Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Το ρόστερ του Oliseh δημιουργεί την αφθονία της ίντριγκας στην Νιγηρία


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η επιλογή του ρόστερ της Νιγηρίας του Oliseh αντανακλά άμεσα τη φιλοσοφία που πρεσβεύει από την ημέρα που υπέγραψε για να την προπονήσει.


Το πρώτο γκρουπ κλήσεων από την Ευρώπη συνδυάζει τη συνέχεια από την ομάδα του παρελθόντος με τη νεολαία, την ισορροπία και το πιο σημαντικό το υψηλό επίπεδο του ποδοσφαίρου. Ο Oliseh έχει κρατήσει τον πυρήνα της ομάδας που ο Stephan Keshi εργάστηκε στο παρελθόν. Το πρωταρχικό κριτήριο για τις επιλογές του είναι ο χρόνος παιχνιδιού και το τωρινό ρόστερ έρχεται πολύ κοντινότερα με το σκοράρισμα.


Στη μεσαία γραμμή - όπου διέπρεψε στη ποδοσφαιρική του καριέρα - ο Oliseh έδειξε πραγματικά ότι έβαλε το χέρι του. Μόνο ο Rabiu Ibrahim διασώθηκε από τη τελευταία ομάδα του Keshi ως προπονητής. Μαζί του θα είναι οι Joel Obi, Izunna Uzochukwu, Lukman Haruna και Obiorah Nwankwo. Ο δεύτερος κέρδισε τη πρώτη του κλήση ενώ ο τρίτος είχε τεθεί εκτός από το 2010.


Ο Haruna - ταλαντούχος, αινιγματικός και εξακολουθεί να περιμένει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έχουν προβλεφθεί εδώ και καιρό - παίρνει ακόμα μια ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του για τη χώρα του. Στα 24 του, ο ίδιος εξακολουθεί να έχει αρκετό δρόμο να διανύσει πριν του μπει η ετικέτα του ανεκπλήρωτου ταλέντου. Όμως με τον ανταγωνισμό που προέρχεται από τους Chidiebere Nwakali, Musa Yahaya και Kelechi Ineanacho τα περιθώρια για λάθη θα είναι πολύ μικρά.


Ο Obiorah Nwankwo ήταν στην ομάδα που κατέκτησε το κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2013. Από τότε έχει βρεθεί στα κρύα του λουτρού μετά τις αδιάφορες εμφανίσεις του στα κλαμπ τα οποία βρισκόταν. Όπως ο Lukman άφησε πολλές υποσχέσεις σε επίπεδο νεολαίας, αλλά βρήκε τη καριέρα του να λιμνάζει στην Ιταλία με την Inter και τη Parma. Από το 2013 έως το 2014 περιπλανήθηκε από τους Gialloblu στην Padova και από εκεί στις Cluj και Cordoba πριν καταλήξει στην όπου τελικά εγκαταστάθηκε. Ανάμεσα στους Izunna και τον Nwankwo θα μπορούσε κανείς να βρει εξήγηση για το γιατί ο Anderson Esiti βρίσκεται εκτός.


Σχετικά με το Διεθνές ντεμπούτο του Esiti ήταν ένας από τους μέσους που ξεχώρισαν στο τελευταίο παιχνίδι εναντίον του Τσαντ και έρχεται ως μικρή έκπληξη ότι η ηρεμία του και η αποτελεσματική του επίδοση δεν του χάρισε μια ακόμη κλήση. Ο Oliseh προς τιμήν του έχει άφθονο χώρο στους κεντρικούς χαφ με τους Nwankwo, Izunna και Joel Obi.


Ο Obi στα 24 του είναι ο πιο ελπιδοφόρος και ο πιο απογοητευτικός από τους παίκτες της μεσαίας γραμμής. Τέτοια ήταν η επίδοση του όταν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τον Samson Siasia που είχε εγκατασταθεί αμέσως ως μόνιμο στοιχείο στο κέντρο των “αετών”. Ωστόσο οι τραυματισμοί και η έλλειψη της φόρμας του τον οδήγησαν σε μια καχεκτική πρόοδο.

Γρήγορος, δυνατός και ισορροπημένος, ο Joel μπορεί ακόμη να ξεπεράσει τα ύψη που οραματίστηκε για το αν καταφέρει να μείνει χωρίς τραυματισμούς. Τη περασμένη σεζόν αγωνίστηκε 490 λεπτά σε μόλις 11 αναμετρήσεις και έχει παρουσιαστεί μόνο μια φορά μέχρι τώρα αυτή τη χρονιά.
Ο Rabiu Ibrahim, ο μόνος που επέζησε από τη τελευταία ομάδα, είναι αυτός που πρέπει να αδράξει την ευκαιρία του και με τα δύο χέρια. Ως αντικαταστάτης του Austin Okocha, ο ίδιος θεαματικά έχει απογοητεύσει μέχρι στιγμής.


Στην επιθετική γραμμή ο Oliseh έχει φέρει μόνο ένα νέο πρόσωπο. Ο λόγος για τον Sylvestre Igboun που σκόραρε εννέα γκολ για τη Midtjylland καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Δανία τη περασμένη σεζόν. Η μεταγραφή του στην ταπεινή Ufa της Ρωσίας έχει προσφέρει ελάχιστα σκοράροντας μόλις μια φορά σε τέσσερις αγώνες.


Ο Emmanuel Emenike είναι σαν έκπληξη η εκ νέου κλήση του όπως και η παράλειψη του Odion Ighalo, ο οποίος εντυπωσιάζει στην Premier League με τη φανέλα της νεοφώτιστης Watford. Η μη κλήση του είναι μια κίνηση δίχως λογική από τον Oliseh. Ο ίδιος πληροί όλα τα κριτήρια για την επιλογή και θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τους λόγους πίσω από τη παράλειψη του.


Αντιθέτως κλήθηκε ο Emenike, ο οποίος πέρυσι μέτησε 27 συμμετοχές για τη Fenerbache όπου ήταν τίποτα λιγότερο από απελπιστικές. Έπειτα μετακόμισε στην Al Ain, ο οποίος χτύπησε δύο φορές στο ντεμπούτο του για το σούπερ καπ. 

Είναι η γενική επιλογή που προσφέρει μια εικόνα για τη διαδικασία σκέψης του Oliseh και το δυναμικό στιλ. Υπάρχει στη συνέχεια μια σταθερότητα που προέρχεται από την άμυνα, η δημιουργικότητα στη μεσαία γραμμή και ένας συνδυασμός της ικανότητας, της ταχύτητας και της σκληράδας στην επίθεση.

Η μεγάλη αδυναμία είναι στη μεσαία γραμμή όπου κανένας από τους πιθανούς βασικούς δεν έχει αξιοπρεπής πορεία στο Διεθνές ποδόσφαιρο. Μέχρι να ξαναβρούν τη φόρμα τους θα μπορούσαν να αφήσουν την άμυνα και τον τερματοφύλακα τους εκτεθειμένους. Η επιθετική γραμμή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα τρομακτική. Καμία άμυνα στην Αφρική δεν θα ήθελε απέναντι της ένα οποιοδήποτε συνδυασμό του τρίο των Emenike, Musa, Emem Eduok ή Anthony Ujah. Προσθέστε και την άγνωστη ποσότητα του Igboun και τα πράγματα δεν θα είναι ευκολότερα.
Η συζήτηση όμως έγινε. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνει τον περίπατο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: