Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο



Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα στο Λονδίνο με τον ομόλογο του κ. Michael Fallon, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, οι προκλήσεις που δημιουργούνται από το νέο διαμορφούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν επίσης θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας και τρόποι συνεργασίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των νέων ασύμμετρων απειλών και της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Υπουργός Άμυνας κ.Χριστόφορος Φωκαίδης τόνισε την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις χώρες που μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη και μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευση μας, Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένο Βασίλειο, να ενισχύσουμε την συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας. Ανακοινώθηκε επίσης η πρόθεση για τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο. Αργότερα σήμερα ο κ. Υπουργός θα επισκεφθεί το Διακλαδικό Στρατηγείο και το Ναυτικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Στρατιωτικής Βάσης στο Northwood.

Χθες, ο κ. Υπουργός είχε συνάντηση με την Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων κυρία Penny Mordaunt ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο, καθώς και με εκπροσώπους της κυπριακής παροικίας. Ακολούθως θα αναχωρήσει για το Άμστερνταμ, όπου θα συμμετάσχει σε Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Υπουργό Άμυνας συνοδεύουν ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Μαληκκίδης και επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: