Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Ο Άγγλος προπονητής που κάνει θαύματα με την Εθνική του Guam


Δημήτρης Βαρσάνης


Με πληθυσμό μόλις 162.000, το Guam είναι ένα μικροσκοπικό έδαφος των ΗΠΑ χωρίς νομική προσωπικότητα στο δυτικό Ειρηνικό, ίσως πιο γνωστός ως ο χώρος των σκληρών μαχών του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.
Στους ποδοσφαιρικούς όρους, το Guam είναι το απόλυτο αουτσάιντερ, το λιγότερο πυκνοκατοικημένο έθνος που εξακολουθεί να συμμετέχει στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και κατατάσσεται στη 156η θέση της FIFA.


Παρ 'όλα τα προφανή μειονεκτήματά του, το Guam έχει αποκτήσει μια σοβαρή φήμη ως τη μικρή ομάδα που θα μπορούσε. Οφείλουν την ιδιότητα αυτή σε μεγάλο βαθμό στις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ανθρώπου που υπήρξε προπονητής ους από το 2012, Ο Άγγλος Gary White.
Ο White επέβλεψε νίκες ενάντια στην Ινδία (με πληθυσμό 1,2 δισ) και το Τουρκμενιστάν, το 2015. Ο πρώην παίκτης της Bognor Regis Town ο οποίος έχει περάσει από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις Μπαχάμες και το Seattle, πιστεύει ότι το κλίμα είναι κατάλληλο για τα ψαράκια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να έχουν την ημέρα τους στον ήλιο.



"Νομίζω ότι οι κορυφαίες Εθνικές ομάδες έχουν ίσως σταθεροποιηθεί και οι μικρότερες ομάδες εργάζονται σκληρά για να γίνουν καλύτερες. Ίσως είναι ένα μείγμα της τεμπελιάς και της επιθυμίας, αλλά επειδή δεν είναι εβδομάδα, εβδομάδα έξω, μπορείτε να ξεπεράσουν τον εαυτό σας. Είναι ένα τουρνουά ποδοσφαίρου." Ένας καθορισμός του White με την εθνική ομάδα του Guam ήταν να κατασκευάσει ένα εμπορικό σήμα που θα μπορούσε να αφορά τους οπαδούς. Η ομάδα του έγινε γνωστή ως Matao.
"Αυτός είναι ο επικεφαλής της παλιάς εταιρίας Chamorro, οι οποίοι είναι οι αυτόχθονες Guamanians. Δημιούργησα αυτό το όνομα, γιατί η ομάδα δεν είχε καμία σχέση με τίποτα. "Πριν από τα παιχνίδια, ξεκινήσαμε να κάνουμε το Inifresi. Είναι ένας παλιός ύμνος. Ο καθένας στο Ghuam το ξέρει, καθώς το τραγουδάει στο σχολείο. Πριν από το παιχνίδι, στεκόμαστε στο κέντρο ενός κύκλου και το τραγουδούσαμε. Τώρα δεν μιλάμε για την Εθνική ομάδα του Guam,μιλάμε για την Matao".



Έχοντας διαποτισμένη μια αίσθηση της Γκουάμ-κότητας, ο White άρχισε να ψάχνει για έναν τρόπο για να εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού ενάντια στα έθνη με πολύ μεγαλύτερες πισίνες  παικτών για να διαλέξουν. Έτσι ξεκίνησε μια παγκόσμια αναζήτηση για τους παίκτες που είναι επιλέξιμοι για την Matao και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο White έχει ήδη πάρει τον Mason Grimes της Tulsa Roughnecks και τον Α.Ι. DeLaGarza των Los Angeles Galaxy.



Ο DeLaGarza έπαιξε για την εθνική ομάδα των ανδρών των ΗΠΑ το 2012, αλλά από τη στιγμή που ο αγώνας έναντι Βενεζουέλας ήταν ένα φιλικό, μπορούσε να αλλάξει ακόμα την καταγωγή του. Αφού τον πλησίασε ο White, ο DeLaGarza πήγε στο Ghuam τον Αύγουστο του 2013. Μια μείξη παικτών από το εξωτερικό με βάση ντόπιους, όπως ο αρχηγός Jason Cunliffe- ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές και τα περισσότερα γκολ στην Εθνική του Guam- που οδηγεί την ομάδα του σε μέρη που ποτέ πριν δεν φαινόταν δυνατό.



Οι νίκες εναντίον του Τουρκμενιστάν και της Ινδίας έδωσαν στο Guam έδωσαν ένα θαυματουργές ξεκίνημα για το δεύτερο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ασίας. Για μια σύντομη στιγμή, οι ελπίδες εδραιώθηκαν για τη Ρωσία το. Το Guam τόλμησε να ονειρευτεί ένα απίθανο όνειρο. Δυστυχώς ακολούθησε η πραγματικότητα. Δύο ήττες με 6-0 από το Ιράν και οι εκτός έδρας ήττες στο Τουρκμενιστάν και στην Ινδία άφησαν τις πιθανότητές τους για πρόκριση υπό κατάρρευση. «Ήμασταν η μικρότερη ομάδα στην Ασία και το μεγαλύτερο αουτσάιντερ να υπεισέλθουμε σε αυτά τα δύο πρώτα παιχνίδια», δήλωσε ο White. «Όταν πήγαμε στο Ιράν, το λάβαμε πιο σοβαρά. Πιστεύω ότι μας επηρέασε».
Ο White ονόμασε το Τουρκμενιστάν ως "το πιο εχθρικό μέρος που έχω πάει ποτέ." Η ομάδα του έμεινε σε ένα ξενοδοχείο έξι αστέρων στην πρωτεύουσα Ashgabat, αλλά μια απόκοσμη αίσθηση περικύκλωσε το κτίριο. Ο White έδωσε την εντολή στους παίκτες του να κάνουν κύκλους με τα αμάξια τους για να δοθεί η εντύπωση ότι υπήρχαν άνθρωποι τριγύρω. «Κυριαρχήσαμε στον αγώνα όμως χάσαμε με 1-0. Οι παίκτες είχαν καταστραφεί."
Παρά την ήττα,τον Οκτώβριο του 2015, το Guam έφτασε στην υψηλότερη θέση όλων των εποχών(146η) στην κατάταξη της FIFA,ένα μεγάλο επίτευγμα για ένα έθνος με πληθυσμό λιγότερο από την εκ γεννησιμιού πόλη του White, τη Southampton. «Αυτός ο προπονητής έχει κάνει ένα από τα πιο καταπληκτικά πράγματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου", δήλωσε ο Cunliffe, αρχηγός του Guam, ο οποίος έχει σκοράρει 17 γκολ σε 42 εμφανίσεις για την ομάδα του.
Ο πατέρας του Cunliffe ήταν γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου του Guam, όταν εντάχθηκε στη FIFA το 1996. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις. Ο White το έχει αντιμετωπίσει και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν εμπόδια για τους καλύτερους παίκτες του Guam.
"Ενώ η πρόσφατη επιτυχία μας έχει σίγουρα βοήθησε, δεν έχει ξεπεράσει το στίγμα που συνδέεται με είναι τόσο Guamanian και να είναι Αμερικανός. Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αυτό είναι βασικά ένας σίγουρος τρόπος για να μην μην πάρει υπέγραψε μόνο, αλλά να μην ακόμη και να πάρει μια ματιά. "Χρειαζόμαστε έναν δρόμο διαφορετικό από το αμερικανικό σύστημα κολεγίων για τους παίκτες μας να αναπτυχθούν και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Το σύστημα των ΗΠΑ είναι μεγάλο, αλλά δεν είναι για όλους."
Το Guam δεν θα μπορούσε να στηρίξει το δικό του επαγγελματικό εγχώριο πρωτάθλημα, έτσι μια ιδέα του White είναι να συμπεριλάβει τις κορυφαίες ομάδες σε άλλες χώρες."Έχουμε μερικούς από τους καλύτερους παίκτες μας, όπου θέλουν να συμμετέχουν στο MLS ή στο USL, αλλά άλλοι είναι σε εκκρεμότητα. Είτε δεν θέλουν να φύγουν από το νησί ή χρειάζονται άλλο ένα έτος ή δύο ανάπτυξης, έτσι το Guam σκέφτεται να πάει στη J.League [επαγγελματικό πρωτάθλημα της Ιαπωνίας] στη τρίτη κατηγορία.
"Τώρα το ψάχνουμε. Είναι το κόστος απέναντι στην προσπάθεια. Θα είναι είτε η Ιαπωνία, είτε οι Φιλιππίνες ή το Χονγκ Κονγκ. Κάπου που να παίρνεις απευθείας πτήση για το Guam"
Οι United Airlines χρηματοδοτούν την Εθνική ομάδα του Guam, αλλά η GFA υποστήριξε, επίσης, το κόστος  το θεσμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μαζί με την κυβέρνηση του Guam οι οποίοι παρείχαν 400.000 δολάρια για το κόστος.
Αν και έμειναν έξω για μια θέση στην Ρωσία το 2018, τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ασίας χωρίζονται έπειτα στα προκριματικά του Κυπέλλου Ασίας. Η ομάδα του White θα μπορούσε να παίξει ακόμα στα τελικά του 2019 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και με αυτό κατά νου,είναι σε επαγρύπνηση για παίκτες. Για να παίξεις για το Guam θα πρέπει να έχεις γεννηθεί εκεί ή να έχείς γονείς ή παππούδες που γεννήθηκαν στο Guam. Το Guam είναι το σπίτι σε μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο. Σκεφτείτε όλους τους ανθρώπους που πέρασαν μέσω του Guam μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. "
Ο White δεν έχει παραμελήσει τους ντόπιους. Περίπου 150 παιδιά έχουν παρακολουθήσει μια νέα εθνική ακαδημία που δημιουργήθηκε από τον White, ο οποίος είναι πρόθυμος να κάνει μια εντύπωση σε ό, τι κάνει, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που ντύνεται. «Είμαι μεγάλος οπαδός στην καλή εμφάνιση στον πάγκο», είπε. «Εγώ ντύνομαι για τα παιχνίδια. Μερικές φορές φοράω γραβάτα και θέλω να έχω ένα εμπορικό σήμα."
Μόλις ένας από τους νεότερους προπονητές Εθνικών στον κόσμο, όταν στα 24 ο ίδιος ανέλαβε τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους στην Καραϊβική, αφού έστειλε φαξ σε πάνω από 200 ενώσεις της FIFA, ο White έχει διανύσει πολύ δρόμο και μόχθησε ως ημι-επαγγελματίας για τη Bognor Regis Town. «Δεν ήθελα να κυνηγώ συμβόλαια στα 35, και ήξερα ότι δεν θα έχω να παίξει όταν άλλοι ποδοσφαιριστές αποσύρονται στα 35."
Μετά την καθοδήγηση της μικροσκοπικής BVI σε μια σπάνια ανταγωνιστική νίκη στο Κύπελλο της Καραϊβικής το 1999, είχε επιλεγεί από τις Μπαχάμες, όπου πέρασε εννέα ευτυχισμένα χρόνια πριν μπει στον πειρασμό με μια εργασία ως τεχνικός διευθυντής του Seattle. Αυτός εξακολουθεί να απολαμβάνει το άθλημα στο εξωτερικό, αλλά το όνειρο του είναι μια μέρα να πάρει μια θέση εργασίας στην Αγγλία.



Ο White πέρασε πρόσφατα από τις εγκαταστάσεις της Southampton και τον προπονητή Ronald Koeman-το οποίο περιέγραψε ως «μια φανταστική εμπειρία" -και είναι αισιόδοξος για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου να αποδώσει καρπούς. Εν τω μεταξύ, σπουδάζει για την άδεια προπονητικής pro στην Ιαπωνία. Προς το παρόν, η εστίαση του White παραμένει στο Guam αλλά αν η Matao δεν πήγαινε στο δεύτερο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ασίας, οι συνέπειες για το νησί του Ειρηνικού θα ήταν ολέθριες."Αν δεν προκρινόμασταν στον δεύτερο γύρο, δεν θα είχαμε κανένα ανταγωνιστικό παιχνίδι για τέσσερα χρόνια. ... Όσον αφορά τον ανταγωνισμό σε υψηλό επίπεδο, εμείς δεν θα είχαμε κανένα από αυτά τα παιχνίδια."
Ο 41χρονος έχει κάνει αρκετό ταξίδι από το Bognor έως τη νότια ακτή της Αγγλίας. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη στάση του, αλλά η ισχυρή πιθανότητα είναι ότι θα είναι κάπου προς τα πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: