Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Υπεγράφη στρατιωτική συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ


Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Moshe Yaalon, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Yaalon έτυχε επίσημης υποδοχής στο ΓΕΕΦ από τον Υπουργό Άμυνας ενώ στην συνέχεια, οι δύο Υπουργοί παρακάθησαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Αργότερα οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ισραήλ υπέγραψαν στρατιωτική Συμφωνία SOFA (Status of Forces Agreement) που αφορά το Καθεστώς του Στρατιωτικού Προσωπικού όταν αυτό βρίσκεται στο έδαφος του άλλου κράτους.

Ακολούθησε επίσημο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών, που παρέθεσε ο κ. Φωκαΐδης προς τιμήν του Ισραηλινού ομολόγου του.

Αργότερα σήμερα, ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης και ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Moshe Yaalon θα τελέσουν τα Αποκαλυπτήρια Μνημείου «Κυπρο- Ισραηλινής Φιλίας» στο στρατόπεδο Αντιστράτηγου Βασίλειου Καποτα, προς τιμή των παιδιών των επιζώντων του ολοκαυτώματος για τους οποίους η Κύπρος έγινε τόπος διέλευσης για την επάνοδο στο Ισραήλ.

Ακολούθως, ο κ. Φωκαΐδηςθα συνοδεύσει τον Ισραηλινό ομόλογό του στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνωνκαι στη συνέχειαθα γίνει δεκτός από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου. Αργότερα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχθώ σήμερα στην Κύπρο τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ κ. MosheYa'alon.
Θέλω να σημειώσω ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη, που πραγματοποιεί Υπουργός Άμυνας της φίλης γειτονικής χώρας στην Κύπρο.
Και αυτό που από μόνο του είναι ενδεικτικό της μεγάλης απόστασης που έχουμε διανύσει το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά στη μεταξύ μας συνεργασία.

Μια συνεργασία που εδράζεται σε κοινές αξίες αλλά και κοινά συμφέροντα. Μια συνεργασία που ενώ υπηρετεί τις εθνικές μας στρατηγικές επιδιώξεις δεν στρέφεται ενάντια σε καμιά άλλη χώρα.

Γιατί πάνω απ’ όλα υπηρετεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις ασφάλειας σε μια ιδιαίτερη ασταθή γειτονιά, τις νέες ασύμμετρες απειλές, ειδικότερα την έξαρση της τρομοκρατίας αλλά και τη κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι δύο χώρες μας εργάζονται από κοινού για την προαγωγή συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, ενόψει και των ενεργειακών προοπτικών που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η προώθηση αυτού του στόχου, η προσέλκυση επενδύσεων και γενικότερα η προοπτική της ανάπτυξης και ευημερίας των λαών της περιοχής, υπηρετείται μέσα από τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η συνεργασία στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τη φίλη χώρα του Ισραήλ αποκτά στρατηγική σημασία.

Στο πνεύμα των όσων έχω προαναφέρει, είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί με το φίλο Υπουργό, θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, καθώς και θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας.

Κοινή μας διαπίστωση είναι πως όσο περισσότερο μη προβλέψιμες είναι σήμερα οι προκλήσεις ασφάλειας, τόσο περισσότερο ανάγκη υπάρχει για αξιόπιστους εταίρους και προβλέψιμες πολιτικές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν εκείνες οι κυβερνήσεις στην περιοχή που παραμένουν δεσμευμένες στην κατεύθυνση της σταθερότητας και της ασφάλειας και εργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπηρετεί με συνέπεια αυτό το στόχο, προσφέροντας στήριξη στις χώρες αυτές της περιοχής, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μέσα από τις σχέσεις που οικοδομεί με φίλες γειτονικές χώρες και σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Μέσα στο πλαίσιο που έχω προαναφέρει, η συνεργασία με το Ισραήλ, και ειδικότερα η εμβάθυνση των σχέσεων μας στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, έχει μια ξεχωριστή σημασία, μια ιδιαίτερα στρατηγική, επαναλαμβάνω, διάσταση.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι υλοποιώντας το Διμερές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας αλλά άλλων Συμφωνιών που έχουμε υπογράψει, έχουμε ενισχύσει ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων σε επίπεδο ασκήσεων, στο τομέα των εξοπλισμών, στην ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και στο τομέα έρευνας και διάσωσης.

Συζητήσαμε σήμερα την ανάγκη να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη μεταξύ μας συνεργασία και σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα στο τομέα της κυβερνοάμυνας, στον οποίο ως γνωστό το Ισραήλ αποτελεί μια από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως.

Απόδειξη της συνεχούς αναβάθμισης των μεταξύ μας σχέσεων είναι άλλη μια στρατιωτική συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγο. Πρόκειται για μια Συμφωνία SOFA (Status of Forces Agreement), που ρυθμίζει το καθεστώς παρουσίας του υπηρεσιακού προσωπικού εκάστης χώρας στο έδαφος της άλλης κατά τη διενέργεια κοινών δραστηριοτήτων.

Προτού κλείσω, θα ήθελα να σημειώσω ότι είχα βεβαίως και τη δυνατότητα να ενημερώσω τον κ. Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και την ανάγκη προώθησης μιας λύσης που δεν θα στηρίζεται ούτε σε αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, ούτε θα εξαρτάται από κηδεμόνες.

Φίλε Υπουργέ, για άλλη μια φορά θα ήθελα θερμά να σας καλωσορίσω και να εκφράσω την πεποίθηση ότι η επίσκεψη σας αυτή, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στην Κύπρο, αποτελεί ένα ισχυρό βήμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των μεταξύ μας σχέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: