Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Marcus Bent: Μια ιστορία προμήνυμα για όλα τα αστέρια της Premier League


Δημήτρης Βαρσάνης

Στις 13 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τις 22:00, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Premier League Marcus Bent τηλεφώνησε την αστυνομία του Surrey για να αναφέρει μια διάρρηξη. Ο ίδιος είπε στον τηλεφωνητή έκτακτης ανάγκης ότι φοβόταν για τη ζωή του. Ήταν τρομοκρατημένος.
Τρεις αστυνομικοί έφτασαν 10 λεπτά αργότερα και έσπασαν την εξωτερική πύλη ασφαλείας για να μπουν στο διαμέρισμα του Bent. Ανέβηκαν μια σκάλα, αλλά ο Bent αρνήθηκε να τους επιτρέψει να έρθουν στο δεύτερο όροφο του διαμερίσματος του. Οι αξιωματικοί περίμεναν έξω από το στενό διάδρομο και προσπαθούσαν να πείσουν τον Bent να ανοίξει τη πόρτα. Ούρλιαζε λέγοντας"βοηθήστε με" όμως δεν άνοιγε την πόρτα.



Τρεις ένοπλοι αξιωματικοί κλήθηκαν να βοηθήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι έξι αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από το στενό διάδρομο. Τα πράγματα είχαν φθάσει σε αδιέξοδο, και η απόφαση που λήφθηκε ήταν να χρησιμοποιήσουν ένα σκληρό αντικείμενο για να σπάσουν την πόρτα προς τα κάτω. Ξαφνικά, εμφανίστηκε ο Bent και η πόρτα άνοιξε. Ο πρώην επιθετικός της Everton ήταν γδυμένος ως τη μέση, φορούσε μοβ φόρμες και κρατούσε στο ένα χέρι έναν μπαλτά και στο άλλο ένα κουζινομάχαιρο.
Ο αξιωματικός που έδωσε στοιχεία στην επακόλουθη δίκη του Bent περιέγραψε τα μάτια του σαν να ήταν "πλατιά", τις κόρες οφθαλμού του διεσταλμένες, τα ρουθούνια του φουντωμένα και τις γροθιές του σφιγμένες. Ο αξιωματικός δεν μπορούσε να πει αν αυτά ήταν συμπτώματα του πανικού ή της ανεξέλεγκτης οργής. Οι έξι αξιωματικοί υποστήριξαν ότι ήταν όσο πιο μακριά μπορούσαν εντός των ορίων του διαδρόμου, αλλά ο Bent όρμηξε με το κουζινομάχαιρο στον αρχηγό της ομάδας των αστυνομικών.
Ο εν λόγω αξιωματικός εξακρίβωσε ότι το «επίπεδο απειλής ήταν υψηλό." Προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του βάζοντας τα χέρια του μπροστά από το πρόσωπό του. Εν τω μεταξύ, ένας άλλος αξιωματικός πήρε το Taser του και του έκανε ηλεκτροσόκ σε ένα «πλήρες φορτίο» στο αριστερό δικέφαλο του Bent. Το φορτίο ήταν στη μέγιστη ισχύ για ένα ολόκληρο λεπτό.
Ο Bent χτυπούσε το κεφάλι του σε μεγάλο βαθμό στον τοίχο καθώς έπεσε στο πάτωμα. Ο ίδιος είχε σπασμούς με πλήρη 50.000 βολτ να κυλούν μέσα από το σώμα του, όμως ήταν ακόμα σε κατάσταση υστερίας. «Κοίτα εκεί πέρα», φώναξε. "Μπορείς να τον δεις;μπορώ να δω το πρόσωπό του.Μπορώ να δω τη σκιά, τον βλέπω εκεί,μπορώ να τον ακούω".
Η αστυνομία πραγματοποίησε μια πλήρη έρευνα των χώρων, αλλά δεν υπήρχε κανείς άλλος εκεί. Κατά την αναζήτηση του αυτοκινήτου του Bent έξω, ανακάλυψαν μια μικρή ποσότητα (0,1 γραμμάριο)  κοκαΐνης. Ο Bent συνελήφθη, με χειροπέδες και συγκρατημένος, αλλά συνέχισε να μαίνεται υστερικά. Ένας από τους αξιωματικούς έλαβε μια σημείωση από αυτόν ακούγοντας φωνές «Κοίτα εκεί πέρα.Μπορώ να δω το πρόσωπό του έξω από εκείνο το δέντρο"
Επιστροφή στη βάση, ο Bent είπε στην αστυνομία ότι ήταν μόνος στο διαμέρισμά του όταν είδε "το χερούλι της πόρτα του μπάνιου να κινείται προς τα επάνω και προς τα κάτω." Άκουσε την πόρτα του μπάνιου να σπρώχνεται από μέσα σαν κάποιος να προσπαθεί να βγει, και φοβόταν για τη ζωή του, βλέποντας το χερούλι της πόρτας επανειλημμένα να πηγαίνει πάνω - κάτω.. Τότε ήταν που ο ίδιος είχε καλέσει την αστυνομία για να ζητήσει βοήθεια. Ο Bent επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει τρεις γραμμές κοκαΐνης νωρίτερα το βράδυ.



Αυτή ήταν η περίπτωση που παρουσιάστηκε από την ποινική δίωξη κατά του Bent στη δίκη του, με κάθε τελευταία λέξη να είναι αποδεκτή από αυτόν ως αλήθεια. Ο Bent ομολόγησε την ενοχή του για την κατηγορία της συμπλοκής και την κατοχή ναρκωτικών και στις 12 Φεβρουαρίου, καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή και διατάχθηκε να εκτελέσει υπηρεσία της κοινότητας.
Στο δικαστήριο του Guildford για την καταδίκη του, ο Bent εμφανίστηκε με την σύντροφο του. Η κοπέλα του κρατούσε συνεχώς το χέρι του και ήταν διαρκώς πάνω του.
Ο Bent ρωτήθηκε πώς ένιωθε σχετικά με την προοπτική να καταδικαστεί αργότερα την ίδια ημέρα, σε προηγούμενη ακρόαση, ο δικαστής του είπε να περιμένει μια ποινή φυλάκισης. Χαμογέλασε  και είπε ότι ότι και αν συμβεί ήταν έτοιμος για αυτό. Ήταν εξαιρετικά ευγενικός και γοητευτικός
Ο Bent ξοδεύει δύο ώρες προπόνησης στην τοπική ομάδα της ακαδημίας του, Esher FC, κάθε Τετάρτη βράδυ, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, και τον βρίσκει κάποιος στις εγκαταστάσεις με την ομάδα κάθε Σάββατο απόγευμα.
Ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς αυτά που περιέγραφαν οι αστυνομικοί στην κατάθεσή τους, ακόμη περισσότερο που αφορούσαν έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, ο οποίος κόσμησε στη Premier League πάνω-κάτω κατά τη διάρκεια μιας μακράς και διακεκριμένης καριέρας του στο άθλημα. Ωστόσο ο Bent παραδέχθηκε κάθε λέξη των αποδείξεων εναντίον του.
Το ερώτημα μεγάλωνε: Πώς ο Bent είχε αφήσει την Premier League και να φτάνει να καταλήγει σε ένα κελί φυλακής μέσα σε μόλις πέντε μόλις χρόνια;



Ο Bent γεννήθηκε από Τζαμαϊκανή οικογένεια στο Hammersmith του Λονδίνου το 1978. Υπέγραψε για την Brentford όταν ήταν 11 ετών και το ποδόσφαιρο σύντομα τον γέμισε σε κάθε στιγμή της ζωής του. Ο δικηγόρος του είπε στο δικαστήριο του Guildford ότι όταν ο Bent τελικά σταμάτησε να παίζει πριν από δύο χρόνια, μετά από μια επαγγελματική σταδιοδρομία που διήρκεσε 18 χρόνια, η ζωή του έγινε ένα «κενό».
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο Bent είχε "τρέχοντα ζητήματα που προκύπτουν από την ανατροφή του ως παιδί," δήλωσε ο δικηγόρος του, τα οποία συνέχισαν να «τον ταλαιπωρούν" σε όλη την μακρόχρονη καριέρα του στο ποδόσφαιρο και μετά την απόσυρση του. Είχε συνηθίσει να ασχολείται με τα θέματα της αυτοθεραπείας του από την κοκαΐνη, και παρά την παρουσία του σε κέντρα αποτοξίνωσης για σειρά ετών, δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κύκλο.
Ο συνδυασμός αυτών των ζητημάτων, μαζί με την παράνομη χρήση ναρκωτικών και το σοβαρό τράνταγμα που είχε στο τέλος της καριέρας του αποδείχθηκε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στο Esher το Σεπτέμβριο. Ένα άτομο χωρίς προηγούμενη εγκληματική πράξη ή καταδίκη είχε μετατραπεί σε έναν ψυχοπαθή. Το κραυγαλέο και φαινομενικά αναπόφευκτο γεγονός φαίνεται να είναι ότι για όσο διάστημα ο Bent εξακολουθούσε να παίζει ποδόσφαιρο, ήταν σε θέση να κρατήσει τα δαιμόνια του υπό έλεγχο. Μόνο όταν ή καριέρα του έφτασε στο τέλος της τα πράγματα κατέρρευσαν τόσο άσχημα, που τον οδήγησαν σε αυτοθεραπεία με τέτοιες ανησυχητικές συνέπειες.
Καθώς η υπόθεση του Bent αναδεικνύεται κάτι βαθύ συμβαίνει όταν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αφήνει το άθλημα με το οποίο έχει "παντρευτεί". Ο Daniel Dymond, ένας ανώτερος αθλητικός ψυχολόγος με σπουδές στην αθλητική και κλινική Ψυχολογία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας τονίζει ότι οι εν λόγω νέοι άνδρες, όπως ο Bent, οι οποίοι έχουν οριστεί για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε τόσο νεαρή και ευαίσθητη ηλικία,περιβάλλονται από ανθρώπους οι οποίοι ενισχύουν με συνέπεια το σήμα ότι η αυτο-αξία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επιδόσεις τους ως ποδοσφαιριστής.
Ο Dymond ανέφερε ότι αυτό οδηγεί συχνά σε μια σχεδόν πλήρη τύλιξη μεταξύ του εαυτού του στο ποδόσφαιρο και του εαυτού του ως άτομο: "Θα ταυτιστούν με τους εαυτούς τους ως ποδοσφαιριστής και όχι ως ανθρώπινο ον.Είναι προσαρμοστική συμπεριφορά, και η επιτυχία σε αυτό το περιβάλλον τους ωθεί να παραδώσουν επιτυχία σε ποδοσφαιρικό επίπεδο και οτιδήποτε άλλο να το αποκλείσει. Μπορεί να παραβλέψει την ανάγκη να επενδύσει στον εαυτό του και να δημιουργήσει τις δικές του αξίες. "



Κοιτάζοντας πίσω, μπορείτε να δείτε αυτά τα χαρακτηριστικά στην καριέρα του Bent. Ο Bent αναπτύχθηκε μέσω της ακαδημίας της Brentford πριν εντοπιστεί και υπογραφεί από την Crystal Palace το 1999 στην ηλικία των 19. Μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος έκλεισε τα 23 είχε περάσει ήδη από έξι επαγγελματικούς συλλόγους, και η σταθερότητα δεν ήταν επικείμενη σύντομα.
Όταν η Palace μπήκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το 1999, ο Bent πωλήθηκε στη Port Vale,μια κίνηση που περιέγραψε αργότερα ως "το όνειρο που ανατινάχτηκε στο πρόσωπό μου" σε μια συνέντευξη του το 2002 στη Guardian. Από εκεί, μετακόμισε στη Sheffield United και στη συνέχεια, σε διαδοχικούς συλλόγους που πάλευαν για την οικονομική τους σταθερότητα, πρώτα στη Blackburn και εν συνέχεια στην Ipswich.
«Έχω περάσει τόσα πολλά καλά και κακά πράγματα στην καριέρα μου, αλλά εγώ δεν θα τα αλλάξω για τον κόσμο γιατί έχω γίνει ήδη ένας έμπειρος παίκτης" τόνισε ο Bent κατά τη περίοδο του στην Ipswich. Παρά το θετικό γύρισμα που έβαλε στο κοινό,η διαρκή κατάσταση ροής του Bent είναι πιθανό να έφερε ανασφάλεια και να διαιώνισε μια αίσθηση ότι ποτέ δεν ανήκε πραγματικά οπουδήποτε.
Μετά από μια περίοδο ενός έτους στη Sheffield United, η απογοήτευση του Bent αυξήθηκε στη Blackburn και πάλεψε για να διατηρήσει μια θέση στην πρώτη ομάδα. Τα πράγματα πήγαιναν καλά στην Ipswich έως ότου, όπως στη Palace να πέσει σε οικονομικά προβλήματα και τελικά σε προσωρινή διαχείριση του 2003. Αυτό ώθησε την πώληση του Bent στην Everton το 2004 και φόρεσε ακόμα επτά Αγγλικών συλλόγων προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία για το κύκνειο άσμα του.



"Μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να έρθω εδώ και να βιώσω ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου», τόνισε από τη μετάβαση του προς την Ινδονησία για την ομάδα Mitra Kukar το Νοέμβριο του 2011 και συνέχισε "Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αλλά αυτό είναι κάτι που πάντα ήθελα να βιώσω"
Το συμβόλαιο του Bent ήταν για ένα χρόνο όμως δεν το υπηρέτησε τελείως. Αποχώρησε τον Απρίλιο του 2012 και η επαγγελματική του σταδιοδρομία είχε τελειώσει ουσιαστικά. Ό, τι συνέβη στο διάστημα που μεσολαβεί, ανάμεσα στο κρέμασμα των παπουτσιών του και εκείνο το βράδυ που αντιμετώπισε την αστυνομία, είναι σαφές ότι η προσαρμογή στη καινούργια του ζωή είχε πάει πολύ στραβά.



Ο πρώην παίκτης της Wimbledon Lawrie Sanchez πιστεύει ότι το κοκτέιλ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όταν έρχονται στο τέλος της σταδιοδρομίας τους είναι «ένα τεράστιο ζήτημα" που χρειάζεται αντιμετώπιση. Ο Sanchez τόνισε χαρακτηριστικά:"Πάρε όλα τα χρήματα και τη κολακεία,μόνο για να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις στη συνέχεια το υπόλοιπο της ζωής σου μπροστά σου"



Η κατάθλιψη, ειδικότερα, είναι ένα σταθερό θέμα. Ο Sanchez ανέφερε την τεταμένη σχέση μεταξύ του Stan Collymore και προπονητή της Aston Villa John Gregory στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως το τέλειο παράδειγμα.
"Ο καθένας σκέφτηκε, κοίτα, εδώ είναι αυτό το παιδί (Collymore) το οποίο είναι εκτός ελέγχου, και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις. Ωστόσο στην πραγματικότητα, κοιτάζοντας πίσω από από αυτό, ήταν προφανές ότι ο Collymore έπασχε από κάποιο είδος κατάθλιψης. Είναι ακριβώς ότι κανείς δεν ήξερε τι να αναζητήσει και όπως οι περισσότεροι παίκτες, ο Collymore ήταν το τελευταίο άτομο να παραδεχτεί ότι είχε ένα ψυχολογικό ζήτημα υγείας."
Το πρόβλημα έγινε ακριβώς όλο και χειρότερο χωρίς κανείς πραγματικά να κάνει τίποτα. Έχει κάτι να κάνει με το επιθετικό κλίμα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπου υποτάχθηκε σε κάθε αδυναμία που μπορεί από μόνη της να θεωρηθεί ως αδυναμία. Είναι ένας φαύλος κύκλος».
Ο Sanchez διερωτάται κατά πόσον είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χειριστεί συναισθηματικά την αίσθηση ότι εγκαταστάθηκε και έχει ένα ισορροπημένο μυαλό.Όταν ο Sanchez άφησε τη Wimbledon το 1994, όπου ήταν "μία από τις δικές του επιτυχίες," έφτασε στο Swindon χωρίς την ίδια αίσθηση της κοινότητας και της δομή για να παίξει. Ευτυχώς για τον Sanchez ο ίδιος ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την πτώση.



Ο Bent έπαιξε για 14 διαφορετικές αγγλικές ομάδες στην καριέρα του. Ποτέ δεν ανήκε πραγματικά σε κάποιο από αυτές, και κανένα από αυτά τα κλαμπ δεν τον είδε ως πρόβλημα τους τη στιγμή που μετακόμιζε εκεί. Όποια και αν είναι τα δαιμόνια που αντιμετώπισε,ο Bent τα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό μόνος του. Ο Pat Nevin, ο πρώην μεσοεπιθετικός των Chelsea και Everon ο οποίος υπηρέτησε μια πενταετή θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών », ενίσχυσε αυτό το σημείο.
Ο Nevin δήλωσε ότι οι ομάδες γίνονται όλο και καλύτερες στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης ενός παίκτη, αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά θα πάνε. Με τόσους πολλούς παίκτες να περνάνε από ένα σύλλογο σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο Nevin δήλωσε ότι είναι ρεαλιστικό να ζητήσει να αναλάβει την ευθύνη για τα άτομα μετά την αποχώρησή τους, δηλώνοντας ότι είναι αρκετά δύσκολο να παρέχει υποστήριξη για εκείνους που είναι ακόμα στα βιβλία.
Η ποιμαντική μέριμνα αυτού του είδους πάντοτε παραδίδεται αυτές τις μέρες μέσα από ένα γιατρό του κλαμπ. Για τους περισσότερους συλλόγους είναι η μόνη διαθέσιμη πηγή, αν και κάποιο συμπλήρωμα λειτουργίας του γιατρού με πιο εξειδικευμένη υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Η Dagenham για παράδειγμα μεριμνά να φέρνει ένα ψυχολόγο για να επισκέπτεται μια φορά το δεκαπενθήμερο και να είναι στη διάθεση των παικτών, όπως απαιτείται.
Οι σύλλογοι έχουν επίγνωση των θεμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλο μέρος της φροντίδας που παρέχεται είναι παθητικό στη φύση. Απαιτείται από τους ίδιους τους παίκτες να αναλάβουν την πρωτοβουλία να συμμετάσχουν όταν είναι μακριά από ένα προκαθορισμένο συμπέρασμα για να το κάνουν. Σύμφωνα με τον Nevin, ο «υπερ-ανταγωνισμός" στο κλίμα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου καθιστά απίθανο τους παίκτες να προχωρήσουν και να παραδεχτούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα με την κατάθλιψη. Αν ο μάνατζέρ του λέει σε έναν παίκτη πριν από ένα παιχνίδι ότι «δεν πάει καλά», η συντριπτική πιθανότητα, σύμφωνα με τον Nevin, είναι ότι θα πρέπει να πέσει από την ομάδα.
Για αυτό το λόγο η σοβαρότητα του θέματος παραμένει κρυμμένη. Οι κατανομές των ερωτικών σχέσεων είναι ένας άλλος μεγάλος παράγοντας για να εξεταστεί όταν οι ποδοσφαιριστές αποσύρονται. Όσο για τα ποσοστά διαζυγίου που αναφέρεται στο διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου, ο Nevin είπε ότι τον εξέπληξε που αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι πιο μεγάλα. «Πολλοί από αυτούς τους παίκτες παντρεύονται πολύ νέοι και οι σύζυγοί τους, πολύ συχνά παντρεύονται τον τρόπο ζωής και της αίγλης ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή, και ξαφνικά φεύγουν αυτά και πολύ συχνά φεύγει και η σύζυγός τους"είπε.
Η απλή αλλά βαθιά απώλεια της αδρεναλίνης που σχετίζεται με την ύπαρξη ενός επαγγελματία παίκτη είναι επίσης μια εκτίμηση. Δεν είναι μόνο ότι οι παίκτες σταματούν να παίζουν αλλά δεν έχουν και τη καθημερινότητα των προπονήσεων όπως και τη συντροφικότητα των συμπαικτών τους τριγύρω. «Όπως κάθε άλλο φάρμακο, αν παίρνεις από τη μια μέρα στην άλλη, τότε θα σας αφήσει λαχτάρα για περισσότερο, ακριβώς σαν ένας τοξικομανής», δήλωσε ο Nevin.
Η PFA αφιερώνει αρκετές σελίδες στην ιστοσελίδα της σε γενικές συμβουλές για τους παίκτες που προετοιμάζονται για τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο, αλλά προσφέρει μόνο μια πρακτική βοήθεια, η οποία οφείλει να καταβάλει το 50% του κόστους των βιβλίων και να διαλέξει για τους διαπιστευμένους μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, της πληροφορικής,της αθλητικής επιστήμης, της φυσιοθεραπείας, της τηλεόρασης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης / δημοσιογραφίας.



Ο Bent βγήκε παίκτης του μήνα στη Premier League τον Ιανουάριο του 2002.
Ενώ ένας παίκτης κατώτερου πρωταθλήματος θα μπορούσε κάλλιστα να στοχεύσει να πάει στη κορυφαία κατηγορία ως το επόμενο βιώσιμο βήμα του, υπάρχει ένας που πιστεύει ότι οι εκατομμυριούχοι της Premier League είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν το γήπεδο για το εργοτάξιο; Θα μπορούσε να κατηγορηθεί η PFA για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των παικτών στις κατώτερες κατηγορίες.



Ίσως για έναν παίκτη να είναι καλύτερο για την υγεία του να παίζει σε μικρότερη κατηγορία. O Mark Arber ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα 17 ετών στην Tottenham πριν μεταβεί στην Barnet και αργότερα συνεχίσει τη καριέρα του στη Dagenham και στη Peterborough(όπου τώρα είναι προπονητής της).



Ο Arber είπε ότι παίζοντας στα κατώτερα πρωταθλήματα ήταν ένα καλό πράγμα για αυτόν,του έδωσε την προοπτική που απαιτείται για το σχεδιασμό της ζωής του μετά το ποδόσφαιρο από ένα πρώιμο στάδιο αντί να "πέσει από το γκρεμό της Premier League σε μία μόνο στιγμή», όπως θα μπορούσε να συμβεί στον ίδιο αν η καριέρα του είχε πάει σε μια άλλη κατεύθυνση. Μέχρι τη στιγμή που ήταν 24, ο Arber είχε ήδη αρχίσει τα πρώτα μαθήματα προπονητικής του, τα οποία οδήγησαν τελικά στην εξασφάλιση της "A" άδεια προπονητικής του από την FIFA. Μέχρι τα 28 του είχε προσφερθεί μια θέση προπονητή στην Arsenal πριν ξαναρχίσει να παίζει ποδόσφαιρο στη Peterborough.
Ήταν έξυπνος για να προγραμματίσει το μέλλον του και φιλοδοξούσε να γίνει προπονητής. Για όσους περιμένουν μέχρι να σταματήσουν τη καριέρα τους, η πρόταση του να περιμένουν πέντε χρόνια για να πληρούν τις προϋποθέσεις μπορεί να είναι δύσκολο να τη φέρουν εις πέρας. Οι παίκτες στη συνέχεια είναι αντιμέτωποι με την πρόκληση της επανένταξης στον κόσμο του ποδοσφαίρου, πέντε χρόνια απομακρυσμένοι από τις τάσεις και τις σχέσεις που είχαν. Πολλοί που ορίζονται σε αυτό το μονοπάτι δεν καταλήγουν ως προπονητές.
Ο Arber δήλωσε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα από την PFA για να βοηθήσει τους παίκτες να κάνουν τη μετάβαση τους στην απόσυρση. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά που βρίσκονται τώρα μερικοί από τους πρώην συμπαίκτες του: "σεκιούριτι, οδηγοί ταξί και σοβατζήδες " Μόνο έναν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι έχει μείνει στο ποδόσφαιρο και εργάζεται ως ατζέντης
Απηχώντας τις σκέψεις του Sanchez και Nevin, ο Arber τόνισε ότι μια ολιστική προσέγγιση είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός παίκτη για μια ευτυχισμένη απόσυρση και να είναι έτοιμος για την επόμενη πρόκληση. Ακόμη υποστήριξε ότι οι PFA, οι  σύλλογοι και οι παίκτες πρέπει να συνεργάζονται. Ενώ η PFA είναι ενήμερη για το θέμα, "θα μπορούσε πάντα να κάνει περισσότερα», είπε.



Και έτσι επιστρέφουμε στα δεινά των Bent. Η μετάβαση από κλαμπ σε κλαμπ δεν προβλέπει αποτελεσματικά τη ποιμαντική φροντίδα του, ακόμη και αν οι εν λόγω σύλλογοι ήταν διατεθειμένοι να την παράσχουν, το οποίο δεν είναι ποτέ μια εγγύηση. Ακόμα και αν επέστρεφε ο Bent  για να ζητήσει την υποστήριξη ενός από τους 14 συλλόγους του, είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος από αυτούς να του παράσχει βοήθεια, πόσο μάλλον να αισθάνεται υποχρεωμένος να το πράξει
Ψάχνοντας για απαντήσεις και αξιόπιστη ροή εσόδων ο Bent πήρε μια θέση σε μια εταιρεία πετρελαιοειδών, ως μη εκτελεστικό μέλος. Δεν ήταν μια δουλειά ποδοσφαίρου, και δεν ήταν η δουλειά των ονείρων του, αλλά ήταν τουλάχιστον ένας τρόπος για να γεμίσει το κενό που άφησε, όταν το σώμα του δεν μπορούσε πλέον να ανήκει στο άθλημα.
Στις 12 Φεβρουαρίου, ο Bent καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, την οποία θα την αναστείλει για δύο χρόνια, μαζί με 200 ώρες κοινωφελούς εργασίας για αδικήματα σε έντονη αντιπαράθεση με την ιδιότητά του ως ήρωας από τις βεράντες. Είναι ένας άνθρωπος που απολάμβανε τη μαζική κολακεία και το χαϊδεμένο τρόπο ζωής που κάποτε ήταν ο φθόνος των νέων αγοριών που τον είχαν ως είδωλο.
Θα μπορούσαμε να διαγράψουμε τις ενέργειες του Bent εκείνο το βράδυ στο Esher ως παραβατικότητα ή στατιστική σύμπτωση, αλλά τα εις βάρος του στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση του ήταν ενεργοποιημένη από την επιτυχία που απολάμβανε στη μεγαλοπρέπεια του. Η XPRO, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει συσταθεί για υποστήριξη σε ποδοσφαιριστές στη μετάβασή τους μετά το άθλημα, ανέφερε το 2014 ότι το 33% των πρώην επαγγελματιών παίρνουν διαζύγιο και ότι το 40% χρωστάνε.
Στο μέλλον, τα κλαμπ που επωφελούνται από τις προσπάθειες των παικτών θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμα να παρέχουν μια δομή υποστήριξης για αυτούς όταν οι ημέρες δόξας τους θα έχουν τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: