Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Οι μονομάχοι της Ρωμαϊκής Πάτρας


Ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στους μονομάχους της Ρωμαϊκής Πάτρας διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έχει θέμα «Βία και Ανεκτικότητα».

Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσέγγιση του βίαιου αυτού θεάματος από ιστορική, πολιτισμική, κοινωνικοπολιτική και ανθρωπολογική πλευρά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα εξεταστούν οι χώροι διεξαγωγής μονομαχιών, η κοινωνική υπόσταση των συμμετεχόντων και των διοργανωτών, οι σχετικές λατρείες, οι απαρχές του θεάματος κ.ά. Θα δοθεί έμφαση στον άνθρωπο-μονομάχο, σε αντιπαραβολή με το ηρωικό και αθλητικό ιδεώδες. Επιπλέον των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, θα εκτεθεί για πρώτη φορά ένα σύνολο επιτυμβίων στηλών μονομάχων, οι οποίες θα παραμείνουν ως έκθεμα του μήνα.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, και ώρα 11.00, στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών (ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών 38-40), θα περιλαμβάνει οπτικοακουστική παρουσίαση με παράλληλη προβολή και σχολιασμό των εκθεμάτων επί τόπου. Την παρουσίαση θα αναλάβουν πέντε φοιτητές που πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το φετινό καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: