Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η έλλειψη ύπνου η νούμερο ένα διαταραχή υγείας για τους στρατιώτες εν καιρό επιχειρήσεων(;)


Η Διαταραχή Μετατραυματικού Άγχους (PTSD), οι εγκεφαλικές βλάβες και η κατάθλιψη είναι τα βασικά προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες που βρίσκονται σε πολεμικές/ειρηνευτικές αποστολές. Η αντισυνταγματάρχης και ιατρική διευθύντρια του Traumatic Brain Injury Clinic του Fort Drum, Kate E. Van Arman, τόνισε σε συνέδριο υγείας πως πρέπει να προστεθεί, ως ένας ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα υγείας για τους εν εκστρατεία στρατιώτες, ίσως ο κυριότερος, η έλλειψη ύπνου.

«Οι διαταραχές του ύπνου είναι αδιαμφισβήτητα η πρώτη σε συχνότητα διαταραχή των στρατιωτικών όταν επιστρέφουν από αποστολές. Μεταξύ των στρατιωτών που πάσχουν απο εγκεφαλικές βλάβες, είναι το δεύτερο σε συχνότητα πρόβλημα μετά τον πονοκέφαλο. Τα 2/3 των μελών του στρατού που εκστρατεύουν έχουν λιγότερες από έξι ώρες ύπνου τη νύχτα, ενώ το 1/3 έχει λιγότερες από πέντε ώρες. Συγκεκριμένα,  έχουν κατά μέσο όρο μόλις τρεις ώρες ύπνου -πολύ λιγότερες από τις 7-9 ώρες που συνιστάται στους ενήλικους. Ακόμα και όταν καταφέρνουν να έχουν περισσότερες ώρες ύπνου, πιθανότατα δεν πρόκειται για ποιοτικό ύπνο, καθώς τα πεδία μάχης είναι έντονα στρεσογόνα περιβάλλοντα  με αποτέλεσμα η κακή ποιότητα του ύπνου να επηρεάζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς των στρατιωτών» τόνισε η κ. Arman στο συνέδριο.

Να σημειωθεί πως οι διαταραχές ύπνου συμπεριλαμβάνουν αϋπνία, το φαινόμενου του νυχτερινού τρόμου (night terrors) και τρίξιμο δοντιών στον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως την αύξηση κινδύνου για καρδιακή προσβολή, παχυσαρκία, διαβήτη, καθώς και απώλεια μνήμης. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2013 από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια μόνο εβδομάδα έλλειψης ύπνου αρκεί για να προκληθούν αλλαγές στα γονίδια και στην συμπεριφορά κάποιου ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: