Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Απογοήτευση και λιποταξίες στις τάξεις του ISIS, σύμφωνα με βρετανική πανεπιστημιακή μελέτη


58 άτομα, 51 άνδρες και 7 γυναίκες απο 17 χώρες, λιποτάκτες απο τις ένοπλες ομάδες του ISIS αποφάσισαν και μιλήσουν στους ερευνητές του Βρετανικού Πανεπιστημίου King's College London, και συγκεκριμένα απο το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για την Ριζοσπαστικοποίηση και την Πολιτική Βία (ICSR). Τα πρώην μέλη αναφέρουν πως στα κατεχόμενα εδάφη του ISIS δεν είδαν τίποτα απο την Ουτοπία του Τζιχαντ και τα πλούσια λάφυρα που υπόσχονταν στα προπαγανδιστικά βιντεάκια τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και επίσης απογοητεύτηκαν απο την όλη κατάσταση που κυριαρχεί στην ζώνη επιρροής του Ισλαμικού Κράτους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως το μόνο που αντίκρισαν ήταν η αγριότητα και η γεμάτη θάνατο και δυσκολίες ζωή στα πεδία των μαχών. Μερικοί μάλιστα τονίζουν πως ο λόγος που αποσκίρτηρτησαν είναι οτι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τα πολυτελή αγαθά και τις γυναίκες που υπόσχονταν οι τζιχαντιστές προπαγανδιστές.Μάλιστα πολλοί απο αυτούς που προέρχονταν απο τις Δυτικές χώρες, όπως δείχνει η έρευνα, δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν σε μια δύσκολη ζωή για αυτούς μακριά απο τις δυνατότητες και τις ανέσεις που τους απέφεραν οι ηλεκτρικές συσκευές τους (κινητά, laptop κ.λ.π.).

Επιπλέον, πολλοί απο τους πρώην μαχητές αναφέρουν πως οι πολεμικές τους δράσεις είναι περισσότερο θαμπές παρά ηρωικές και ένδοξες όπως φάνταζαν στην αρχή πως θα ήταν. Μάλιστα πολλοί απο αυτούς τονίζουν πως μια απο τις αιτίες της λιποταξίας τους; ήταν και η έντονη αγριότητα και η διαφθορά που κυριαρχεί στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου, το ποσοστό των λιποταξιών απο το Ισλαμικό Κράτος έχει αυξηθεί κατά 60% τους τελευταίους 8 μήνες και κατα ένα τρίτο επιπλέον τους τελευταίους τρείς μήνες. Μάλιστα οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τέσσερις λόγους λιποταξίας απο την τρομοκρατική οργάνωση, οι οποίοι για κατα επίπεδο σπουδαιότητας είναι οι εξής:

Εσωτερικές διαμάχες: Οι λιποτάκτες περιγράφουν περιστατικά κατα την διάρκεια των συνεντεύξεων τους πως το ISIS συνεχίζει να αντιμάχεται τις άλλες σουνιτικές αντάρτικες ομάδες και μάλιστα τονίζουν την αποτυχία της οργάνωσης να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στην οργανωτική δομή του στρατού του Άσαντ.

Βαρβαρότητες κατά άλλων Μουσουλμάνων: Μια πρακτική που όπως αναφέρουν έχει οδηγήσει σε πολλές θηριωδίες και σφαγές που έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών σουνιτών.

Διαφθορά: Αν και όπως δηλώνουν δεν είναι συστηματική, εντούτοις υπάρχουν ευνοϊκή μεταχείριση διοικητών σε μεμονωμένους στρατιώτες - μαχητές τους για διάφορους λόγους.

Ποιότητα ζωής: Ένα «μικρό αλλά σημαντικό» αριθμό των αποστατών εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις συνθήκες διαβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: