Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Εξερευνώντας την Προϊστορία του Μαραθώνα



Η διάλεξη με τίτλο «Εξερευνώντας την αρχαιολογία του Μαραθώνα από τον 10ο αι. μέχρι τον 7ο αι. π.Χ.» θα δοθεί στα αγγλικά, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, και ώρα 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα μιας τριετούς έρευνας, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εστιάζει στην αρχαιολογία της πεδιάδας του Μαραθώνα κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, πριν γίνει το σύμβολο της αθηναϊκής δημοκρατίας και συνδεθεί με την υπόλοιπη Αττική και την Αθήνα, θα παρουσιάσει η Βίκυ Βλάχου (Chargée de Recherches FRS-FNRS, ULB – CReA-Patrimoine).

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή του Μαραθώνα έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό, είτε σε γενικά έργα είτε σε πιο εξειδικευμένες μονογραφίες και συλλογικούς τόμους, η Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, που καλύπτει την περίοδο από τον 11ο έως τα τέλη του 8ου-αρχές του 7ου αιώνα π.Χ., απουσιάζει σχεδόν εξ ολοκλήρου. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο Μαραθώνας είναι η ένδοξη μάχη των Αθηναίων με τους Πλαταιείς συμμάχους τους εναντίον των Περσών, μια εκστρατεία που περιγράφεται εκτενώς από τον Ηρόδοτο (6,96 έως 120).

Όπως αναφέρει η κα Βλάχου: «Τα αρχαιολογικά στοιχεία για την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου περιορίζονται κυρίως σε ταφές – σε οργανωμένα νεκροταφεία ή μεμονωμένες ταφές διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της πεδιάδας του Μαραθώνα. Η κεραμική αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κατηγορία των ευρημάτων από αυτή την περίοδο και, συνεπώς, θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας για να πραγματευτεί κανείς τη δεξιοτεχνία των τεχνιτών ως μια ορατή παράμετρο που επηρεάζεται από πολλές μεταβλητές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές.

»Με βάση την τοπογραφία και την πυκνότητα των πρώτων νεκροταφείων, καθώς και κάποιες ενδείξεις για την κατοίκηση της πεδιάδας κατά τη διάρκεια της Γεωμετρικής και της Πρώιμης Αρχαϊκής περιόδου, σημαντικό μέλημα είναι να εντοπίσουμε, τις αρχές αυτής της πολιτικής και θρησκευτικής οργάνωσης στις τέσσερις περιοχές του Μαραθώνα, γνωστή σε υστερότερους χρόνους ως Μαραθώνια Τετράπολις, της οποίας η προέλευση έχει αρχές στην προϊστορία, πρόταση, για την οποία  μέχρι τώρα δεν υπήρχαν αποδείξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: