Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Διόρθωσε τα όλα πριν να είναι αργά απ' ότι ήδη είναι


Του Δημήτρη Βαρσάνη

Σε ένα φαινομενικά χαμένο παιχνίδι η Chelsea πήρε το 2-2 απέναντι στη Newcastle όμως η ομάδα του Jose Mourinho εξακολουθεί να δυσκολεύεται. Με μόλις οκτώ βαθμούς σε επτά αγώνες βρίσκεται στη 15η θέση της βαθμολογίας, οκτώ πίσω από την πρώτη Manchester United. Τι πηγαίνει στραβά στο Stamford Bridge και τι πρέπει να αλλάξει ο Πορτογάλος τεχνικός για να σώσει τους "μπλε" και συνάμα και τον ίδιο του τον εαυτό;


Αλλαγή του συστήματος σε 4-3-3

Ο Jose Mourinho έχει κολλήσει στο σύστημα του 4-2-3-1 για ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του, σίγουρα στη Real Madrid και στη δεύτερη θητεία του στη Chelsea όμως έχει δείξει κάποια ευελιξία στο παρελθόν.
Έτσι, θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσει μερικές παραλλαγές του, αν και ήσσονος σημασίας προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού σε μερικούς αγώνες. Η άμυνα της Chelsea έδωσε πολλές αφορμές για να διαπιστωθεί το μεγάλο της πρόβλημα, αλλά ίσως μια από τις μεγαλύτερες φετινές αδυναμίες της να είναι το κέντρο της. Οι ανησυχίες σχετικά με τη φόρμα του Cesc Fabregas είναι καλά τεκμηριωμένες ωστόσο ο παρτενέρ του Nemanja Matic, ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι κάνει όλη τη βρόμικη δουλειά για την απελευθέρωση του Ισπανού, που δεν είναι κοντά ποτέ σε αυτό το σημείο.
Οι αντίπαλοι της πέρυσι δεν είχαν πολύ χώρο για να εργαστούν μπροστά από την αμυντική της τετράδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν να ανησυχεί ότι θα αποκοπεί πίσω. Ο Fabregas έδειξε μερικές αχτίδες της προηγούμενης χρονιάς του στη νίκη με 2-0 επί της Arsenal, αλλά ο ίδιος δεν είναι ο παίκτης της Chelsea που πρέπει πραγματικά να είναι εδώ και αρκετό καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι οι εναλλακτικές λύσεις του Mourinho είναι σχετικά περιορισμένες.
Ο John Obi Mikel δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ αξιόπιστος ποδοσφαιριστής, ενώ ο Ramires είναι ο ορισμός του αλλοπρόσαλλου, καθώς παράλληλα μπορεί να σκοντάψει από τα κορδόνια των παπουτσιών του και να βάλει ένα "κεραυνό" όπως το Σάββατο εναντίον της Newcastle.
Αν ο Mourinho δεν πιστεύει αρκετά σε μερικούς από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του, μια άλλη επιλογή θα ήταν να αλλάξει το σύστημα σε ένα ελαφρώς 4-3-3, στο οποίο είτε ο Willian είτε ο Oscar θα κινείται λίγο βαθύτερα. Και οι δύο κάνουν τη δουλειά που απαιτεί ο Πορτογάλος, καθώς και αρκετές ικανότητες και δημιουργικότητα ώστε να προσφέρουν μια ακόμη επιλογή στον Fabregas στη μεσαία γραμμή. Η συγκεκριμένη παραλλαγή θα προσφέρει λίγη περισσότερη ισορροπία στο κέντρο και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση τόσο του Ισπανού στη δημιουργικότητα όσο και του Matic στη σκληρή δουλειά, δίνοντας μεγαλύτερη προστασία στους τέσσερις της άμυνας δίχως να χάνουν την επικέντρωση τους να κινηθούν μπροστά.



Να δοκιμάσει μερικούς νεαρούς (;) 

Δύσκολα...το ιστορικό του Mourinho να προωθεί νεαρούς δεν είναι καθόλου καλό, αλλά αυτή τη φορά στη Chelsea παίρνει τουλάχιστον μερικές επιλογές γύρω από την πρώτη ομάδα.
Η πιο προφανής, τόσο από την άποψη της εγγύτητας όσο και από την ενδεχόμενη ανάγκη είναι ο Ruben Loftus-Cheek, ο ψηλόλιγνος μέσος που εντυπωσίασε στη νίκη επί της Maccabi Tel Aviv για το Champions League. Με τη μεσαία γραμμή να είναι μια πιθανή αδύναμη περιοχή, ίσως ένας παίκτης σαν τον Loftus-Cheek να μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση και να ζωντανέψει μια υποτονική πλευρά.
Ο Loftus - Cheek μιλώντας πρόσφατα στην London Evening Standard είπε ότι:" Άκουσα τι είπε ο προπονητής τότε και τα σκέφτηκα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν λέει ότι πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά, θα πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά. Θα τον ακούω σε οποιαδήποτε κατάσταση και θα προσπαθήσω να βελτιώσω τον εαυτό μου". Αν μη τι άλλο σίγουρα αξίζει να δοκιμάσει το νεαρό από τον Mikel ή τον Ramires.



Ένας ακόμα νεαρός που είναι πιθανό να πάρει την ευκαιρία του είναι ο 19χρονος εξτρέμ Kenedy. Μετά την υπογραφή του ο Mourinho σχεδίαζε να τον στείλει δανεικό όπως συμβαίνει με τους περισσότερους νεαρούς στο ρόστερ της Chelsea, αλλά οι επιδόσεις του στη προετοιμασία  έπεισαν τον Πορτογάλο τεχνικό να τον κρατήσει στη πρώτη ομάδα.
Ως εκ τούτου, αν ο Kenedy επιταχύνει να μπει στα σχέδια του Mourinho δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να πιέσει για να παίξει στην αρχική ενδεκάδα. "Με τους Pedro, Hazard, Willian και Kenedy χωρίς προβλήματα έχουμε ανταγωνισμό, μπορούμε να αλλάξουμε την ομάδα, μπορούμε να αποφασίσουμε" δήλωσε ο Mourinho τη περασμένη εβδομάδα. Αν και είναι πάντα δύσκολο να διαβάζεις σε ότι λέει ο προπονητής της Chelsea, Ο Kenedy αναμφισβήτητα  θα ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι τουλάχιστον το όνομα του συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές του.



Ανάσες στον Ivanovic ΤΩΡΑ!!!

Μόνο η Sunderland, η χαώδης Sunderland έχει δεχτεί περισσότερα γκολ από τη Chelsea στη Premier League μέχρι τώρα αυτή τη σεζόν και μερικές φορές είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί, σημειώνοντας του ειδικότερα από τη Newcastle. Τα δύο γκολ που δέχτηκε το Σάββατο, το πρώτο από την έλλειψη σωστής επικοινωνίας μεταξύ του Ivanovic και του Zouma και το άλλο μια ελεύθερη κεφαλιά από ένα κόρνερ δείχνει ότι στην άμυνα δεν υπήρχε κανένας να τους οργανώσεις. Φαίνεται να προτείνεται μια ανάκληση για τον John Terry όμως ακόμα μια επιλογή για τον Mourinho θα είναι αυτή που έχει ήδη δοκιμάσει.
Δίνοντας παράλληλα το περιβραχιόνιο στον Ivanovic ίσως είναι μια ένδειξη ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για να κρατήσει τον Σέρβο σύντομα στον πάγκο, αν και σίγουρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις πολύ κακές επιδόσεις του τη φετινή χρονιά. Ρίχνοντας τον στον πάγκο, βάζοντας τον Baba Rahman στα αριστερά και μετακινώντας τον Azpilicueta στα δεξιά θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος ώστε να αναβιώσει την άμυνα του και να προσφέρει μια λίγο περισσότερη ισορροπία. Ακόμη, θα του δώσει παραπάνω επιλογές μπροστά, καθώς θα έχει δύο επιθετικά πλάγια μπακ στις φυσικές τους θέσεις παρέχοντας περισσότερο φυσικό πλάτος, επιτρέποντας έτσι να παίξει σε μια στενότερη οργάνωση αν απαιτείται.



Να βγάλει ξανά το καλύτερο εαυτό του Hazard

Ίσως να είναι λίγο εφήμερο αυτό διότι ισοδυναμεί ουσιαστικά ότι η Chelsea θα ήταν καλύτερη αν ο καλύτερος της παίκτης είχε καλύτερες επιδόσεις.
Βεβαίως αυτό δεν είναι χρήσιμο ή μαζικά εποικοδομητικό, αλλά η Chelsea συχνά φαίνεται υποτονική στην επίθεση και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο κορυφαίος παίκτης της Premier League πέρυσι κινείται σε πολύ ρηχές κατευθύνσεις. Ο Hazard μέχρι στιγμής δεν έχει σκοράρει (το γκολ του εναντίον της Arsenal μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα αυτογκόλ του Chambers μιας και άλλαξε τη πορεία του σουτ του) και μετράει δύο ασίστ στο ενεργητικό του, και οι δύο ήταν κοντινές πάσες στους ποδοσφαιριστές οι οποίοι σκόραραν στη συνέχεια έξω από τη περιοχή (ο Pedro απέναντι στη West Brom και ο Ramires έναντι της Newcastle).
Αυτό δεν πάει να πει ότι ο Hazard είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας του όμως όταν είναι σε φόρμα τότε η Chelsea πραγματικά "ζωγραφίζει" μέσα στο γήπεδο. Ο Mourinho πρέπει να βρει έναν τρόπο για να τον αναγεννήσει, είτε από μια ή δύο λέξεις που θα του μεταφέρει είτε από κάποιου είδους αλλαγής στη τακτική του.
"Αισθάνομαι καλά. Πέρυσι είχα μια καλή χρονιά, δεν έχω χάσει τη ποιότητα μου" δήλωσε πρόσφατα ο Βέλγος. Τώρα είναι δουλειά του Mourinho για να του τη ξαναβγάλει.



Όλα είναι ανοιχτά...ακόμα

Φυσικά όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι άσκοπα μαστορέματα και ίσως να υπάρχουν ήδη σημάδια ότι τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν το δρόμο τους στη Chelsea.
Υπήρχε η νίκη επί της Arsenal, η οποία κατά γενική ομολογία συμβαίνει τόσο συχνά μοιάζοντας περισσότερο σαν τον ήλιο να ανατέλλει το πρωί παρά ένα βέβαιο σημάδι της ανάκαμψης. Και όσο κακή ήταν η Chelsea στο πρώτο ημίχρονο εναντίον της Newcastle, τουλάχιστον έδειξε κάποιο πάθος και ένα πνεύμα στα τελευταία 20 λεπτά για να διεκδικήσει την ισοπαλία. Ακόμη, μπορεί να πει κάποιος ότι αν είχε άλλα πέντε λεπτά το παιχνίδι θα έφευγε και με τη νίκη.
"Είμαι ο πρωταθλητής Αγγλίας αυτή τη στιγμή. Γιατί θα πρέπει να είμαι σε μπελάδες; το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν είχαμε καλά αποτελέσματα. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι όμως ξέρουμε ποιοι είμαστε. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να γυρίσετε τρεις μήνες όταν ήμασταν οι καλύτεροι. Η καλύτερη ομάδα, οι καλύτεροι παίκτες, ο καλύτερος προπονητής." Τάδε έφη Jose Mourinho πριν από μερικές εβδομάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που έκανε εκείνα τα σχόλια, η Chelsea έχει παίξει τέσσερα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και σκόραρε 12 φορές χωρίς να χάσει κανένα από αυτά. Και ενώ δεν μπορείς να ενθουσιαστείς με τις νίκες επί των Walsall και Maccabi Tel Aviv, είναι ίσως μια αναπαράσταση ότι η "καταιγίδα" δεν έχει πέσει ακόμα πάνω από το Stamford Bridge.
Ακόμα και οι καλύτερες ομάδες έχουν μια μικρή παρένθεση και ενώ το ρεκόρ της Chelsea με τη μια μόλις νίκη στις πρώτες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, θα μπορούσε απλώς να είναι ένα μικρό πρόβλημα. Οι Λονδρέζοι άρχισαν τη προετοιμασία μια εβδομάδα αργότερα από τους υπόλοιπους, και έτσι είναι πιθανό ότι στο επόμενο διάστημα θα βελτιωθεί η εικόνα της.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο τελευταίες ήττες της Manchester City δείχνουν ότι δεν υπάρχει πραγματικά κυρίαρχη ομάδα στη Premier League, έτσι η υπεράσπιση του τίτλου ολοκληρωτικά ακόμα δεν έχει πεθάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: