Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Δεύτερος μινωικός τάφος στον Δήμο Μαλεβιζίου στην Κρήτη


Μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη, στην πλούσια όπως αποδεικνύεται αρχαιολογικά, περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου, πραγματοποιήθηκε στα όρια του οικισμού της Μονής.
Ειδικότερα, σε εργασίες που εκτελεί ο Δήμος Μαλεβιζίου στην αγροτική περιοχή της Μονής, εντοπίστηκε σημαντικός, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, λαξευτός τάφος της Ύστερης Μινωικής περιόδου (περίπου 1300 π.Χ), λίγο έξω από τα όρια του οικισμού.

Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους ομαδικό τάφο που περιείχε πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία και πολλά άλλα ευρήματα. Μετά την ανακάλυψη ειδοποιήθηκε άμεσα η αρμόδια αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναγκαία ανασκαφή για την προστασία των ευρημάτων. Συνεπικουρουμένη από τις υπηρεσίες του Δήμου Μαλεβιζίου, που παρείχαν αρχαιολόγο, φύλακα αρχαιοτήτων και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε σύντομη σωστική ανασκαφή, η οποία απέδωσε πλουσιότατα ευρήματα. Περισυλλέγησαν δυο μεγάλες πήλινες σαρκοφάγοι, αρκετά αγγεία που συνόδευαν τις ταφές και πολλά ακόμη μικρότερα αντικείμενα. Μετά από ολιγοήμερη αλλά εντατική έρευνα, η ανασκαφή ολοκληρώθηκε και τα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, για συντήρηση και μελέτη. Οι εργασίες του Δήμου θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ο δεύτερος τάφος που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Μονής, μετά από εκείνον που αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2014, κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της μονάδας βιολογικού καθαρισμού του οικισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: