Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Feyenoord: Η χειρότερη περίοδος στην ιστορία της


Δημήτρης Βαρσάνης

Από τότε που η ολλανδική Eredivisie ιδρύθηκε το 1956, η Feyenoord ποτέ δεν έχει χάσει πάνω από τέσσερα παιχνίδια στη σειρά. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές της, όπως η καταστροφική σεζόν 2010-11,όταν είχε συντριβεί με 10-0 από την Eindhoven και τερμάτισε 10η, οι γίγαντες από το Ρότερνταμ δεν βυθίστηκαν ποτέ σε ένα τέτοιο επίπεδο.



Ωστόσο, τώρα βιώνει έναν εφιάλτη. Η Feyenoord έχει χάσει όχι τέσσερα, όχι πέντε, αλλά έξι συνεχείς αγώνες πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της, και κανείς στο σύλλογο δεν είναι σε θέση να βρει μια λογική εξήγηση. Ήταν μια κατάρρευση τεραστίων διαστάσεων. Λιγότερο από δύο μήνες πριν, η Feyenoord ήταν δεύτερη δύο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ajax και ονειρευόταν το πρώτο της πρωτάθλημα από το 1999. Ο Dirk Kuyt είναι μια συναισθηματική επιστροφή που συμπλήρωσε τις καρδιές των οπαδών με χαρά και είδε τις προσδοκίες να αυξάνονται υψηλότερα από το συνηθισμένο . Ο νεαρός προπονητής Giovanni van Bronckhorst, ένας άνθρωπος του συλλόγου, προήχθη ως πρώτος προπονητής μετά από τέσσερα χρόνια ως βοηθός και ο διορισμός του έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό.



Οι άνδρες του Van Bronckhorst κέρδισαν μερικά παιχνίδια με σφιχτό τρόπο στην αρχή της σεζόν, στη συνέχεια ήρθε η μεγάλη νίκη του Οκτωβρίου επί του Ajax στο Κύπελλο όταν ο Kuyt και με τη βοήθεια του αντίπαλου αμυντικού σφράγισε τη νίκη με 1-0 στις καθυστερήσεις. Γεμάτο εμπιστοσύνη, η Feyenoord σκόραρε 12 γκολ σε τρία παιχνίδια εναντίον της Twente, της Excelsior και της Heracles. Ο Kuyt έβαζε κατά μέσο όρο σχεδόν ένα γκολ ανά παιχνίδι, ο πανύψηλος επιθετικός Michiel Kramer φαινόταν ασταμάτητος, και ο νεαρός αμυντικός Sven van Beek ήταν τόσο λαμπρός ώστε ο Ολλανδός προπονητής Danny Blind επικρίθηκε έντονα που δεν τον κάλεσε.
Όλα ήταν ρόδινα όταν η Feyenoord επισκέφθηκε τη Nijmegen για το τελευταίο παιχνίδι του 2015. Ο Tonny Vilhena σκόραρε με ένα τυχερό φάουλ κατά το πρώτο ημίχρονο και η ομάδα του ήταν έτοιμη να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με στυλ, αλλά τότε κάτι συνέβη. Στην μία ώρα αγώνα η Nijmegen έπιασε στον ύπνο τους φιλοξενούμενους και ισοφάρισε. Πέντε λεπτά αργότερα μια καταστροφική πίσω πάσα από τον Van Beek οδήγησε στους γηπεδούχους στο 2-1 και τελικά κέρδισαν με 3-1 μετά από ένα άλλο απελπιστικό λάθος της άμυνας.



Εκ των υστέρων, ήταν μια κρίσιμη στιγμή για την Feyenoord. Η αρνητική αντίδραση από τους κορυφαίους ανθρώπους της μετά το παιχνίδι ήταν κάπως υπερβολική, αλλά πρόβλεψαν αυτό που θα ακολουθούσε τους επόμενους μήνες, καθώς η κακή αίσθηση βυθίστηκε στη διάρκεια του μήνα της χειμερινής διακοπής. «Είχαμε ένα πολύ καλό πρώτο μισό της σεζόν, αλλά αυτή η ήττα είναι αρκετά καθοριστική για την αίσθηση που παίρνουμε μαζί μας στη χειμερινή διακοπή», δήλωσε ο Van Bronckhorst. "Να χάνουμε με αυτό τον τρόπο με κάνει να νιώθω άσχημα για τη χρονιά μας μέχρι τώρα. Είμαι άρρωστος από αυτό," ανέφερε ο Kuyt.



Η Feyenoord θα έπρεπε να επιστρέψει από τη διακοπή ανανεωμένη όμως η ατμόσφαιρα ήταν ζοφερή. Ο Van Bronckhorst παραδέχτηκε ότι ο Ajax και η PSV ήταν τα φαβορί, υποστηρίζοντας ότι οι άπειροι παίκτες του δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν την πίεση. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, έπρεπε να παίξουν με τη PSV στην πρώτη αγωνιστική του 2016, χωρίς τον τιμωρημένο μέσο Karim El Ahmadi. Ήταν μια συναρπαστική κοντινή αναμέτρηση μπροστά από τις sold out κερκίδες του De Kuip, με τους Kramer και Kuyt να χάνουν σωρεία ευκαιριών στη μικρή περιοχή αλλά η Feyenoord τιμωρήθηκε από τους πρωταθλητές στο άλλο άκρο, χάνοντας με 2-0.
"Θα πρέπει να εξακολουθούμε να παλεύουμε για τον τίτλο, το οποίο δεν είναι ένα εύκολο έργο. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι στο Alkmaar και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τους πρώτους τρεις βαθμούς στο δεύτερο μισό της σεζόν," δήλωσε στη συνέχεια ο Van Bronckhorst . Το επόμενο παιχνίδι, όμως, δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί. Ο Kramer μπορεί να έδωσε νωρίς το προβάδισμα στη Feyenoord, αλλά ο Markus Henriksen υπαγόρευσε το ρυθμό στη μεσαία γραμμή για την AZ, ενώ ο Vincent Janssen - το ανερχόμενο αστέρι του ολλανδικού ποδοσφαίρου - πανηγύρισε ένα χατ τρικ. Οι γηπεδούχοι επάξια κέρδισαν 4-2 και το κυνήγι τίτλου της Feyenoord φαινομενικά είχε τελειώσει, όπως και η αυτοπεποίθησή τους εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος.
Το επόμενο χτύπημα - μόλις τρεις ημέρες αργότερα - ήταν ακόμα πιο επώδυνο. Η Heerenveen επισκέφθηκε το De Kuip και ο Henk Veerman της έδωσε το προβάδισμα πριν ο Anass Achahbar - ο οποίος είχε αγνοηθεί από τον Van Bronckhorst το 2015 - μπήκε στη θέση του τραυματία Kramer και έβαλε ένα εκπληκτικό ψαλιδάκι 19 λεπτά πριν το τέλος φέρνοντας στα ίσα την αναμέτρηση. Θα μπορούσε να είναι αυτό το σημείο καμπής για την Feyenoord; η απάντηση ήταν όχι. Με έξι λεπτά να απομένουν η Heerenveen πέτυχε το νικητήριο τέρμα και ο Vilhena στη συνέχεια χτύπησε το οριζόντιο δοκάρι με μια υπέροχη εκτέλεση φάουλ, πολύ καλύτερη από εκείνη που είχε σκοράρει στο Nijmegen. Ενώ όλα πήγαιναν κατ' ευχήν για τη Feyenoord μέχρι το Δεκέμβριο, η τύχη της είχε ερημώσει τελείως το 2016.



Με τέσσερις διαδοχικές ήττες ήταν φυσικό ότι ο Τύπος θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας ιστορικής πέμπτης ήττας. Οι παίκτες της Feyenoord δεν είχαν ακόμη χρόνο για να αναπνεύσουν και υποδέχτηκαν τη Den Haag μόλις τρεις ημέρες μετά το φιάσκο της Heerenveen, αλλά η "κυρία τύχη" ήταν εναντίον των Rotterdamers για άλλη μια φορά. Ένα γκολ του Simon Gustafson κακώς ακυρώθηκε για οφσάιντ, έπειτα η ομάδα κατέρρευσε και οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν με 2-0. Επισήμως, η Feyenoord βρισκόταν στο χειρότερο ρεκόρ της στην Eredivisie.
"Δεν υπάρχουν λόγια, χωρίς έργα δεν έρχονται οι βαθμοί. Η Feyenoord ξαναγραφεί την ένδοξη ιστορία της, αλλά όχι με τον τρόπο που ήθελε. Μπορούν ακόμα να θεωρούνται ένα κορυφαίο κλαμπ;" ο τίτλος απορίας της De Volkskrant. "Βρισκόμαστε σε μια αξιοσημείωτη πτώση όμως θα ξαναγυρίσουμε στη φόρμα μας" είπε ο Van Bronckhorst. Η Feyenoord με κάποιο τρόπο κατάφερε να κερδίσει τη Roda με 1-0 στο Κύπελλο ύστερα από τη διαδικασία της παράτασης την περασμένη Τετάρτη. Όμως αυτό δεν άλλαξε την τύχη της στο πρωτάθλημα, καθώς έχασε το έκτο παιχνίδι της στη σειρά, από τον Ajax την Κυριακή.



Ξανά η Feyenoord πήρε το προβάδισμα με ένα ποιοτικό σουτ από τον Jens Toornstra, αλλά αμέσως δέχτηκε την ισοφάριση από τον Amin Younes, και έχασε με 2-1, όταν ο Riechedly Bazoer έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας του Kenneth Vermeer κατά το δεύτερο ημίχρονο. Έτσι, σε διάστημα έξι αγωνιστικών οι ελπίδες τίτλου της Feyenoord έχουν εξαφανιστεί. Ο σύλλογος του Ρότερνταμ βρίσκεται τώρα στην τέταρτη θέση, πίσω από τη Heracles και το χάσμα από τη πρώτη PSV έχει αυξηθεί στους επιβλητικούς 17 πόντους. Είναι μία από τις πιο θεαματικές πτώσεις που έχει δει ποτέ η Ολλανδία
Αργά ή γρήγορα, η Feyenoord θα βάλει τη καταστροφική περίοδο της πίσω και να πάρει μερικά καλά αποτελέσματα για την ανύψωση της κατήφειας. Ο Van Bronckhorst έχει αποφύγει τα χειρότερα της κριτικής και εξακολουθεί να έχει ένα λαμπρό μέλλον στο άθλημα αλλά η αρχή του 2016 θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η χειρότερη στιγμή στην ιστορία της Feyenoord του. 
Μια σκληρή επίσκεψη στο Zwolle τους περιμένει την Κυριακή, αλλά επτά συνεχόμενες ήττες είναι σίγουρα αδιανόητο γεγονός, έτσι δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: