Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Το κέντρο προσοχής στη Jiangsu


Δημήτρης Βαρσάνης

Είναι δίκαιο να πούμε ότι μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, οι περισσότεροι οπαδοί του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο θα αγνοούσαν την ύπαρξη της Jiangsu Suning FC. Πράγματι, μόνο ένα - δυο μήνες πριν, αυτή η ομάδα δεν ήταν στη σημερινή της κατάσταση.
Η Jiangsu Sainty, όπως ήταν γνωστή την περασμένη σεζόν, ήταν μια μεσαία ομάδα της Κινέζικης Super League στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, όπου το πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα της ήταν μια δεύτερη θέση 2012.



Την περασμένη σεζόν, όμως, έφερε νέα οικονομική δύναμη με την χορηγία της ηλεκτρονικής λιανικής του Εμπορικού Ομίλου της Suning και της κατάκτησης του κινεζικού FA Cup σε έναν από τους πιο βαρετούς διπλούς τελικούς που μπορείς να ληφθείς ποτέ μάρτυρας στο ποδόσφαιρο. Το κύπελλο ήταν δικό τους, όμως, με ένα και μοναδικό γκολ από την ακριβότερη μεταγραφή της Suning έως τότε, τον Sammir στέλνοντας στο καναβάτσο τη Shanghai Shenhua του Demba Ba και του Tim Cahill στα 180 λεπτά.



Είναι ένα γκολ που άλλαξε ίσως την πορεία της ιστορίας για την Κινεζική Super League.
Ο συγκεκριμένος θρίαμβος έφερε το AFC Champions League για δεύτερη φορά στο κλαμπ. Το 2016 θα ανταγωνιστεί ενάντια στους καλύτερους της Ασίας και αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον. Σύντομα μετά την εξασφάλιση του κυπέλλου, ένα μεγάλο αποκαλυπτήριο φιλοξενήθηκε στην πρώην πρωτεύουσα της Nanjing και το Κινεζικό ισοδύναμο της Best Buy (ΗΠΑ) ή της Currys (Ηνωμένο Βασίλειο) παρουσιάστηκαν ως οι νέοι ιδιοκτήτες του συλλόγου.
Μετά από μια αμοιβή 80 εκατομμυρίων δολαρίων είχε αλλάξει χέρια και γεννήθηκε η Jiangsu Suning.Οικονομικά, όπως με τους περισσότερους γίγαντες λιανικής πώλησης στην Κίνα, η Suning είναι ένα μεγαθήριο. Ένα 19.99 % των μετοχών της εταιρείας πωλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο γκρουπ Alibaba για το ποσό των 4.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια συμφωνία που αποσκοπούσε στην επέκταση του online δυναμικού λιανικής της εταιρείας. Τα ενδιαφέροντα του Alibaba κατέχουν επίσης το 40% της κορυφαίας ομάδας της Κινέζικης Superleague, τη Guangzhou Evergrande μέσω  του ιδιοκτήτη της Jack Ma.
Σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις που εκδόθηκαν εκείνο το διάστημα, διαθέτουν σήμερα 1.600 καταστήματα σε 289 πόλεις της Κίνας, ενώ το 2012, ο κύκλος εργασιών έφτανε στο αξιόλογο ποσό των 16.24 δις δολαρίων. Ενώ το καθαρό εισόδημα για αυτά τα στοιχεία ήταν πολύ χαμηλότερα στις ΗΠΑ (442 εκατομμύρια δολάρια), αυτή είναι μια εταιρεία με τεράστια οικονομική δύναμη που θα πρέπει να επιλέξει που θα τη χρησιμοποιήσει.
Επέλεξε να την χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων και η Suning εμφανίστηκε από το πουθενά για να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.



Η άφιξη του Ramires από τη Chelsea για το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ συγκλόνισε την αγορά. Η Κίνα στο παρελθόν ήταν γνωστή για τους μεγάλους μισθούς της, αλλά ποτέ πριν δεν είχε γίνει μια μεταγραφική κίνηση τέτοιου βεληνεκούς για να πάρει έναν παίκτη από έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό σύλλογο.



Ενώ ο αριθμός αυτός στη συνέχεια βελτιώθηκε από τα 42 εκατομμύρια ευρώ του Jackson Martinez από τη Guangzhou Evergrande, η Suning δεν είχε τελειώσει. Λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, το αστέρι της Shakhtar Donetsk Alex Teixeira - ο οποίος συνδέθηκε έντονα με τη Liverpool - ήταν ο επόμενος που πέρασε από το κατώφλι της για 50 εκατομμύρια ευρώ. Με το μισθό του φέρεται να έχει χτυπήσει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα τέσσερα έτη της συμφωνίας του και είναι πιθανό ότι όλη η μεταγραφή του θα καταλήξει πάνω από τα 100 εκατομμύρια.
Ο συμπατριώτης του Jo, πρώην επιθετικός της Manchester City έχει επίσης προσχωρήσει στη γιορτή ενώ η θέση ενός Ασιάτη παίκτη στο ρόστερ της καλύφθηκε από τον Αυστραλιανό Trent Sainsbury, ο οποίος αποκτήθηκε από την Zwolle της Eredivisie. Σύμφωνα με τον ατζέντη του ο Wesley Sneijder έχει λάβει μια προσφορά για να αναλάβει τα ηγετικά καθήκοντα του συλλόγου, μια κίνηση που θα άφηνε τον Sammir εκτός ομάδας.



Όλα δεν ήταν παιχνιδάκι, όμως, με σημαντικό λόξυγκα να ανακύπτει στις προηγούμενες κινήσεις του συλλόγου για τους Luiz Adriano, Gervinho και Freddy Guarin. Οι δύο τελευταίοι κατέληξαν σε άλλες ομάδες της Κίνας, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον Luiz Adriano ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή. Ο Βραζιλιάνος έφτασε στην Κίνα και υποτίθεται ότι είχε συμφωνήσει σε μια συμφωνία που θα γινόταν το πρώτο μεγάλο όνομα μεταγραφής του συλλόγου. Ωστόσο, όταν παρουσιάστηκε το συμβόλαιο, ο Βραζιλιάνος δεν υπέγραψε το μισθό που αρχικά τοποθετήθηκε γραπτώς. Μια ταπεινωτική υποχώρηση στο Μιλάνο ακολούθησε με την Suning να αναζητεί πειστικές εξηγήσεις για την συγκεκριμένη αποτυχία.
Ωστόσο, παρά ταύτα, όλα έχουν ξεχαστεί και οι μεταγενέστερες μεταγραφές του συλλόγου εξασφάλισαν ένα πιο θετικό φως σχετικά με τη χειμερινή δραστηριότητα της Suning στις μεταγραφές. Η Suning είναι ασυνήθιστα ως πωλητής σε ένα πρωτάθλημα του οποίου η οικονομική στήριξη κυριαρχείται από τα χρήματα από την εμπορία ακινήτων, ωστόσο αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ως κατάστημα που βασίζεται σε πτώση των πωλήσεων, η εταιρεία έχει αναγκαστεί να ψάξει για νέες μακροπρόθεσμες πηγές εσόδων, καθώς και τη διασφάλιση του εταιρικού της συνεργάτη Alibaba να εξασφαλιστεί μια μεγαλύτερη παρουσία στο διαδίκτυο.
Κατά τη λήψη του συλλόγου, ο πρόεδρος Zhang Jindong μίλησε από πλευράς του ποδοσφαίρου  ότι είναι μια"προφανής επιλογή για το λιανοπωλητή δεδομένου τη στρατηγική της διαφοροποίησης" και ότι θα ακολουθήσει ένα μοντέλο "Internet μαζί με σπορ".
Ενώ η αθλητική βιομηχανία στην Κίνα θα αυξηθεί αναμφίβολα στην επόμενη δεκαετία, εξακολουθεί να είναι μια βαριά απώλεια σε αυτό το σημείο. Η κυβέρνηση πιέζει για να επενδύσει καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία της επαρχίας της Jiangsu αναμφίβολα έπαιξε επίσης ρόλο. Η Suning πρέπει να προσαρμοστεί για να επιβιώσει σε αυτό που είναι ένα ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον και έχει αναμφίβολα μάρτυρες της μεταμόρφωσης την επιτυχία της Evergrande που μετά την επιτυχία της στο ποδόσφαιρο προσπαθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να πληρώσει μεγάλα μερίσματα.
Για όλες τις μεγάλες προσθήκες χρημάτων όμως, η επιτυχία στην CSL δεν θα έρθει εύκολα. Ένας ξένος παίκτης στο ρόστερ της Evergrande μπορεί να ξεχειλίζει από ποιότητα, αλλά κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας 30 αγώνων είναι καστ μπροστά στα κορυφαία ταλέντα της Κίνας που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους
Σε μια αγορά όπου οι περισσότεροι από τους καλύτερους εγχώριους φορείς είναι κλειδωμένοι σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τέσσερις ή πέντε ομάδες, η Suning θα παλέψει για να ταιριάξει με τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος, παρά την εύλογη επιλογή Κινέζων ποδοσφαιριστών στη διάθεσή της. Ωστόσο,η επιτυχία έχει πραγματικά εξοφληθεί για τη Evergrande στο AFC Champions League. Οι τιμητικές διακρίσεις σε αυτό το στάδιο προσέλκυσαν τεράστια κάλυψη σε ολόκληρη την Κίνα και καμία ασήμαντη προσοχή διεθνώς, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η ευκαιρία να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA απέναντι στον καλύτερο της Ευρώπης και της Αμερικής.



Είναι ότι ο ανταγωνισμός που η Suning πιθανότατα θα έχει ως στόχο φέτος το στάδιο κατά το οποίο μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη επίδραση. Ενάντια στους καλύτερους της Ασίας, η ποιότητα των νεοσύλλεκτων Βραζιλιάνων τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ένα γκολ εδώ ή εκεί, όπως φαίνεται στο τελικό κυπέλλου του περασμένου έτους, θα μπορούσε να στείλει το σύνολο του προπονητή Dan Petrescu πέρα ​​από μια διοργάνωση της Ασίας. Η πρόοδός τους θα πρέπει τώρα να παρακολουθείται στενά από πολλούς σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό η Suning - η οποία δεν έκρυψε την επιθυμία της για μεγάλα ονόματα για την ενίσχυση της διαφήμισης δυναμικό της εταιρείας τους, έχουν ήδη κερδίσει.
Στην περίπτωση που δεν έρθουν τα αποτελέσματα στο γήπεδο όμως, θα μπορούσαν να υπάρξουν μερικά κόκκινα πρόσωπα μετά από ένα μεταγραφικό παράθυρο στο οποίο η αυτο-δημοσιότητα ήταν η σειρά της ημέρας και η δουλειά του Petrescu- η οποία θα σωθεί μόνο με ένα τρόπαιο - θα απαιτήσει σχεδόν αμέσως ένα αποτέλεσμα στον αγωνιστικό χώρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: