Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

«Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο»


Την ενδιαφέρουσα ψηφιακή εφαρμογή «Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα» εντάσσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο περιβάλλον της έκθεσης «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο» από σήμερα, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Στη σημαντική αυτή έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, ξεκινούν οι νέες αυτές εφαρμογές οι οποίες περιλαμβάνουν κατ’ αρχήν ένα ηλεκτρονικό «παιχνίδι» γεμάτο ερωτήσεις και απαντήσεις, που δίνει σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να μάθουν με ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο για το φαινόμενο της ηφαιστειακής δραστηριότητας καθώς και τον ρόλο της στη διαμόρφωση του ελληνικού χώρου μέσα από τα μεγάλα ενεργά ηφαίστεια του ελληνικού αρχιπελάγους.

Ταυτόχρονα, η ενημέρωση πλαισιώνεται από εφαρμογές βίντεο με αναφορές στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αλλά και στις γεωλογικές διαδικασίες που το δημιούργησαν. Επίσης, μέσα από αυτές τις εφαρμογές θα παρουσιάζεται ένα μεγάλο πλήθος ηφαιστειακών γεωμνημείων του Αιγαίου, αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Άλλωστε, η δραστηριότητα των ηφαιστείων συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, μετατοπισμένη προς τα νότια, στα νησιά του ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου (Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Πόρος, Μέθανα, Σουσάκι Κορινθίας), δημιουργώντας εντυπωσιακές γεωμορφές και κάνοντας τη χώρα μας ένα ζωντανό «γεωλογικό εργαστήρι», χαρίζοντάς μας μεγάλο αριθμό φυσικών πόρων, όπως εκτεταμένα γεωθερμικά πεδία και θερμές πηγές, ορυκτά και μεταλλεύματα.


Οι ψηφιακές εφαρμογές εντάσσονται στο πλαίσιο της επιστημονικής ενημέρωσης των επισκεπτών της έκθεσης «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο», στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Σκοπός τους είναι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και μέσα από εντυπωσιακές εικόνες να κάνουν προσιτές και κατανοητές σε όλους δύσκολες γεωλογικές έννοιες.
Τέλος, αξίζει  να σημειωθεί ότι μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες λειτουργίας της, η έκθεση είχε περισσότερους από 4.500 επισκέπτες, ενώ μέχρι το τέλος της παραμονής της στο Ίδρυμα Ευγενίδου, αναμένεται να ξεπεράσει τους 30.000.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα, που περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους κορμούς δένδρων, οι οποίοι σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας, ανακαλύφθηκαν τμήματα κορμών, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα δένδρων. Σημαντικές απολιθωματοφόρες θέσεις συναντώνται, επίσης, στην παράκτια ζώνη, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου. Πλήθος ηφαιστειακών γεωτόπων, σε ολόκληρη την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, μαρτυρούν την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά το παρελθόν.


Το 2000, το Δάσος εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, ως ιδρυτικό μέλος. Το 2004, συμπεριλήφθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, στο οποίο ανήκει, από το 2012, ολόκληρη η νήσος Λέσβος. Το 2015, το Γεωπάρκο Λέσβου χαρακτηρίστηκε ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του Οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program).

Η έκθεση «Tο Δάσος κάτω από τον Δρόμο» παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων σε θέσεις, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής -  Σιγρίου, στη Λέσβο, που υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το Μουσείο πραγματοποιεί ανασκαφές στο τμήμα, που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από Σίγρι έως Άντισσα. Οι σωστικές ανασκαφές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.


Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες, καθώς και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές, μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών και μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.

Παράλληλα, παρουσιάζονται ευρήματα, που αποτελούν τεκμήρια της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες κατέστρεψαν τη βλάστηση και, μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης, οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για ένα  μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα μνημείο, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (ΠΔ 443/1985).

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, οργανώνονται ξεναγήσεις μαθητικών ομάδων (για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου), που έχουν ως στόχο να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με θέματα φυσικής ιστορίας, να κεντρίσουν τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους για τον πλανήτη, την ιστορία της εξέλιξης της ζωής, τη σημασία των γεωτόπων, τις φυσικές διεργασίες, τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και την προστασία των οικοσυστημάτων, επιτρέποντάς τους να εκφραστούν δημιουργικά.

Η περιήγηση των σχολείων ολοκληρώνεται με ένα διαδραστικό παιχνίδι. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι μαθητές ταξιδεύουν νοερά 20 εκατομμύρια χρόνια πίσω στο γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου και έρχονται σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες, που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν. Θα ανακαλύψουν το Απολιθωμένο Δάσος και τα φυτά, που υπήρχαν εκείνη την εποχή, και θα γνωρίσουν τη γεωλογική ιστορία και εξέλιξη της περιοχής.
Οι ξεναγήσεις διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται καθημερινά, ανά μία ώρα, από τις 09:00 έως τις 14:00. Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι, όμως, η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 210 9469688 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 14:00).

Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου: λεωφ. Συγγρού 387 (είσοδος από Πεντέλης 11) - Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9469600. Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων, είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου, υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑμεΑ και είναι ευπρόσδεκτοι οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο: 6936 177143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: