Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Serie A

Η νέα “φλέβα χρυσού” της Parma


του Δημήτρη Βαρσάνη

Καθώς ο κόσμος του ποδοσφαίρου γυρνάει 10 χρόνια πίσω και στο ντεμπούτο του Lionel Messi με τη φανέλα της Barcelona o Jose Mauri διανύει τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του καριέρας.


Όπως και το 2000 ο τότε τεχνικός Διευθυντής των Καταλανών Charly Rexach είχε μια υπεραισιόδοξη διαίσθηση για την αξία του τότε 13άχρονου Messi φτάνοντας στο σημείο να τον αναγκάσει να υπογράψει το συμβόλαιο του σε μια χαρτοπετσέτα,η Parma είναι βέβαιη και πεπεισμένη ότι στο πρόσωπο του Mauri βρήκε μια νέα “φλέβα χρυσού”.


Το 2011 και στα 15 του ο Mauri προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Manchester United,η οποία εκείνη την εποχή αύξανε τα Scouting της στην Ιταλία. Μάλιστα νωρίτερα είχε πάρει ήδη πέντε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στην ηλικία των 16 ετών. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στον Giuseppe Rossi από τη τωρινή ομάδα του Αργεντινού μέσου το 2004,τον επίσης επιθετικό Federico Macheda από τη Lazio το 2007,τον επιθετικό μέσο Davide Petrucci από τη Roma το 2008 και δύο παίκτες της Fiorentina,αρχικά τον κεντρικό αμυντικό Michele Fornasier το 2009 και έπειτα τον τερματοφύλακα Pierluigi Gollini το 2011.

Ο πρόεδρος της Lazio Claudio Lotito τα έβαλε με την οικονομική γοητεία της Manchester United λέγοντας στην Daily Express ότι:«Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να σταματήσουμε τη Manchester United να πάρει τον Macheda όμως η παρούσα Ιταλική νομοθεσία δεν σε δίνει καμία υπεράσπιση. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια σωστή αγορά ενός νεαρού παιδιού». Στη συνέχεια ο Αθλητικός διευθυντής της Fiorentina Pantaleo Corvino αποκάλεσε “ψεύτικες” τις υποσχέσεις των “Red Devils”.


Σε αντίθεση με τους παραπάνω συναδέλφους του ο Mauri ήθελε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής χωρίς τη λάμψη και τη χλιδή της Manchester United. Αφού άφησε την οικογένεια του,τους φίλους του και το ασφαλές μέρος του Realico στην Αργεντινή για να παίξει στη Parma ήταν αποφασισμένος να γράψει το δικό του όνομα στη Serie A. Η πίστη στις ικανότητες του,η αποφασιστικότητα του και ο επαγγελματισμός του σε τόσο νεαρή ηλικία μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά του Messi στο να πετύχει.

Ο πατέρας του άσσου της Barcelona Jorge παραδέχτηκε ότι ο γιος του παίζει σήμερα στους Καταλανούς για δύο λόγους. Ο πρώτος οφείλεται στην επιμονή του Charly για την απόκτηση του και ο δεύτερος επειδή γιος και πατέρας αποφάσισαν να μείνουν στη Βαρκελώνη,όταν η μεγαλύτερη κόρη του Maria Sol αποφάσισε να γυρίσει στην Αργεντινή διότι δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στο κλίμα.

Ο Mauri θα μπορούσε πολύ εύκολα με τη πρώτη δυσκολία να τα μαζέψει και να επιστρέψει στην άνετη ζωή του Realico. Αντίθετα προτίμησε να προσαρμοστεί σε ένα ξένο περιβάλλον,έφτιαξε μια νέα ζωή στην Ιταλία και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο πραγματοποιώντας αρκετά βήματα περαιτέρω προόδου.


Φέτος ο Mauri μετά τον - δανεικό από τη Roma - Romagnoli(277) της Sampdoria είναι ο δεύτερος σε εφηβική ηλικία με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στην Serie A(247). Κοντός στο ανάστημα όμως ένας μαχητικός νικητής της μπάλας,πάνω του υπάρχουν αποχρώσεις του Javier Mascherana - όπως η σκληράδα - και κατέχει επίσης τη δημιουργικότητα και τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε δεκάρι στον αγωνιστικό χώρο. Επιπλέον είναι τακτικά ευέλικτος όπως προκύπτει με τον τρόπο που χρησιμοποιείται από τον προπονητή της Parma Roberto Donadoni.


Στην ήττα από τη Roma(1-2) έπαιξε ως εξάρι μπροστά από τον κεντρικό αμυντικό Felipe. Στην ήττα από την Udinese(4-2)έδειξε τις ικανότητες του ως box-to-box μέσος πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ στη Serie A παίρνοντας τη μπάλα από τον Cassano και αποφεύγοντας τον δεξιό μπακ Widmer πριν σουτάρει και κερδίζοντας ένα πέναλτι αργότερα με την εξυπνάδα του. Στην ήττα από τη Genoa(1-2) αγωνίστηκε ως αριστερός εσωτερικός μέσος.


Ο νεαρός μέσος τόνισε σε μια συνέντευξή του ότι:«Ο προπονητής με δίνει λίγη περισσότερη ελευθερία. Τώρα μπορώ να ψάχνω για χώρους ώστε να παίρνω τη μπάλα και να σκοράρω». Ο Donadoni χρησιμοποιεί τον Mauri σε πολλούς ρόλους και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Ιταλοαργεντινό να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο μέσο όπως ο Vidal της Juventus.


Στα κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα(Premier League,Serie A,Bundesliga,La Liga,Ligue 1)ο Mauri με 2.3 μέσο όρο είναι δεύτερος στη κατηγορία των παικτών από 18 χρονών και κάτω με τα περισσότερα τάκλιν,με τον αριστερό μεσοεπιθετικό της Bayer Leverkusen Levin Oztunali με 3.3 να τον περνάει μόνο στη σχετική βαθμολογία. Ο ίδιος τεστάρεται στο υψηλό επίπεδο και η Juventus ήδη παρακολουθεί σταθερά την ανάπτυξη του.


Δεν είναι μόνο ότι οι μεγάλοι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι ενδιαφέρονται να τον αποκτήσουν,ο Mauri επίσης έχει ανοίξει ξανά τη συζήτηση της Εθνικότητας του. Πιθανότατα ο 18άχρονος μέσος θα επιλέξει τη “Squadra Azzurra” από τη γενέτειρα του Αργεντινή όπως έκανε παλαιότερα και ο Mauro Camoranesi.

Το υπάρχον συμβόλαιο του με τη Parma λήγει το καλοκαίρι του 2016 και εφόσον ανανεωθεί με σαφώς μεγαλύτερη ρήτρα,μεταγενέστερα σε ενδεχόμενη πώληση του δεν φαντάζει καθόλου απίθανο να φέρει στα ταμεία των “Gialloblu” ποσά ανάλογα ή κοντά σε αυτά που έφεραν οι Gianluigi Buffon,Lilian Thuram,Hernan Crespo και Alberto Gilardino τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: