Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Παρέμβαση για τη διακοπή του καπνίσματος και δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης στις Συκιές


Νέα στοχευμένη παρέμβαση, και μάλιστα διπλή, που σχετίζεται άμεσα με την υγεία του ανθρώπου, υλοποιεί το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Συκεών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, προχωρώντας στη διοργάνωση ειδικής ημερίδας για τις συνέπειες του καπνίσματος, και ταυτόχρονα προληπτικό έλεγχο για τις αναπνευστικές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Κάπνισμα και αναπνευστικές παθήσεις» με κεντρικό ομιλητή τον ειδικό πνευμονολόγο Δημοσθένη Βλάικο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών (Οδ. Φωκά 46) στις 5 το απόγευμα, και απευθύνεται κυρίως σε καπνιστές και σε άτομα που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Στο τέλος της ημερίδας θα γίνει δωρεάν προληπτικός έλεγχος (σπιρομέτρηση) σε 40 άτομα, με σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης είναι η προεγγραφή των ενδιαφερομένων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι προσέρχονται για σπιρομετρικό έλεγχο θα πρέπει να έχουν αποφύγει το κάπνισμα τουλάχιστον μία ώρα πριν και το αλκοόλ τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγουν το βαρύ γεύμα τουλάχιστον δύο ώρες πριν την εξέταση, καθώς και την έντονη άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την εξέταση. Σε σπιρομέτρηση δεν θα πρέπει να υποβληθούν όσοι έχουν υποστεί πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου, πρόσφατη πνευμονική εμβολή ή πνευμονοθώρακα, όσοι έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργείο θώρακα, κοιλιάς ή οφθαλμών και όσοι πάσχουν από γνωστό ανεύρυσμα εγκεφάλου.

Με τις εξετάσεις σπιρομέτρησης αξιολογείται η λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων σε χρόνιους ενεργούς, αλλά και πρώην καπνιστές, σε παθητικούς καπνιστές, σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά συμπτώματα (όπως βήχας παραγωγικός ή μη, συριγμός ή δύσπνοια στην κόπωση), σε άτομα με χρόνια επαγγελματική έκθεση σε επιβαρυντικούς για την αναπνευστική λειτουργία παράγοντες (καπνεργάτες, εργαζόμενοι σε βαριά βιομηχανία, κ.λπ.) και σε άτομα με υποτροπιάζοντα αναπνευστικά συμπτώματα, συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού ή σε άτομα με ανάγκη συχνής λήψης εισπνεόμενων ή άλλων φαρμάκων που σχετίζονται με το αναπνευστικό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Συμβουλευτικός Σταθμός Συκεών – Τηλ.: 2313.313151

Δεν υπάρχουν σχόλια: