Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Κινέζικα μαχητικά «είδαν» το «αόρατο» F-22


Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζου στρατιωτικού ειδικό ο οποίος μίλησε στην κινεζική κρατική τηλεόραση, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να εντοπίζουν το stealth μαχητικό F-22 Raptor- το πλέον εξελιγμένο πολεμικό αεροσκάφος στο οπλοστάσιο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Αναλυτικά, σε δημοσίευμα της People's Daily Online, μαχητικά του κινεζικού στόλου σε περιπολία πάνω από τη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας εντόπισαν «άγνωστα» καταδιωκτικά το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αναφορά των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.
Θεωρείται πως επρόκειτο για F-22 – κάτι που επιβεβαίωσε ο Κινέζος στρατιωτικός ειδικός Γιν Ζούο στην συγκεκριμένη εκπομπή, αναφέροντας ότι εάν τα αεροσκάφη που εμφανίστηκαν στην «ζώνη αεράμυνας» στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας ήταν όντως αμερικανικά F-22, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τις κινεζικές δυνάμεις να εντοπίζουν, ταυτοποιούν και αναχαιτίζουν stealth μαχητικά, αποκτώντας εμπειρία στο αντικείμενο.

Ο εντοπισμός stealth αεροσκαφών αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, ωστόσο ειδικοί του χώρου των ενόπλων δυνάμεων αναφέρουν ότι κινεζικός νέος τύπος ραντάρ (Phased Array) είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο.

Επίσης, ο Γιν επεσήμανε ότι το F-22 δεν είναι «εντελώς αόρατο» και μπορεί να εντοπιστεί και από «meter-wave» ραντάρ- προσθέτοντας πως ραντάρ που «βλέπουν» προς τη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας μπορούν να «δουν» το αμερικανικό μαχητικό- όπως και αεροσκάφη- ιπτάμενα ραντάρ, όπως το KJ-2000 και το KJ-500.

Δεν υπάρχουν σχόλια: