Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Κύπρος: Στους 14 μήνες η θητεία στην Εθνική Φρουρά


Μείωση της στρατιωτικής θητείας αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε ότι για τους οπλίτες της 2015 Β΄ ΕΣΣΟ θα μειωθεί η στρατιωτική τους θητεία στους 18 μήνες ενώ για τους οπλίτες όλων των επόμενων ΕΣΣΟ η μείωση θα φθάσει στους 14 μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι οπλίτες του 2015 Β` ΕΣΣΟ θα απολυθούν τον Ιανουάριο του 2017.
Όπως είπε ο κ. Φωκαϊδης, η απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό με αυξημένες δυνατότητες και μέσα.

Είπε επίσης ότι η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της ΕΦ εντός της επόμενης 15ετίας.
Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη, το σχέδιο στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, τη νέα δομή δυνάμεων, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και την πρόσληψη συμβασιούχων επαγγελματιών οπλιτών.

Για τη νέα δομή δυνάμεων είπε ότι προβλέπει σημαντικές δομικές αλλαγές, σε συνδυασμό με αναδιάταξη αριθμού δυνάμεων που θα καταστήσει στην Ε.Φ. πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και ικανή να διαδραματίσει το ρόλο της.

Όσον αφορά τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Υπουργός είπε ότι πέραν όσων βρίσκονται σε ήδη εξέλιξη, προβλέπεται κατά την πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης, την πρώτη δηλαδή πενταετία, η απόκτηση σημαντικών οπλικών συστημάτων για τον Στρατό Ξηράς, σε περίπτωση που τα κατοχικά δεδομένα παραμείνουν αμετάβλητα.

Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε και στην πρόσληψη συμβασιούχων επαγγελματιών οπλιτών, έτσι ώστε η Ε.Φ. να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό.
Όπως είπε, είναι ο τρίτος αυτός πυλώνας που κυρίως μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, όπως προβλέπεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου νίκου  Αναστασιάδη.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι "η μείωση της στρατιωτικής θητείας, δεν θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ε.Φ. αλλά αντίθετα θα την επαυξήσει, καθότι η εξειδίκευση και η εμπειρία που μπορούν να αποκτήσουν οι επαγγελματίες οπλίτες, σε αντίθεση με τους κληρωτούς, αναβαθμίζει την μαχητική ικανότητα και προσδίδει πρόσθετη αξία ως προς την χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων".

Ανέφερε εξάλλου ότι η πρακτική της επαγγελματοποίησης ακολουθείται σε όλους τους σύγχρονους στρατούς στον κόσμο, ενώ με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού "διασφαλίζεται πλήρως ότι, όχι μόνο δεν θα υπάρξουν κενά σε ότι αφορά στην κάλυψη αναγκών από τη μείωση της θητείας, αλλά θα υπερκαλυφθούν κιόλας, μέσα από την ισόποση ουσιαστικά αντικατάσταση των κληρωτών οπλιτών με επαγγελματίες".
Ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι έχει ζητήσει να διευθετηθούν συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, ενώ προηγείται επίσης η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και ακολούθως θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Φωκαίδη έχουν ως εξής: Όπως καλά γνωρίζετε, η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς αποτέλεσε επιδίωξη διαφόρων κυβερνήσεων για αρκετά χρόνια.

Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουρά αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι σε θέση, με αυξημένη επάρκεια, να διαδραματίσουν το ρόλο τους ως η κύρια δύναμη αποτροπής, για όσο καιρό συνεχίζονται τα κατοχικά δεδομένα αλλά και ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και νέων προκλήσεων ασφάλειας.

Με αίσθημα ευθύνης και μετά από σε βάθος ανάλυση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων, στη βάση σχετικής επιτελικής μελέτης που έχει ετοιμαστεί από το ΓΕΕΦ, και αφού λήφθηκαν υπόψη η Αμυντική Στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2013, καθώς και η Στρατιωτική Αξιολόγηση Κατάστασης η οποία εκπονήθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2015, παρουσιάσαμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το ολοκληρωμένο σχέδιο δεκαπενταετίας για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, προς υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Το Σχέδιο στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

1. Νέα Δομή δυνάμεων που προβλέπει σημαντικές δομικές αλλαγές, σε συνδυασμό με αναδιάταξη αριθμού δυνάμεων που θα καταστήσει στην Ε.Φ. πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και ικανή να διαδραματίσει το ρόλο και την αποστολή της στο νέο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας.

2. Νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για το Στρατό Ξηράς. Πέραν όμως των όσων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της 1ης φάσης της αναδιοργάνωσης, δηλαδή μέσα στην πρώτη πενταετία, προβλέπεται και η απόκτηση σημαντικών οπλικών συστημάτων για τον Στρατό Ξηράς, σε περίπτωση που, παρ’ ελπίδα, τα κατοχικά δεδομένα παραμείνουν αμετάβλητα.

3. Πρόσληψη Συμβασιούχων Επαγγελματιών Οπλιτών, έτσι ώστε η Ε.Φ. να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό.

Ο τρίτος αυτός πυλώνας, κυρίως, είναι αυτός που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, όπως προβλέπεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, η μείωση της στρατιωτικής θητείας, δεν θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ε.Φ. αλλά αντίθετα θα την επαυξήσει, καθότι η εξειδίκευση και η εμπειρία που μπορούν να αποκτήσουν οι επαγγελματίες οπλίτες, σε αντίθεση με τους κληρωτούς, αναβαθμίζει την μαχητική ικανότητα και προσδίδει πρόσθετη αξία ως προς την χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Για αυτό και η πρακτική αυτής, της επαγγελματοποίησης, ακολουθείται σε όλους τους σύγχρονους στρατούς.

Πέραν όμως από αυτό, με την απόφαση που έχει ληφθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο διασφαλίζεται πλήρως ότι, όχι μόνο δεν θα υπάρξουν κενά σε ότι αφορά στην κάλυψη αναγκών από τη μείωση της θητείας αλλά θα υπερκαλυφθούν κιόλας, μέσα από ισόποση ουσιαστικά αντικατάσταση των κληρωτών οπλιτών με επαγγελματίες, αν λάβει κανείς υπόψη ιδιαίτερα τόσο τη τάση της φυγοστρατίας, όσο και τα μειωμένα ποσοστά γεννητικότητας.

Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σήμερα την απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες για τους οπλίτες της 2015 Β ΕΣΣΟ και σε 14 μήνες για τους οπλίτες όλων των επόμενων ΕΣΣΟ.

Με την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης γίνεται σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης της Ε.Φ. σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και μέσα, προκειμένου να μπορεί πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη επάρκεια να επιτελεί το σημαντικό ρόλο και την αποστολή της.

Θα μου επιτρέψετε να αποφύγω περισσότερες λεπτομέρειες σ΄αυτό το στάδιο καθώς έχω ήδη ζητήσει τη διευθέτηση συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως επίσης, βεβαίως, θα ήθελα να γίνει και η αναγκαία ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: