Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Εκπαίδευση στην εξουδετέρωση εκρηκτικών υλών απο Βρετανούς εφέδρους στον στρατό του Νεπάλ


Μια ομάδα εφέδρων του Βρετανικού στρατού, απο το Tunbridge Wells, πέρασε μια εκπαιδευτική περίοδο τριών εβδομάδων στα Ιμαλάια, παρέχοντας εξειδικευμένη εκπαίδευση στο στρατό του Νεπάλ στο Κατμαντού.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των οχτώ εφέδρων του βρετανικού μηχανικού που ειδικεύεται στην Εξουδετέρωση Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΕΕΜ) πήγε στο Νεπάλ για να μεταδώσει αυτές τις δεξιότητές της, έπειτα από πρόσκληση του στρατού του Νεπάλ και πέρασε τρεις εβδομάδες παρέχοντας εκπαίδευση στους ομολόγους του στρατού του Νεπάλ.

Μετά την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων, οι έφεδροι ετοίμασαν κάποιες εκπαιδευτικές δοκιμασίες και τοποθέτησαν αδρανείς «βόμβες» και ρουκέτες για να εξετάσουν και να αξιολογήσουν πώς χειρίζονται οι στρατιώτες του Νεπάλ τέτοιες περιπτώσεις εξουδετέρωσης εκρηκτικών υλών. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης, μια ρουκέτα 107mm προσγειώθηκε κοντά σε ένα αεροσκάφος χωρίς να εκραγεί ενώ σε μια άλλη εξέταση, ένας αγρότης παρέδωσε στο στρατόπεδο έναν ύποπτο αυτοσχέδιο μηχανισμό· τέλος, μια ρουκέτα απο RPG έπεσε χωρίς να εκραγεί στην οροφή ενός κτιρίου.


Ο έφεδρος υποδεκανέας David Montandon από το Ticehurst, που εργάζεται στην καθημερινότητά του ως Dispatch Manager, εξηγεί: «Αυτή είναι μια από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μια φορά στη ζωή μας. Έχω περάσει έξι χρόνια αποκομίζοντας γνώσεις από την ειδικότητά μου και τώρα τις μεταδίδω για να βοηθήσω άτομα που μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο». Ο David έγινε έφεδρος του στρατού το 2008 και έχει βραβευτεί με το Lord Lieutenant’s Award for Meritorious Service. Διδάσκει τους στρατιώτες του Νεπάλ πώς να καταστρέφουν συμβατικές βόμβες και ρουκέτες, αρχικά αναγνωρίζοντάς τες και στη συνέχεια με την τοποθέτηση εκρηκτικής γόμωσης κοντά στα αντικείμενα που θα προκαλέσει ελεγχόμενη έκρηξη, καθιστώντας τα ασφαλή.




Δεν υπάρχουν σχόλια: