Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Οι ...μικρούλες του Champions League





Ενώ ομάδες όπως οι Barcelona, Real Madrid και Bayern Munich δεν χρειάζονται πολλά λόγια για το Champions League, τι γίνεται με εκείνες που έχουν πολύ χαμηλότερα φώτα όπως η Astana, η Malmo και η Gent; παρακάτω θα ρίξω μια ματιά στους συλλόγους που δεν γνωρίζουμε πολλά για την φετινή διοργάνωση.

Maccabi Tel Aviv




Προπονητής: Slavisa Jokanovic

Αρκετά παραδόξως, η Maccabi κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα στο Ισραήλ ενώ αλλάζει προπονητές κάθε καλοκαίρι και η ιστορία δεν ήταν διαφορετική αυτή τη φορά με τον Slavisa Jokanovic να αντικαθιστά τον Pako Ayestaran.
Ο 47άχρονος τεχνικός απογοητεύθηκε με τον τρόπο που τον κακομεταχειρίστηκε ο ιδιοκτήτης της Watford Gino Pozzo αφού τους ανέβασε στη Premier League όμως τώρα γέλασε τελευταίος. Αύριο θα αντιμετωπίσει και πάλι τη Chelsea, αφού είχε παίξει στους Λονδρέζους για δύο χρόνια στις αρχές του 2000.


Αστέρι: Eran Zahavi

Ο Eran Zahavi είναι ο απόλυτος ήρωας για τους οπαδούς της Maccabi μετά την υπογραφή του από τη Palermo τον Ιανουάριο του 2013. Ο 28άχρονος σκοράρει ένα απίστευτο ποσοστό των γκολ από τη μεσαία γραμμή. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ισραηλινού πρωταθλήματος για δύο συναπτά έτη και πήγε την ομάδα στο Champions League σχεδόν μόνος του βάζοντας πέντε τέρματα στα προκριματικά.
Το Ισραηλινό ποτέ δεν έχει δει ένα παίκτη με μια τέτοια νοοτροπία νικητή.

Στυλ παιχνιδιού

Η Maccabi παίζει σταθερό αμυντικό ποδόσφαιρο απέναντι σε ανώτερους αντιπάλους. Μένουν πολύ πίσω και μερικές φορές χρησιμοποιούν τρεις αμυντικούς μέσους για να καλύψουν την αμυντική τετράδα.

Παράξενα γεγονότα
Η Maccabi έχει δύο συνονόματους εν ονόματι Tal Ben Haim. Ο πρώτος είναι ένας έμπειρος σέντερ μπακ, ο οποίος επέστρεψε στο κλαμπ της νεολαίας του, ύστερα από τις περιόδους του σε Chelsea, Bolton, West Ham, QPR, Manchester City, Sunderland, Portsmouth και Charlton. Ο δεύτερος είναι ένας ταχύτατος εξτρέμ  με μια έντονη ματιά στο γκολ.

BATE Borisov


Προπονητής: Aleksander Yermakovich
Ο Aleksander Yermakovich ζει και αναπνέει για τη BATE. Πέρασε μια δεκαετία στην ομάδα ως ένας από τους καλύτερους μέσους της Λευκορωσίας και παρέμεινε στο σύλλογο ως βοηθός προπονητή  αφότου κρέμασε τα παπούτσια του το 2008.
Ο Yermakovich ήταν πολύ κοντά στο νεαρό προπονητή Victor Goncharenko, ο άνθρωπος που έχτισε την επιτυχία της BATE του και ήταν φυσικό να τον αντικαταστήσει τον Οκτώβριο του 2013. Η σταθερότητα και η συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ομάδα που κατέκτησε εννέα συνεχόμενα πρωταθλήματα και λαμβάνει μέρος στη φάση των ομίλων για τέταρτη φορά.


Αστέρι: Aleksandr Hleb
Οι οπαδοί της Bate είναι ενθουσιασμένοι να δουν τον Aleksandr Hleb να επιστρέφει στο σύλλογο τους για τη τρίτη περίοδο του. Ο πρώην σταρ της Arsenal, του οποίου η πολλά υποσχόμενη καριέρα τελείωσε μετά από μια καταστροφική μεταγραφή του στη Barcelona το 2008.
Στα 34 του, είναι καλά με το παρελθόν του και εξακολουθεί να διαθέτει ένα υπέροχο άγγιγμα της μπάλας και την ικανότητα να δίνει ένα καλό παράδειγμα. Η BATE θα απολαύσει την εμπειρία του, την ορατότητα του και τις τεχνικές του ικανότητες.

Στυλ παιχνιδιού

Κάτω από τον Yermakovich, η BATE προσπαθεί να παίξει γρήγορο επιθετικό ποδόσφαιρο με τους μπακ της συχνά να συμμετέχουν στις επιθέσεις της. Ακόμη, δίνεται έμφαση στις στημένες φάσεις με τις εκτελέσεις των κόρνερ τους να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Παράξενα γεγονότα
Τα αρχικά της BATE σημαίνουν Μπορίσοφ αυτοκίνητα και τρακτέρ ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Astana


Προπονητής: Stanimir Stoilov
Ο Stanimir Stoilov γνώρισε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή επιτυχία σχεδόν μια δεκαετία πριν, όταν οδήγησε τη Levski Sofia στα προημιτελικά του κυπέλλου UEFA τη σεζόν 2005 - 2006, κερδίζοντας στη διαδρομή της τις Udinese και Marseille. Ακόμη, έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με τη Levski και τους έστειλε και στους ομίλους του Champions League.
Η περιπέτεια έληξε καταστροφικά χάνοντας όλα τα ματς του ομίλου της απέναντι σε Barcelona, Chelsea και Werder Bremen σκοράροντας μόνο ένα γκολ και δέχτηκε 17. Ο Stoilov θα ελπίζει για καλύτερη τύχη αυτή τη φορά.

Αστέρι: Nemanja Maksimovic
Είναι απίστευτο ότι η Astana έχει στις τάξεις έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους νεαρούς παίκτες στην Ευρώπη. Ο Nemanja Maksimovic ήταν ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Σερβίας U19 που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2013 επικρατώντας της Γαλλίας στον τελικό.
Ο Maksimovic ήταν ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στο Παγκόσμιο κύπελλο U20 στη Νέα Ζηλανδία, σημειώνοντας το δραματικό τέρμα στη νίκη επί της Βραζιλίας στον τελικό της διοργάνωση. Η Astana υπέγραψε τον 20χρονο μεσοεπιθετικό από τη Domzale της Σλοβενίας τον Ιανουάριο και κατάφερε να τον κρατήσει παρά τις πολυάριθμες προσφορές από κορυφαίους συλλόγους της Δυτικής Ευρώπης.
Ο Maksimovic πέτυχε το κρίσιμο γκολ απέναντι στον APOEL στα πλέι - οφ και η τιμή του θα πάει στα ύψη αν πετύχει στο Champions League.

Στυλ παιχνιδιού
Οι πρωταθλητές του Καζακστάν είναι πολύ ευέλικτοι. Μπορούν να είναι τολμηροί και επιθετικοί με ένα συμπαγές 4-4-2 που συμπεριλαμβάνει πολύ επιθετικούς μέσους όμως είναι επίσης προσεκτικοί στο παιχνίδι τους.

Παράξενα γεγονότα
Η Astana ιδρύθηκε μόλις το 2008 και ανήκει στη κυβέρνηση του Καζακστάν που είναι μέρος του προεδρικού Sports Club της περιοχής και χρηματοδοτείται από το Εθνικό ταμείο πρόνοιας Samruk - Kazyna.

Malmo


Προπονητής: Age Hareide
Ο βετεράνος Age Hareide δεν ήταν μια δημοφιλής επιλογή στους οπαδούς όταν έπρεπε να αντικαταστήσει τον Rikard Norling τον Ιανουάριο του 2014. Θεωρούνταν μάλλον ντεμοντέ και οι δύο θητείες του στην τοπική αντίπαλο τους Helsingborg σίγουρα του καταλογίζονται.
Οι οπαδοί ήθελαν τον νεαρό Ronny Deila, τότε στη Stromsgodset,όμως έμειναν με την απογοήτευση. Τώρα έχουν αλλάξει τη στάση τους καθώς ο 61χρονος Hareide εντυπωσιακά οδήγησε τη Malmo σε δύο διαδοχικές συμμετοχές στους ομίλους του Champions League. Το συγκεκριμένο επίτευγμα ήταν ιδιαίτερα γλυκό για αυτόν, όταν οι Σουηδοί άφησαν έξω τη Celtic του Deila στα πλέι - οφ.



Αστέρι: Markus Rosenberg
Ο Markus Rosenberg βρίσκεται σε κατάσταση λατρείας με τους οπαδούς, οι οποίοι τον αγαπούν ακόμη περισσότερο από τον Zlatan Ibrahimovic ο οποίος ξεκίνησε τη καριέρα του από το συγκεκριμένο σύλλογο.
Γεννημένος στο Malmo, ο Rosenberg πέρασε σχεδόν μια δεκαετία στα κορυφαία πρωταθλήματα όλης της Ευρώπης και στοργικά τον θυμόμαστε στη Werder Bremen, αν και η περίοδος του στη West Brom ήταν εξαιρετικά απογοητευτική. Αφού επέστρεψε στο σπίτι του στις αρχές του 2014, ο καπετάνιος σκόραρε επτά τέρματα στην Ευρώπη τη περασμένη σεζόν και ήταν ζωτικής σημασίας αυτό το καλοκαίρι για άλλη μια φορά, έχοντας τεράστιο μερίδιο στις ανατροπές επί της Salzburg και της Celtic στα προκριματικά του Champions League.

Στυλ παιχνιδιού
Η Malmo είναι πολύ καλή στο δυνατό παιχνίδι. Ακόμη παίζει ένα ελκυστικό, υψηλού τέμπο passing game, της αρέσει να χρησιμοποιεί τα "φτερά", στα οποία το Νορβηγικό αστέρι της Jo Inge Berget έχει μια τεράστια συμβολή και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στις στημένες μπάλες. Δεν είναι πολύ ισχυρή αμυντικά αυτή τη σεζόν όμως μπορεί να κοιτάξει στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο.

Παράξενα γεγονότα
Ο δημοφιλής Ουρουγουανός αστέρας Guillermo Molins έχασε το περσινό Champions League έπειτα από τραυματισμό του στο γόνατο. Είναι πίσω, σταδιακά παίρνει μερικά λεπτά ως αλλαγή και οι άνθρωποι της Malmo ελπίζουν να τον δουν να παίζει στη μεγάλη Ευρωπαϊκή σκηνή.

Gent


Προπονητής: Hein Vanhaezebrouck
Ο Hein Vanhaezebrouck είναι ένας θαυματοποιός. Η Gent ήταν οι πολυετείς υποβαθμισμένοι του Βελγικού ποδοσφαίρου, αφού σήκωσε μόλις τρία κύπελλα στα 114 χρόνια ιστορίας τους. Όλα αυτά πριν έρθει ο 51χρονος τεχνικός από τη Kortrijk το καλοκαίρι του 2014 και τους οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο πρωτάθλημα στην παρθενική του σεζόν.
Ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα και ο Vanhaezebrouck έχει θεωρηθεί εδώ και καιρό ένας από τους πιο εξελίξιμους προπονητές στη χώρα. Είναι πολύ έξυπνος στρατηγικά και διάσημος για την εις βάθος ανάλυση του αντιπάλου. Να είστε βέβαιοι ότι θα γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τις Valencia, Zenit και Lyon.

Αστέρι: Moses Simon
Στα 20 του ήταν εντελώς άγνωστος όταν υπέγραψε από τη Trencin της Σλοβακίας τον Ιανουάριο όμως η συμβολή του νεαρού ήταν απολύτως εξαιρετική. Πολύ γρήγορος και γεμάτο εκπλήξεις με τη μπάλα είναι ικανός να κάνει δύσκολη τη ζωή οποιαδήποτε άμυνας. Το καλοκαίρι συνδέθηκε με τη Liverpool και τη Tottenham.
Ο Simon προορίζεται να προχωρήσει σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα νωρίτερα παρά αργότερα και μια καλή πορεία στο Champions League θα συνεισφέρει σίγουρα.

Στυλ παιχνιδιού
Η Gent συνήθως παίζει με τρεις πίσω και χρησιμοποιεί τον εύσωμο σέντερ φορ Laurent Depoitre ως εστιακό σημείο των επιθέσεων τους. Της αρέσει να χρησιμοποιεί τα "φτερά" και είναι γρήγορη στο transition game, ωστόσο επίσης αλλάζει τις τακτικές της και τους σχηματισμούς σύμφωνα με τους αντιπάλους της και συνεπώς είναι μάλλον απρόβλεπτοι.

Παράξενα γεγονότα
Το μαγευτικό Ghelamco Arena, το οποίο άνοιξε το 2013, είναι το πρώτο σύγχρονο στάδιο στο Βέλγιο. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο είναι το πρώτο στάδιο που χτίστηκε στη χώρα από το 1974.

Dinamo Zagreb

Προπονητής: Zoran Mamic
Ο 43χρονος Zoran Mamic είναι ο νεότερος αδερφός του διαβόητου προέδρου του συλλόγου Zdravko Mamic, γεγονός που εξηγεί γιατί πήρε τη δουλειά χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία πριν από δύο χρόνια.
Ο Mamic ήταν ένας αξιοπρεπής αμυντικός μέσος στις ποδοσφαιρικές του μέρες, πρωταγωνιστώντας στη Bundesliga με τις φανέλες των Bochum και Bayer Leverkusen και ήταν μέρος της ομάδας της Κροατίας στο παγκόσμιο κύπελλο του 1998. Η Dinamo κατέκτησε εύκολα  δύο πρωταθλήματα υπό τη καθοδήγηση του, αλλά οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι κάθε προπονητής θα έκανε ακριβώς το ίδιο με το χαμηλό επίπεδο των αντιπάλων. Οι πρωταθλητές Κροατίας έχουν αυτή τη τιμή από το 2006.


Αστέρι: El Arbi Soudani
Ο El Arbi Soudani είναι ένας θαυμάσιος ευπροσάρμοστος επιθετικός, ο οποίος είναι σε θέση να παίζει τόσο στα "φτερά" όσο και στη περιοχή του πέναλτι. Η συμβολή του ήταν φανταστική από τότε που μεταγράφηκε από τη Vitoria Guimaraes από το καλοκαίρι του 2013.
Ο Soudani σκόραρε πέντε φορές στην Ευρώπη τη περασμένη σεζόν και φέτος ξεκίνησε με τρία σημαντικά γκολ ενάντια στην Αλβανική Skenderbreu για τα πλέι - οφ του Champions League. Στα 27 του, ο Αλγερινός αξίζει μια ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά.

Στυλ παιχνιδιού
Η αμυντική γραμμή της Dinamo δεν είναι αρκετά καλή για το κορυφαίο επίπεδο. Μπορεί να είναι αποδοτική, όμως μπορεί να περιμένουμε και πολλά γκολ στους αγώνες τους, ιδιαίτερα εναντίον τους.

Παράξενα γεγονότα
Η αστυνομία ερεύνησε τα σπίτια των Zdravko και Zoran Mamic αυτό το καλοκαίρι σε υποθέσεις δωροδοκίας και φοροδιαφυγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: