Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Athletic Bilbao

Στο χέρι της είναι να μη καταστρέψει ολοσχερώς τη χρονιά της


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το τέλος της περασμένης σεζόν στη La Liga χαρακτηρίστηκε από ένα σημαντικό γεγονός. Η Atletico Madrid κατέκτησε το πρωτάθλημα,η πρώτη ομάδα που το έπραξε μετά από 10 χρόνια εκτός της Barcelona και της Real Madrid.

Αυτή η απρόσμενη έκβαση “έκλεψε” πολλά φώτα δημοσιότητας από την εξαιρετική χρονιά της Athletic Bilbao,η οποία συνοδεύτηκε με τη τέταρτη θέση και την επιβράβευση της να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League. Η πολιτική της να ενισχύεται μόνο με Βάσκους ποδοσφαιριστές,η απουσία της από τους τίτλους εδώ και δεκαετίες και η άνιση μάχη  με το “Big 2” ή “Big 3” αν προτιμάτε με την είσοδο της Atletico Madrid δίνει περισσότερη αξία στη δουλειά του Ernesto Valverde και της ομάδας του.

Ωστόσο φέτος μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει τη περσινή της σταθερότητα και όχι μόνο αυτό,αλλά βρίσκεται και στη ζώνη του υποβιβασμού μετά τη βαριά ήττα της από τη Real Madrid με 5-0 τη Κυριακή.


Αυξημένες προσδοκίες και προκλήσεις
Φυσικά εξαρχής ήταν δύσκολο για την Athletic να διατηρηθεί στη πρώτη τετράδα με το Champions League στη μέση όμως τα έξτρα παιχνίδια δεν είναι το μόνο ζήτημα φέτος. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα. Η Valencia και η Sevilla αντιθέτως έχουν δείξει από πολύ νωρίς ότι θα είναι ισχυροί διεκδικητές για μια θέση στο Champions League,ενώ επίσης και οι Real Sociedad,Villareal,Celta δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός για τη τέταρτη θέση στη La Liga και σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες,η Athletic δεν μπορεί να βγει στην αγορά και να ξοδέψει 20 ή 30 εκατομμύρια σε κάποιους παίκτες ώστε να βελτιώσει το ρόστερ της,διότι υπάρχει ανέκαθεν η απαίτηση να παίζουν ποδοσφαιριστές που είτε γεννήθηκαν είτε μεγάλωσαν μαθαίνοντας ποδόσφαιρο στη περιοχή των Βάσκων. Αυτό το γεγονός περιορίζει τη ποσότητα των παικτών που μπορούν ευλόγως να κάνουν το υλικό της μεγαλύτερο και καλύτερο. Ο Ander Herrera έφυγε για τη Manchester United το καλοκαίρι για το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ,όμως αποκτήθηκε μόνο ο επιθετικός Borja Viguera με μόλις ένα εκατομμύριο από την Alaves.

Ένας ακόμα λόγος ίσως είναι ότι πήρε γρήγορα το σκαλπ πολλών ομάδων και τώρα αυτές να παίζουν καλύτερα,πιο γρήγορα και σκληρά εναντίον της δεδομένου ότι επιδιώκουν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν θα γινόταν θέμα αν η Athletic σχεδίαζε να βρίσκεται τακτικά στη πρώτη τετράδα,όμως σε κάθε περίπτωση το τωρινό ρόστερ της δεν έχει τα στοιχεία που χρειάζεται για να δείξει ότι είναι αμείλικτη και να αποκομίσει τη συνέπεια που συγκεντρώνουν οι κορυφαίες ομάδες της Primera Division.


Η ίδια ομάδα είναι το πρόβλημα;
Ενώ η μια όψη του νομίσματος θεωρεί προφανές μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν έγιναν μεταγραφές,η άλλη προτείνει ότι έχοντας μια ίδια ομάδα μπορεί να είναι καλό γιατί ήδη γνωρίζει τα πλεονεκτήματα της,τις αδυναμίες της και τη τακτική της. Ωστόσο αυτό δεν είναι και τόσο καλό όταν η κακή φόρμα ή η φυσική κατάσταση υπαγορεύουν ότι ορισμένες περιοχές της ομάδας είναι άδειες και δεν υπάρχει κάποιος καινούργιος ώστε να τις φρεσκάρει.

Ο νεαρός μεσοεπιθετικός της Unai Lopez ανέβηκε από τις ακαδημίες αυτή τη χρονιά και πραγματοποιεί φευγαλέες εμφανίσεις,καθώς ο Valverde προσπαθεί να προσφέρει κάτι καινούργιο όμως πολλά από τα παλιά πρόσωπα δεν έχουν κάνει ακόμα το κλικ.

Ο Mikel Rico και ο Ander Iturraspe για παράδειγμα είναι ένα πολύ καλό δίδυμο στο χώρο του κέντρου,αναμιγνύουν ενέργεια και επιθετικότητα και είναι δύο παίκτες με τεχνική,δημιουργικότητα και έχουν την ικανότητα να κάνουν πολλές κούρσες ειδικά ο δεύτερος. Ο Iturraspe είναι ένας παίκτης που μπορεί εύκολα να αγωνιστεί σε μια σταθερά πολύ καλύτερη ομάδα της Ευρώπης,όμως είναι η καρδιά της μεσαίας γραμμής της Bilbao.

Το κεντρικό δίδυμο σε μεγάλο βαθμό τα πηγαίνει καλά και φέτος όμως αυτός που είναι πραγματικά κακός είναι ο Benat στο ρόλο του δεκαριού. Η δημιουργία ευκαιριών είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και για αυτό δοκιμάστηκαν και άλλοι παίκτες σε αυτή τη θέση χωρίς όμως να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με τον Lopez μέχρι τώρα να μην μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα και τον Muniain να είναι πιο αποτελεσματικός στα άκρα δεν υπάρχει άλλη ξεκάθαρη επιλογή για τον Valverde. Για αυτό το λόγο στη λευκή ισοπαλία με την Eibar πριν 10 μέρες παρέταξε την ομάδα του με δύο επιθετικούς,όμως και πάλι εμφανίστηκε η μεγάλη αδυναμία της.


Να αντιστρέψει τα ζητήματα της στα δύο άκρα
Ατομικά η συνηθισμένη ενδεκάδα της Athletic είναι γενικά καλή,δυνατή,αξιόπιστη και τεχνικά ορθή. Σε όποιες θέσεις και να κοιτάξεις(Muniain,Gorka Iraizoz,Iturraspe)διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες όμως όλοι τους έκαναν ένα βήμα πίσω. Τα δύο μπακ φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη αδυναμία της αυτή τη χρονιά.

Ο Mikel Balenziaga δεν είναι στα καλύτερα του και ο Andoni Iraola μοιάζει να είναι σε σοβαρή πτώση. Ο δεύτερος μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να μπει στους τέσσερις παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές στον σύλλογο όμως στα 32 του οι δυνάμεις του αρχίζουν να φθίνουν. Ο Oscar De Marcos έπαιξε σαν δεξιός μπακ με τη Real Madrid και εκτέθηκε πολλές φορές από τους Cristiano Ronaldo και Marcelo.

Ο De Marcos έχει τα πλεονεκτήματα του όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει το ίδιο καλά ως πλάγιος αμυντικός από ότι ως μέσος. Στον αγώνα με τους “Merengues” βρέθηκε αρκετές φορές εκτός θέσης και το σκορ θα μπορούσε να ήταν χειρότερο από το 5-0. Ανάμεσα στους δύο οπισθοφύλακες και στους δύο αντίστοιχους κεντρικούς αμυντικούς η Real Madrid έχανε την μια ευκαιρία μετά την άλλη από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις της.

Στο άλλο άκρο η δημιουργικότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Το όλο σύστημα είναι χτισμένο για να τροφοδοτείται και να υποστηρίζεται ο Aritz Aduriz,αλλά πέρα από τον Muniain δεν υπάρχει η απαραίτητ βοήθεια από τους Susaeta και Ibai Gomez και προφανώς και από τον Benat. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είτε το Champions League έχει αποσπάσει τη προσοχή από τους ποδοσφαιριστές της Bilbao,είτε έχουν εφησυχαστεί οι περισσότεροι λόγω του μικρού ανταγωνισμού,είτε απλά δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερα. 

Τις Celta,Almeria,Sevilla και Valencia θα αντιμετωπίσουν οι Βάσκοι στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια τους στη La Liga,ενώ ενδιάμεσα έχει και τους δύο αγώνες με τη Porto για τους ομίλους του Champions League. Κανένα από αυτά τα παιχνίδια δεν θα είναι εύκολο όμως τη περασμένη σεζόν μέσα από τα δύσκολα τεστ άνθισε και κατέλαβε τη τέταρτη θέση.

Η νοοτροπία της ομαδικότητας και το σημαντικότερο από όλα η ποιότητα της πρέπει να επιστρέψει νωρίτερα παρά αργότερα,πριν η υπόλοιπη χρονιά δώσει συνέχεια στην απογοήτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: