Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Brendan Foley: Νέα στοιχεία για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων



Από τα περίπου ένα εκατομμύριο αρχαία ναυάγια που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα, το Ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά. Εντοπίστηκε από σφουγγαράδες το 1900 κοντά στα Αντικύθηρα, έχοντας μείνει στο βυθό του Αιγαίου Πελάγους για 2.000 χρόνια. Το φορτίο του περιλάμβανε δεκάδες μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, κοσμήματα, πολύτιμα αντικείμενα και έναν αναλογικό μηχανισμό με γρανάζια, γνωστό σήμερα ως Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής.

Τις τελευταίες ανακαλύψεις από τις πρόσφατες ανασκαφές που διενεργήθηκαν στην περιοχή του Ναυαγίου των Αντικυθήρων θα παρουσιάσει ο συν-διευθυντής της έρευνας, Brendan Foley, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Woods Hole, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016, και ώρα 19:00, σε διάλεξη που θα δοθεί στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Cotsen Hall – Αναπήρων Πολέμου 9). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της έρευνας που θα κοινοποιήσει ο B. Foley «ανατρέπουν τις συμβατικές γνώσεις σχετικά με το πλοίο και περιγράφουν μια καταστροφή παρόμοια με τη βύθιση του Τιτανικού».

Η έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων διενεργήθηκε με τη βοήθεια αρχαιολόγων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και στη διάρκειά της χρησιμοποιήθηκαν προηγμένα υποβρύχια ρομποτικά μηχανήματα, εξειδικευμένες μέθοδοι κατάδυσης, ενώ έγιναν και σύγχρονες εργαστηριακές αναλύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: