Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο Silvio "30άρισε" και εμείς θυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές του


Δημήτρης Βαρσάνης

Στις 20 Φλεβάρη του 1986, ένας Ιταλός επιχειρηματίας με το όνομα Silvio Berlusconi απέκτησε τη Milan και έσωσε την ομάδα από τη χρεοκοπία. Αφού δυσκολεύτηκε στα χρόνια που προηγήθηκαν της άφιξή τους, ο σύλλογος επωφελήθηκε από το πάθος του και τις σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους βοήθησαν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή επιτυχιών.
Ο ιδιοκτήτης των Rossoneri γιόρταζε τα 30 χρόνια στον σύλλογο το Σάββατο και αφού επέβλεψε μια σειρά από σκαμπανεβάσματα, με τις αλλαγές προπονητών και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις,περιέγραψε τη περίοδο του στο San Siro ως "μαγική". «Ξεκινήσαμε με στόχο για 10 χρόνια και για το πώς θα φύγουν, θα ήθελα να πω ότι έχουν περάσει με διάκριση», είπε τη προηγούμενη εβδομάδα σε μια εκτενή συνέντευξη στη La Gazzetta dello Sport.
"Έχουν περάσει 30 χρόνια μαγικά. Έχουμε κερδίσει περισσότερα από τον καθένα και κερδίσαμε πάνω από 363 εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Και πάνω απ 'όλα αποπληρώθηκε η αγάπη μας για τη Milan και γέμισε τις καρδιές μας με ευτυχία. Οι επενδύσεις μας στη Milan σε αυτά τα 30 χρόνια είναι περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ". Αν και ο 79χρονος επιχειρηματίας έχει τεθεί υπό εξονυχιστικό έλεγχο από τους οπαδούς τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία για την αγάπη του στη Milan. Ενώ τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να παραιτηθεί τουλάχιστον από μέρος του ελέγχου του, έχει παίξει καθοριστικό μέρος σε μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του συλλόγου τα τελευταία 30 χρόνια.



Η πρόσληψη του Arrigo Sacchi
Επιβαρυμένος με την κριτική και τις προτάσεις ότι η έλλειψη επιτυχίας του ως παίκτης σήμαινε ότι δεν θα είναι επιτυχής και ως προπονητής, ο Sacchi διορίστηκε το 1987 με την υποστήριξη του Berlusconi. Ο Ιταλός τεχνικός οδήγησε τη Milan στο τίτλο της Serie A στην πρώτη του σεζόν, ο πρώτος εγχώριος θρίαμβος του συλλόγου ύστερα από εννέα χρόνια.
Φυσικά, η τακτική μεγαλοφυΐα του σε συνδυασμό με τους ταλαντούχους παίκτες που είχε στη διάθεσή του ήταν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της επιτυχίας, αλλά τα χρήματα του Berlusconi που χρηματοδότησαν την ανοικοδόμηση ήταν σίγουρα μια ριψοκίνδυνη απόφαση εκείνη την εποχή.



Ο θρίαμβος του Ευρωπαϊκού κυπέλλου το 1989
Χαρακτηρίζοντας την ο ίδιος ως τη καλύτερη ανάμνηση του, ο Berlusconi δεν θα ξεχάσει ποτέ τις χαρούμενες σκηνές που ακολούθησαν στη νίκη της Milan επί της Steaua Bucurest στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στη Βαρκελώνη. Καθοδηγούμενοι από τους Marco van Basten και Ruud Gullit, οι οποίοι σκόραραν δύο γκολ έκαστος εναντίον των Ρουμάνων, ήταν μια εμφατική νίκη για τους Rossoneri και ο Berlusconi εμφανίστηκε να πανηγυρίζει με τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο μετά το παιχνίδι.
Ένα Ιταλικό ποδόσφαιρο στο ύψος των αρμοδιοτήτων του κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η Milan ήταν αναμφίβολα στη κορυφή του δέντρου καθώς συνέχισε να λάμπει στην Ευρωπαϊκή σκηνή.



Η "τεσσάρα" στη Barcelona το 1994
Oi Invincibili ήταν σε πλήρη ροή το 1994, καθώς ο Fabio Capello πήρε τα ηνία και οδήγησε το σύλλογο σε ένα αήττητο σερί 58 αγώνων.
Μια ομάδα που περιλάμβανε τους Franco Baresi, Paolo Maldini, Roberto Donadoni και Dejan Savicevic ήταν και πάλι η κυρίαρχη δύναμη στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Ωστόσο, οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους καθώς τραυματίες ήταν οι Van Basten και Gianluigi Lentini, τιμωρημένοι οι Baresi και Alessandro Costacurta και αντιμετώπιζαν τους Hristo Stoichkov, Romario και το νεαρό Pep Guardiola.
Δεν ήταν αρκετό όμως για να τους σταματήσει,οι άνδρες του Capello σφράγισαν μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του Champions League καθώς η συνεχιζόμενη επένδυση του Berlusconi και η πίστη αποπληρώθηκε.



Η μισή ντουζίνα γκολ στο Derby della Madonnina το 2001
Οι αναμετρήσεις μεταξύ της Milan και της γειτόνισσας της Inter είναι παραδοσιακά οι πιο κλειστές μιας και σε γενικές γραμμές, στους αγώνες των δύο ομάδων συχνά κρίνεται από ένα γκολ. Ωστόσο, οι Rossoneri στις 11 Μαΐου του 2001, θέτουν το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία των μεταξύ τους ντέρμπι με το θρίαμβο του 6-0 στο San Siro.
Τα δύο γκολ από τον Gianni Comandini έδειξαν το δρόμο, με τα γκολ των Federico Giunti, Serginho και τα επίσης δύο του Andriy Shevchenko να εξασφαλίζουν μια εμφατική νίκη. Ενώ οι δύο Ιταλοί γίγαντες εναλλάσσονταν από τότε την επιτυχία, παραμένει το πιο τραυματικό αποτέλεσμα για τους οπαδούς των Nerazzurri.



Η εκδίκηση στην Αθήνα το 2007
Δύο χρόνια νωρίτερα, η Milan είχε υποστεί αναμφισβήτητα την πιο επιζήμια απώλεια στην ιστορία της, καθώς θα παρέδωσε το ισχυρό προβάδισμα του 3-0 στο ημίχρονο έναντι της Liverpool, για να χάσει 3-2 στα πέναλτι στον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, δεν έκανε το ίδιο λάθος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στις 23 Μαΐου του 2007 με τα δύο γκολ του Filippo Inzaghi να σφραγίζουν το έβδομο τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με τον Carlo Ancelotti να παρατάσσει μια ενδεκάδα αστέρων που διέθετε τους Kaka και Andrea Pirlo φέρνοντας περαιτέρω επιτυχία.
Σταδιακά, τα πράγματα έχουν πάει προς τα κάτω για τον Berlusconi και για τη Milan στα χρόνια που έχουν περάσει, αλλά έχοντας την επιθυμία να υποδεχθεί νέες επενδύσεις σε συνδυασμό με την έμφαση που δίνεται στην οικοδόμηση ενός νέου κύκλου, ο πανούργος παλιός πανούργος Ιταλός πιθανότατα θα κολλήσει γύρω για να δει αν το κλαμπ μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να επανέλθει στη κατάκτηση των τροπαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: