Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Μάχες στο Βόρειο Αφγανιστάν μεταξύ Αφγανικού Στρατού και Ταλιμπάν


Συνεχίζονται οι μάχες γύρω απο την πόλη Kunduz του Βόρειου Αφγανιστάν που διεξάγεται μεταξύ του νέου Αφγανικού Στρατού και των Ταλιμπάν με στόχο των πρώτων να την επανακαταλάβουν. Η προσπάθεια επανακατάληψης της πόλης σηματοδοτεί μια νέα περίοδο νικών για τον αναδιοργανομένο Αφγανικό στρατό απο το 2001 αλλα και μια νέα περίοδο επιχειρήσεων για τους Ταλιμπάν απο την ίδια χρονιά. Οι νέες προσπάθειες έχουν αποδώσει καρπούς καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρούσαν την συγκεκριμένη προσπάθεια χαμένη υπόθεση, τώρα με ανακοινώσεις του Πενταγώνου δηλώνουν πως πιστεύει οτι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν την δυνατότητα να επακαταλάβουν τη πόλη.

Το υπουργείο άμυνας του Αφγανιστάν ισχυρίζεται πως οι αφγανικές δυνάμεις έχουν θέσει υπο τον έλεγχό τους την αστυνομική διεύθυνση της πόλης και τις φυλακές, απο όπου οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν 500 περίπου κρατούμενους, όταν κατάλαβαν την πόλη την Δευτέρα μετά απο πολυμέτωπη επίθεση σε αστυνομικά φυλάκια της πόλης και την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων. Οι μάχες έχουν ενταθεί καθιστώντας ασαφή την εικόνα του μετώπου μεταξύ των κυβερνητικών και δυνάμεων του Ταλιμπάν.

Μάλιστα, ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν Mullah Akhtar Mansour δήλωσε πως: «η αφγανική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποδεχθεί την ήττα της στην περιοχή». Απο την άλλη μεριά, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani δήλωσε πως είναι ικανοποιημένος απο την προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης παρά τοπ γεγονός πως οι ταλιμπάν χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ασπίδες.

Σε ανακοίνωσή της, η αφγανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως κατα την διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής σκοτώθηκαν πολλοί μαχητές ταλιμπάν μεταξύ των οποίων ο τοπικός αρχηγός των μαχητών και ο υποδιοικητής του κάτι το οποίο οι ταλιμπάν το διαψεύδουν και μάλιστα ανέβασαν βίντεο στο οποίο δείχνουν να έχουν υπο την κατοχή τους κυβερνητικά τεθωρακισμένα, οχήματα του Ο.Η.Ε και του ερυθρού σταυρού και οχήματα της αστυνομίας.

Να σημειωθεί, πως οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν αυξηθεί μετα τον περασμένο Δεκέμβριο, μήνα που έχουν αποχωρήσει και οι τελευταίες νατοικές δυνάμεις εκτός απο 13.000 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ως υποστηρικτές του Αφγανικού Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: