Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Η.Π.Α – Ρωσία ενωμένοι (;) κατά του ISIS


Παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, η Μόσχα εμφανίζεται αισιόδοξη, διακρίνοντας βήματα προσέγγισης μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων αναφορικά με την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης.

«Πιστεύω ότι σήμερα οι Αμερικανοί εμφανίζονται πολύ περισσότερο δεκτικοί στις θέσεις που υποστηρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Προσέθεσε δε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, εξέφρασε την προθυμία της Ουάσιγκτον να συνεργασθεί με τη Μόσχα για την πολιτική διευθέτηση του συριακού προβλήματος. Ανάλογη επικοινωνία, με «ενθαρρυντικά», όπως είπε, αποτελέσματα, είχαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Σεργκέι Σοϊγκού και Αστον Κάρτερ. «Πιστεύω ότι έχουν γίνει περισσότερο δεκτικοί λόγω της αντικειμενικής κατάστασης», εκτίμησε ο Σεργκέι Λαβρόφ, παραπέμποντας στην επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του ISIS.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες διευθέτησης του συριακού προβλήματος και συντονισμού των προσπαθειών (Ρωσίας και ΗΠΑ) για την αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους"». Ωστόσο, η εν λόγω διπλωματική πηγή, που μίλησε στο διεθνές πρακτορείο με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο θα γεφυρωθούν οι διαμετρικά αντίθετες, μέχρι τώρα, θέσεις Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος. Η Ρωσία ενισχύει στρατιωτικά τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, ενώ οι ΗΠΑ θεωρούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία προϋπόθεση για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής υποστήριξης στο καθεστώς Ασαντ. «Αυτές οι ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και να οδηγήσουν στην απώλεια της ζωής κι άλλων ανθρώπων, αυξάνοντας τις μεταναστευτικές ροές και δημιουργώντας κινδύνους σύγκρουσης με τον συνασπισμό εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους"», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφερόταν στον κίνδυνο να έρθουν, εξ ατυχήματος, σε σύγκρουση αμερικανικές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αμερικανικές πηγές –και δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα– η Ρωσία έχει αναπτύξει δυνάμεις πεζοναυτών και βαρέα όπλα στη συριακή βάση της Λαττάκειας. Νωρίτερα, πάντως, ο Τζον Κέρι είχε ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι τα ρωσικά αεροσκάφη βρίσκονται στη Συρία πιθανότατα για να προστατεύσουν τη ρωσική βάση που φιλοξενείται στη χώρα και όχι για να εμπλακούν ευθέως στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση μας και οι ανησυχίες μας παραμένουν για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι ήταν σαφής και συνεπής. Θα καλωσορίζαμε έναν εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας στις προσπάθειες αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά αν οι Ρώσοι είναι εκεί για να υποστηρίξουν τον Άσαντ, αυτό αντιτίθεται σε κάθε ουσιώδη προσπάθεια για τον τερματισμό της σύρραξης», τόνισε ο κ. Κίρμπι.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η πολεμική αεροπορία του Ασαντ βομβάρδισε χθες θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στην Παλμύρα, που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών. Συριακές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 20 τζιχαντιστές και 12 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη διάρκεια της εβδομάδας ξεπερνά τους 100. Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Παλμύρας, όπου μεταφέρονται οι τραυματίες, περιγράφεται ως απελπιστική από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικά υλικά. Πολλοί από τους τραυματίες χρειάστηκε να μεταφερθούν στην πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, την άτυπη πρωτεύουσα του «Ισλαμικού Κράτους», η οποία επίσης βομβαρδίζεται ανηλεώς από τον κυβερνητικό στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: