Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Allegri και προγραμματισμός του καλοκαιριού οι ιθύνοντες της κακής αρχής της Juventus



Μετά την ήττα με 2-1 από τη Napoli το Σάββατο, λίγοι πιστεύουν ότι ο Massimiliano Allegri και η Juventus έχουν αρκετό ρεζερβουάρ για να κατακτήσουν τη Serie A.
Η έλλειψη ταυτότητας, συνοχής και ευφυίας υπονομεύουν τη πορεία των πρωταθλητών της Serie A, ενώ οι περίεργες επιλογές του Allegri επιδεινώνουν μόνο τα προβλήματα. Για άλλη μια φορά ο ίδιος επέλεξε να κάνει το γνωστό του ροτέισον, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο στους άνδρες του να φτιάξουν μια σχέση ο ένας με τον άλλο.
Ο Paul Pogba εν τω μεταξύ προσπαθεί να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό του και αποτελεί μια σκιά του παίκτη της Juventus και του ευρύτερου κόσμου του ποδοσφαίρου που ξέρει ότι είναι.
Είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να ταξιδέψει στο San Paolo χωρίς τους καλύτερους της παίκτες, αλλά με τους Sami Khedira, Claudio Marchisio και Stephan Lichtsteiner να είναι ακόμα εκτός, ο Allegri χρειάζεται να επιδείξει θάρρος και να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις νέες ακριβές μεταγραφές του.
Η Juventus έχει αρχίσει να χάνει το παράγοντα του φόβου όμως ξεκινώντας το παιχνίδι με μια φιλόδοξη ενδεκάδα τουλάχιστον θα έπρεπε να πτοήσει τη Napoli. Αντιθέτως, ξεκίνησε με τους Simone Padoin και Simone Zaza, δύο παίκτες που δεν πρέπει ποτέ να είναι στο αρχικό σχήμα των "Bianconeri". Επιλέγοντας το σχηματισμό του 4-2-3-1 με τον Hernanes να ενεργεί ως πλέιμεικερ πίσω από το επιθετικό δίδυμο, ο προπονητής τους έσφαλε στην πλευρά της προσοχής μη εξετάζοντας τις αδυναμίες της Napoli.



Οι "Partenopei" μπορεί να έχουν μια όμορφη επίθεση όμως τους λείπει η αμυντική σταθερότητα. Μια ομάδα που είναι γνωστή για την αδυναμία της να συμβιβαστεί με τη ταχύτητα, η Juventus ίσως να προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά σε ένα σχήμα του 3-5-2 με τους Juan Cuadrado και Alex Sandro στις πλευρές.
Ένα επιθετικό δίδυμο με διεισδυτικές δεξιότητες και ταχύτητα σίγουρα θα προκαλούσαν προβλήματα στη Napoli στις μεγάλες περιοχές, ενώ προσφέρει επίσης μια προστασία στη δική της πλευρά. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους δύο δεν ξεκίνησε με τον Allegri να προτιμά την εμπειρία του Patrice Evra. Ο Padoin εν τω μεταξύ επέτρεψε στον Lorenzo Insigne να κάνει περιοδεία στα αριστερά, όταν η ταχύτητα του Cuadrado θα παρεμπόδιζε τις επιθετικές του δυνατότητες.
Η μη εκκίνηση του Cuadrado ήταν ένα σοβαρό λάθος. Ίσως ο Allegri θέλησε να διατηρήσει την ισχύ ορισμένων ποδοσφαιριστών για τον αποψινό αγώνα εναντίον της Sevilla στο Champions League, αλλά αυτή τη στιγμή ο Λιβορνέζος τεχνικός πρέπει να μάθει από τον προπονητή της Napoli Maurizio Sarri και να συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορούν να αναπτυχθούν οι παίκτες του είναι να παίζουν συχνά και μαζί. Είναι γελοίο να ξεκουράζεται τώρα ο Κολομβιανός, όταν η χρόνια έχει μόλις αρχίσει.



Η μετριότητα του Hernanes εν τω μεταξύ συνεχίζει να αποδεικνύει για ποιο λόγο δεν ήταν ποτέ ο πρώτος στόχος του συλλόγου στην μεταγραφική αγορά. Έπειτα, η απώλεια από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που κάποτε όριζαν τη Juventus είναι μια μεγάλη πηγή ανησυχίας. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας και η φιναλίστ του Champions League πέρυσι ήταν πάντα γνωστή για τη νοοτροπία του νικητή, για τα σκληρά τάκλιν και τους παίκτες που ξέρουν πώς να κρατούν κυνικά τη μπάλα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και τον έλεγχο της. Όμως αυτή η ομάδα δεν διαθέτει το DNA της Juventus.
Απέναντι στη Napoli έχασε 25 φορές τη μπάλα και πραγματοποίησε μόνο 15 τάκλιν. Συγκλονισμένη και αδύναμη έδωσε πάρα πολλές μπάλες και συχνά πήγαινε πολύ πίσω όταν δεν είχε τη κατοχή. Η "γηραιά κυρία" χρειάζονταν τη μεσαία γραμμή για να ελέγξει και να κυριαρχήσει το παιχνίδι, πιέζοντας πιο ψηλά τη μπάλα στον αγωνιστικό χώρο ώστε να ωθήσει την πιο ψηλά. Η ηγεσία στο κέντρο έχει χαθεί οδυνηρά, και ενώ ο Mario Lemina εντυπωσιάζει με το χαρακτήρα και τη δύναμη του, πρόκειται για ένα σύνολο που δεν έχει χάσει μόνο την εμπειρία και τη νοημοσύνη του, αλλά δεν μπορεί πλέον να εμπνευστεί και από τις επιδόσεις του Pogba.



Ο Γάλλος έχει σιγήσει αυτή τη σεζόν συσσωρεύοντας κριτική για τα άσχημα τελειώματα του, την αστεία διαδικασία λήψης των αποφάσεων του και την έλλειψη νοημοσύνης του. Δεν είναι ένας παίκτης που αξίζει τη φανέλα με το νούμερο δέκα και παίζει με πάρα πολλά συναισθήματα. Ακόμα μαθαίνει το άθλημα και δεν είναι το τελικό προϊόν.
Ωστόσο πριν ο σύλλογος και οι πιο ένθερμοι οπαδοί πέσουν στον πανικό είναι καλό να θυμόμαστε να είμαστε υπομονετικοί. Ίσως να περνάει μια κακή στιγμή και όταν επανέλθουν οι τραυματίες, η νέα ενδεκάδα που θα παραταχθεί να επιφέρει μια αλλαγή στη τύχη της.
Τώρα αν η Juventus μπορεί να σκοράρει τόσο εύκολα όσο το έκανε στο παρελθόν είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, όμως αυτή τη στιγμή ο Allegri πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάκαμψη της ταυτότητας του συνόλου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: