Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Τουρκικά παζάρια γύρω απο τους Αγνοούμενους



Αβάσιμο και αστείο χαρακτήρισε το αίτημα της Τουρκίας να επιτραπεί η πρόσβαση για εκσκαφές σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου προς εντοπισμό Τούρκων ή Τουρκοκύπριων αγνοούμενων!, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Νέστορας Νέστορος.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Κύπρου, ο κύριος Νέστορος είπε ότι η Άγκυρα έχει απευθύνει το αίτημά της στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης,  με στόχο να εξισώσει το θύτη με το θύμα και να θέσει υπό συζήτηση ένα ανύπαρκτο θέμα.

Ο κύριος Νέστορος, είπε ότι το συγκεκριμένο αίτημα, δεν υποβλήθηκε ποτέ στη Διερευνητική Επιτροπή. Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι η Τουρκία, αντιδρά με αυτό το τρόπο στο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιτραπούν εκσκαφές σε περιοχές στα κατεχόμενα για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες για μαζικούς τάφους αγνοουμένων και έχουν χαρακτηριστεί ως «στρατιωτικές περιοχές».

Να σημειωθεί πως το γεγονός αυτό αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία ενήργησε ωσάν να μην έχει καμία ευθύνη, να μην διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο και να μην ασκεί έλεγχο στο κατεχόμενο τμήμα

Μιλώντας στην κηδεία αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, του οποίου η ταυτότητα έχει εξακριβωθεί με εξέταση γενετικού υλικού, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Τουρκία διαβίβασε γραπτό αίτημα προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητώντας της να υποβάλει σχετικό αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτό, πρόσθεσε, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει προκύψει τέτοιο θέμα, ούτε και οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με Τουρκοκύπριους αγνοούμενους που έχουν ταφεί σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές.

Αντίθετα, είπε, αναφορές για Ελληνοκύπριους αγνοούμενους που πιθανότατα έχουν ταφεί σε σημεία εντός των στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε σωρεία διεθνών εγγράφων.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι πέραν της υποχρέωσης για άνοιγμα στρατιωτικών ζωνών στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία οφείλει να επιτρέψει πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και να υποδείξει τους χώρους που έχουν ταφεί τα σώματα στρατιωτών και πολιτών που περισυνελέγησαν από τα πεδία των μαχών το 1974.


Δεν υπάρχουν σχόλια: