες του μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Ακόμα το αξιοπρόσεκτο ένστικτο του παρέμεινε ισχυρό.

Ωστόσο η μεγαλύτερη έκπληξη είναι το πόσο καλά έχει προσαρμοστεί στις αμυντικές απαιτήσεις του στον ρόλο της πτέρυγας. Ο Rolan έχει δείξει μια υπευθυνότητα με το τι γίνεται πίσω από τη πλάτη του και ταιριάζει στην άκαμπτη αμυντική δομή του Sagnol. Ενώ του δίνουν την απαραίτητη ελευθερία στην επίθεση,οι “Γιρονδίνοι” σχηματίζουν γρήγορα δύο τείχη τεσσάρων ατόμων όταν δεν έχουν τη μπάλα,δημιουργώντας μια δύσκολη κατάσταση στους αντιπάλους που επιδιώκουν να σπάσουν την άμυνα τους.


Ο Rolan δεν παρουσίασε κανέναν ενδοιασμό στο να κάνει τη βρώμικη δουλειά που απαιτούσε ο προπονητής του. Τα πλεονεκτήματα του στις διεκδικήσεις της μπάλας είναι ξεκάθαρα,είναι ένας καλός ντριμπλέρ,κάθεται συχνά μπροστά από την εστία,οι κινήσεις του με τη μπάλα στα πόδια είναι ευφυέστατες και έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ένας από τους πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος.


Ακόμα,τώρα είναι ένα βασικό στοιχείο της Ουρουγουάης,ενώ μαζί με τον πρώην συμπαίκτη του Giorgian de Arrascaeta(μέσος) και τον κεντρικό αμυντικό της Atletico Madrid Jose Jimenez καθοδηγούν τη νέα γενιά ταλέντων στη χώρα τους. Το αρνητικό του Rolan είναι ότι προς το παρόν δεν διαθέτει την απαιτούμενη σωματική διάπλαση για να επιστρέψει στο ρόλο του κεντρικού επιθετικού και θα ήταν καλύτερο για τον ίδιο να συνεχίσει την ανάπτυξη του παίζοντας από τα πλάγια.


Ακόμα όμως θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει σχετικά με τις λήψεις αποφάσεων όταν έχει τη μπάλα στα πόδια του αν έχει το τελευταίο λόγο. Δηλαδή με λίγα λόγια να γίνει το ίδιο καλός και ως δημιουργός και ως εκτελεστής. Πιθανότατα να μη φτάσει ποτέ στο κορυφαίο επίπεδο όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή τη σεζόν θα αρχίσει να γράφει καλά πράγματα στο βιογραφικό του. Μετά τα αρχικά ζητήματα των τραυματισμών του και της δύσκολης ζωής του στη Γαλλία τώρα επιζητεί να γίνει το πραγματικό αστέρι της Bordeaux.

Φυσικά είναι μόνο η αρχή και πολλά ταλέντα πρόσφεραν παρόμοια ελπίδα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ψεύτικη. Στη περίπτωση του όμως,ο Rolan έχει πολλούς λόγους για να εκμεταλλευθεί τα χαρακτηριστικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: