Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

394 παιδιά με αναπηρία εκτός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία


Το τραγικό γεγονός του αποκλεισμού 394 παιδιών με αναπηρία από τις δομές των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» (ΕΣΠΑ), αναδεικνύει με δηλώσεις του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος με νέα επιστολή του προς την ΚΕΔΕ ζητά την άμεση κινητοποίησή της για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Να σημειωθεί ότι το τραγικό αυτό αποτέλεσμα έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα που, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ, από τις 121.683 αιτήσεις που υπέβαλαν οι μητέρες, 40.680 παιδιά μένουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Αυτό συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους χαμηλόμισθους και άνεργους γονείς και να εντείνει την απόγνωσή τους καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες σε ιδιωτικές ή άλλες δομές λόγω των συνθηκών της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Σίμο Δανιηλίδη, «για πρώτη φορά καταγράφεται ένα τέτοιο τραγικό γεγονός, δηλαδή να αποκλείονται και να πετιούνται έξω από το πρόγραμμα 394 παιδιά με αναπηρία, ενώ το σύνολο των παιδιών με αναπηρία που έμειναν έξω από τα ΚΔΑΠμεΑ υπερβαίνει τα χίλια»! Κι αυτό συνέβη παρά του ότι «πληρούσαν πλήρως τις προϋποθέσεις και οι αιτήσεις από τους γονείς τους συμπληρώθηκαν κανονικότατα», όπως αναφέρει.

«Η κοινωνική αναλγησία της απελθούσας κυβέρνησης και των συναρμόδιων-αναρμόδιων υπουργείων και υπεύθυνων-ανεύθυνων στελεχών της, είτε εξαιτίας των τραγικών λαθών τους είτε από σκοπιμότητες, έπληξε με τον χειρότερο τρόπο μια από τις πιο ευαίσθητες και κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, καταδικάζοντας τα παιδιά στην απομόνωση και οδηγώντας τους γονείς τους σε πλήρη απόγνωση, με κίνδυνο να χάσουν και τις εργασίες τους αφού θα είναι αναγκασμένοι να μείνουν στο σπίτι προκειμένου να φροντίζουν τα παιδιά τους με αναπηρία. Ενώ υπάρχουν οι προσφερόμενες θέσεις και όλα αυτά τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια ήταν τοποθετημένα καλύπτοντας τις υπάρχουσες κενές θέσεις, εξαιτίας των τραγικών λαθών ή και σκοπιμοτήτων, 394 παιδιά με αναπηρία πετάχτηκαν, χωρίς αιδώ έξω από τα ΚΔΑΠμεΑ», τονίζει.

«Αυτή η κοινωνική αναλγησία έφτασε στο κόκκινο», υπογραμμίζει o Σ.Δανιηλίδης, καταγγέλλοντας «την πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση για επίδειξη αδιαφορίας και σκληρότητας απέναντι σε έναν τέτοιο και τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι τα παιδιά με αναπηρία».

Για την αντιμετώπιση αυτού του καυτού προβλήματος, ο Σ.Δανιηλίδης απευθύνεται στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό και τους υπηρεσιακούς υπουργούς ζητώντας την άμεση λήψη απόφασης για την ένταξη όλων των παιδιών με αναπηρία στις δομές των ΚΔΑΠμεΑ. «Επιτέλους, απαιτούμε άμεσα, σήμερα, όχι αύριο ή μετά τις εκλογές, να βρουν τρόπο, από τους πολλούς που υποδείξαμε και προτείναμε με δεκάδες επιστολές μας όλους τους προηγούμενους 5-6 μήνες, και να ανακοινώσουν ότι θα τοποθετηθούν και θα εισαχθούν όλα τα παιδιά με αναπηρία στις υπαρκτές δομές και στις διαθέσιμες θέσεις. Απαιτούμε να πράξουν το αυτονόητο και κοινωνικά επιβεβλημένο. Και οφείλουν να το πράξουν άμεσα λειτουργώντας με ευαισθησία και ευθύνη απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους που βρίσκονται σε απόγνωση. Όλες αυτές οι οικογένειες, έχοντας προγραμματίσει -όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια- τις κοινωνικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, τώρα είναι αναγκασμένοι να χάσουν ακόμη και τη δουλειά τους εξαιτίας αυτής της ανόητης κυβερνητικής πολιτικής», προσθέτει.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και στη νέα επιστολή του προς την ΚΕΔΕ, θα πρέπει να αναληφθούν άμεσες και δυναμικές πρωτοβουλίες ώστε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, «έστω την ύστατη στιγμή», να προχωρήσει στην:

Άμεση αύξηση του ποσού της συνολικής χρηματοδότησης κατά 50.000.000,00€ προκειμένου να ικανοποιηθεί τουλάχιστον το σύνολο των έγκυρων αιτήσεων, ήτοι των 106.885 παιδιών.
Άμεση κατάργηση του περιορισμού των προσφερόμενων θέσεων μόνο έως το 70% της δυναμικότητας της υφιστάμενης αδείας των δομών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Αυτός ο περιορισμός οδήγησε ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων να ανέλθει σε 100.493, ενώ με την άρση της απαράδεκτης αυτής πολιτικής του οριζόντιου κουρέματος, οι προσφερόμενες θέσεις θα ξεπεράσουν τις 120.000 (120.821).
Άμεση τοποθέτηση όλων των παιδιών με αναπηρία στις υπαρκτές δομές και στις διαθέσιμες θέσεις των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία.
Άμεση τροποποίηση ως προς τη ροή-καταβολή της χρηματοδότησης των δήμων, των Νομικών Προσώπων τους και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με την αντίστοιχη καταβολή της πρώτης δόσης μετά την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχες μεταβολές να επέλθουν για τη δεύτερη και τρίτη δόση. Κι αυτό ώστε να μη μείνουν απλήρωτοι επί μήνες 19.500 εργαζόμενοι, να μην μείνουν απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω και να παραπεμφθούν για κακούργημα (λόγω μη έγκαιρης καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων) εκατοντάδες αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Παιδικών Σταθμών, Νομικών Προσώπων και αντιπρόεδροι Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: