Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Copa América Centenario 2016: Οι προβλέψεις μας για τη φάση των ομίλων


Δημήτρης Βαρσάνης

Με τους ομίλους Copa America Centenario 2016 να γίνονται γνωστοί, ο Δημήτρης Βαρσάνης προβλέπει τις οκτώ ομάδες που θα προκριθούν στη φάση των νοκ-άουτ.



Πρώτος όμιλος: ΗΠΑ, Κολομβία, Παραγουάη, Κόστα Ρίκα

Η διοργάνωση δύσκολα θα μπορούσε να έχει μια πιο δραματική εκκίνηση από έναν αγώνα μεταξύ των οικοδεσποτών ΗΠΑ και της Κολομβίας, μια από τις χώρες της Νότιας Αμερικής, όπου είναι πιθανό στο τουρνουά να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τον τελευταίο καιρό η Κολομβία έχει ακολουθηθεί από ένα εντυπωσιακά θορυβώδες σύνολο οπαδών και με πολλούς Κολομβιανούς να έχουν βάση στις ΗΠΑ, σίγουρα θα συνεχιστεί τον Ιούνιο.
Αυτές οι δύο ομάδες είναι τα φαβορί για να προκριθούν, αν και αυτός θα μπορούσε να είναι ο πιο ισορροπημένος όμιλος σε δυναμική. Η Παραγουάη είναι εμφανώς ανθεκτική, και η Κόστα Ρίκα κουβαλά μαζί της τη πορεία στο τελευταίο Παγκόσμιο κύπελλο. Το ερωτηματικό απέναντι στις πιθανότητες των δύο ομάδων του CONMEBOL είναι αν θα είναι κοντά στην πλήρη δύναμη τους. Ο προπονητής της Παραγουάης Ramon Diaz κατηγορείται γιατί θα πειραματιστεί με κάποια νεαρά παιδιά, όπως και το γεγονός ότι η Κολομβία έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα προπονήσεις με ένα νεανικό γκρουπ εγχώριων παικτών που θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι ο προπονητής Jose Pekerman σκέφτεται με παρόμοιο τρόπο.
Αν συμβεί αυτό, η ισορροπία μετατοπίζεται προς τα δύο Έθνη του CONCACAF.



Δεύτερος όμιλος: Βραζιλία,Εκουαδόρ,Αϊτή,Περού

Η Βραζιλία και ο Ισημερινός υπόσχονται ένα ευχάριστο ξεκίνημα σε έναν όμιλοι όπου οι αγώνες είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι μεταξύ των ακτών της Δύσης και της Ανατολής. Οι πέντε φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές ανοίγουν τη πορεία τους προς το τρόπαιο εναντίον ενός σύνολου που αυτή τη στιγμή είναι πρώτο στα προκριματικά για το Μουντιάλ στη Ρωσία στον όμιλο της Νότιας Αμερικής. Ένα μαύρο σημάδι για τον Ισημερινό είναι το πρόσφατο ρεκόρ του στο τουρνουά: ήταν η μόνη ομάδα της Νότιας Αμερικής στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα που δεν πέρασε από τη φάση των ομίλων και οι επιδόσεις του στο πρόσφατο Copa America ήταν απογοητευτικές. Ο προπονητής Gustavo Quinteros θα πρέπει να ψάξει για κάτι καλύτερο από τους άνδρες του.
Στη Βραζιλία, εν τω μεταξύ, υπάρχει σύγχυση σχετικά με το περιβραχιόνιο του αρχηγού και την επιθετική έμπνευση του Neymar, με το Copa America να επισκιάζεται από τους Ολυμπιακούς αγώνες του φετινού καλοκαιριού που θα διεξαχθούν στη χώρα του καφέ. Ακόμα κι έτσι, η Βραζιλία είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να περάσει στον επόμενο γύρο μαζί με τον Ισημερινό. Η Αϊτή θεωρείται ως ένα από τα πιο αδύναμα Έθνη του CONCACAF, και το Περού μπορεί κάλλιστα να φέρει μια πειραματική ομάδα.


Τρίτος όμιλος: Μεξικό,Ουρουγουάη,Βενεζουέλα,Τζαμάικα

Στο Μεξικό έχει δοθεί μια χαμηλή δυναμική ομίλου που θα δοκιμάσει άμεσα τις επιθετικές προθέσεις του προπονητή Juan Carlos Osorio. Η ομάδα του μάλλον δεν θα αγωνιστει κόντρα στους πιο επιθετικογενείς αντιπάλους. Η Τζαμάικα έπαιξε στο περσινό Copa America στη Χιλή, όπου ποτέ δεν φοβήθηκε αλλά φαινόταν πολύ σύντομη στις εμπνεύσεις της
Η Βενεζουέλα, εν τω μεταξύ, είναι σε κατάσταση αναταραχής. Οι 15 κορυφαίοι παίκτες της χώρας υπέγραψαν πρόσφατα μια επιστολή διαμαρτυρίας στους διευθυντές της τοπικής FA καθιστώντας σαφές ότι οι σχέσεις με τον προπονητή Noel Sanvicente είναι τεταμένες. Ο προπονητής έκτοτε ταξίδεψε στην Ευρώπη για να συναντήσει τους παίκτες και να στοχεύσει σε κάποια μορφή  ύφεσης. Όμως δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα είναι διαθέσιμοι - ή επιλεγούν - για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του επόμενου μήνα. Η Βενεζουέλα είναι μια ταυτότητα άγνωστης προέλευσης.
Η Ουρουγουάη, όμως, θα πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο επειδή η ομάδα της Under 20 αποδεικνύεται μια εξαιρετική γραμμή παραγωγής για την Εθνική ομάδα. Είναι το φαβορί για να περάσει μαζί με το Μεξικό, αλλά με προπονητή τον Oscar Washington Tabarez που του αρέσει να βγαίνει νικητής μέσα από ένα πόλεμο, θα είναι συναρπαστικό να δούμε αν ο "El Tri" μπορέσει να το κερδίσει στην έναρξη του ομίλου.



Τέταρτος όμιλος: Αργεντινή,Χιλή,Βολιβία,Παναμάς

Η Αργεντινή και η Χιλή θα συναντηθούν στην αγωνιστική δράση για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Στις 6 Ιουνίου η αναμέτρηση στη Santa Clara είναι η λιγότερο σημαντική από τις τρεις,σε σύγκριση με το περσινό τελικό του Copa America και τον επερχόμενο αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον επόμενο μήνα. Παρ 'όλα αυτά, είναι γεμάτη ενδιαφέρον, με την Αργεντινή να είναι πρόθυμη να σταματήσει τη μακρά αναμονή της, χωρίς κανένα σημαντικό τίτλο, και ο νέος προπονητής της Χιλής (Αργεντινός στη καταγωγή) Juan Antonio Pizzi χρειάζεται κάποιο χρόνο για να γνωρίσει τους παίκτες του και να επιβάλει τις μεθόδους του.
Η Αργεντινή είναι το ξεκάθαρο φαβορί του ομίλου. Η Χιλή βρίσκεται σε κατάσταση μετάβασης και η Βολιβία - μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της Νότιας Αμερικής - πιθανότατα να φέρει μια "πάστα" νεαρών παικτών. Η ευκαιρία κρίνεται ως ιδανική για τον Παναμά για να κάνει ένα σημαντικό χτύπημα και να τεθεί εαυτόν ως η έκπληξη του CONCACAF.

Δεν υπάρχουν σχόλια: