Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Το σύστημα ακαδημιών της Manchester United παράγει παίκτες όχι όμως αστέρες


Δημήτρης Βαρσάνης

Ο Louis van Gaal δείχνει συχνά μια προτίμηση στην νεολαία από την εμπειρία και συχνά γιόρτασε την εξέλιξη μελλοντικών αστέρων όπως ο Patrick Kluivert στον Ajax, ο Xavi  στη Barcelona και ο Thomas Muller στην Bayern Munich.
Οι νέοι παίκτες είναι λιγότερο πιθανό να τον αμφισβητήσουν και μαζί με την πρόοδο τους μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση μιας πιο ευτυχισμένης μελλοντικής προοπτικής, ακόμα και όταν ένας σύλλογος βρίσκεται σε ένα τέλμα.



Και το τελευταίο σημείο είναι εμφανές όταν πρόκειται για την τρέχουσα συγκομιδή της Manchester United από παιδιά. Υπάρχει μικρή προσδοκία ότι θα καταφέρουν ποτέ τα επιτεύγματα του προαναφερθέντος τρίο, ή των Paul Scholes, Nicky Butt, Gary Neville, David Beckham και Ryan Giggs στην United, αυτοαποκαλούμενοι «Κλάση του '92". Όμως τώρα το μέλλον είναι στα χέρια τους, μιας και εκείνο του Van Gaal φαίνεται να έχει τελειώσει.
Τη Δευτέρα στο Shrewsbury η ενδεκάδα της United περιλάμβανε τους νεαρούς αμυντικούς Guillermo Varela (22 χρονών) και Cameron Borthwick-Jackson (19), συν τον μέσο Jesse Lingard (23). Ο Van Gaal αργότερα χρησιμοποίησε τον αμυντικό Joe Riley (19), τον μέσο Andreaw Pereira(20) και τον επιθετικό Will Keane (23), βάζοντας έξι απόφοιτους από τις τάξεις των ακαδημιών.



Πάρα πολλοί χαρακτηρίστηκαν αναγκαίοι διότι η United είχε ταξιδέψει στο Shrewsbury με απόντες 14 παίκτες από τη πρώτη ομάδα και ο Van Gaal δυσανασχετούσε στον πάγκο του New Meadow καθώς ο Borthwick-Jackson, ο Lingard και ο Keane προστέθηκαν στον κατάλογο θυμάτων που υπέφεραν από φρέσκα χτυπήματα.
Ωστόσο αφού αποχωρίστηκε τους Robin van Persie, Rafael, Angel Di Maria, Jonny Evans, Nani, Tom Cleverley και Javier Hernandez το περασμένο καλοκαίρι, ο Ολλανδός τεχνικός ίσως φτάσει τώρα ακόμη και στις ρεζέρβες ή στις ομάδες ακαδημιών για να βρει παίκτες ζωτικής σημασίας για τα επερχόμενα παιχνίδια. Τη Πέμπτη προσφέρεται μια ευκαιρία για την ανατροπή του 2-1 στο Europa League από τη Midtylland, ενώ στην αναμέτρηση της Κυριακής με την Arsenal μπορεί να γεφυρώσει ένα χάσμα κενού έξι βαθμών από την πρώτη τετράδα.



Ο Borthwick-Jackson ως αριστερός μπακ αποδεικνύεται ένας έμπειρος αντικαταστάτης για τον τραυματία Luke Shaw και θα λείψει ιδιαίτερα αν δεν είναι διαθέσιμος. Από τους δέκα απόφοιτους ακαδημιών που έκαναν το ντεμπούτο υπό τη διαχείριση του Van Gaal στους 19 μήνες της ζωής του στο Manchester, ο αριστερός μπακ φαίνεται προς το παρόν η πιο λαμπρή προοπτική.



Ο Van Gaal έχει δώσει ευκαιρίες σε ένα αξιοθαύμαστο ρυθμό, αν και τα ονόματα όπως του Tyler Blackett και του Saido Janko - δύο που έκαναν το ντεμπούτο τους στην αρχή της περασμένης σεζόν - έχουν υποχωρήσει στη μνήμη μας, ενώ ο Paddy McNair, ο οποίος έλαμψε στην άμυνα κατά τους πρώτους μήνες της χρονιάς, δεν ήταν σε θέση να αξιοποιήσει αυτή την υπόσχεση.



Το τρέχων αφεντικό της United είναι απίθανο να λείψει όταν έρθει η ώρα του, αλλά, σε έναν σύλλογο που υπερηφανεύεται ακόμη για την είσοδο νεαρών παικτών, τουλάχιστον δέχθηκε τη παράδοση του κλαμπ: το διάσημο στατιστικό στοιχείο που η United είχε τουλάχιστον έναν απόφοιτο από τις ακαδημίες σε κάθε πρώτη της ομάδα από το Οκτώβριο του 1937.



Σε τοπικό επίπεδο, βαθιά οικονομική δέσμευση της Manchester City για προμήθεια νέων ταλέντων, όπως αποδεικνύεται από το πλούσιο γήπεδο των ακαδημιών και της ομάδας ρεζερβών που χτίστηκε στις εγκαταστάσεις του Etihad, έχει κάνει τη United τη δεύτερη καλύτερη στην πόλη τους. Ακόμη, το FA Youth Cup που το κέρδισε τη περίοδο 1953-58 από τα "μωρά" του Matt Busby και δύο φορές στη δεκαετία του 1990 από τους «νεοσσούς του Fergie», κυριαρχείται τώρα από τη νυν κάτοχο Chelsea, η οποία έχει κερδίσει τέσσερις τελικούς από το 2010.



Η United κέρδισε τελευταία το θεσμό το 2011, αλλά, πέρα ​​από τους Lingard και Keane - οι οποίοι μετά από διάδοχους δανεισμούς στις χαμηλότερες κατηγορίες προήχθησαν στη πρώτη ομάδα σε εκείνο το τελικό εναντίον της Sheffield United - κανένας δεν βγήκε να παίξει τακτικά για τον Sir Alex Ferguson ή για του διαδόχους του David Moyes και Van Gaal. Μεταξύ εκείνης της γενιάς, τα ονόματα των Paul Pogba και Ravel Morrison ξεχωρίζουν. Η αποτυχία να πείσει τον Pogba να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο πριν ενταχθεί στη Juventus πριν από τέσσερα χρόνια είναι επώδυνη τώρα που ο Γάλλος είναι ο πιο περιζήτητος μέσος στον κόσμο του ποδοσφαίρου και έχει συνδεθεί με μια κίνηση στη City για 100 εκατομμύρια λίρες.
Ο Morrison αναγνωρίστηκε ως η πιο ταλαντούχα προοπτική στη μεσαία γραμμή της United από τον Scholes,τώρα είναι στη Lazio και σπάνια παίζει βασικός. Είναι η τελευταία από μια σειρά λανθασμένων κινήσεων ο 23χρονος, με τον οποίο ο Ferguson έχασε τελικά την υπομονή toy τον Ιανουάριο του 2012 και έφυγε για τη West Ham, απ 'όπου τελικά παρακάμφθηκε από τον Sam Allardyce.



Οι αντικαταστάτες εκείνων των αστεριών μπορεί σύντομα να είναι στον ανεφοδιασμό από το Old Trafford. Τον περασμένο μήνα, η Chelsea ταξίδεψε στο Altrincham, όπου αγωνίστηκαν με τους εκπροσώπους των μικρών ομάδων της United, και κέρδισε με 5-1 για το τέταρτο γύρο του FA Youth Cup. Κάθε προηγούμενη κυριαρχία της ακαδημίας του συλλόγου στους μικρούς της πλέον σταθερά ανήκει στο παρελθόν.



Σε αυτό το προσωπικό ο Nicky Butt διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα ως επικεφαλής του συλλόγου στους προπονητές. Έχοντας έρθει μέσα από το ίδιο το σύστημα,φαίνεται μια ιδανική επιλογή για να κρατήσει τις παλιές φωτιές να καίνε. Όμως κάθε φλος του ρομαντισμού αμβλύνεται από το γεγονός ότι ο προκάτοχός του Brian McClair είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του 12 μήνες πριν το διορισμό του. Ο Butt είναι στο προσωπικό της United από τον Οκτώβριο του 2012 και τη θέση τη πήρε μόνο μετά από μια προσέγγιση του Διευθυντή ακαδημιών της Tottenham John McDermott τον Ιανουάριο δίνοντας αρνητική απάντηση.



Η συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων, καθώς και η αποχώρηση του προπονητή της U18 Paul McGuinness ύστερα από 25 χρόνια στο σύλλογο, μετά βίας υποδηλώνει μια μεγάλη συνοχή στο εσωτερικό τμήμα των Ηνωμένων ανάπτυξης. Και πέρα ​​από τη δυσκολία του να πιάσει τις ακαδημίες της Chelsea και της Manchester City το έργο του Butt μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολο.
Αν ο Jose Mourinho - ένας προπονητής ο οποίος ανήθικα αγνοούσε μια χρυσή γενιά της νεολαίας της Chelsea - αντικαταστήσει τον Van Gaal τότε οι απόφοιτοι της ακαδημίας της United θα τα βρουν ακόμα πιο σκούρα για να προχωρήσουν σε μεγάλο επίπεδο τη καριέρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: