Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

League Cup: Οι οκτώ καλύτεροι τελικοί



Δημήτρης Βαρσάνης


Μπροστά από το τελικό του Capital One Cup μεταξύ της Liverpool και τη Manchester City σε λίγες ώρες, παρακάτω θα ρίξουμε μια ματιά πίσω στις καλύτερες αναμετρήσεις του League Cup στην ιστορία του θεσμού.



8 Aston Villa 3-2 Rotherham (στο σύνολο), 1961

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Όταν το League Cup μπήκε για πρώτη φορά το 1960, δεν συμμετείχαν πολλές μεγάλες ομάδες - ούτε καν οι μισές από τους 92 συλλόγους της Football League, στην πραγματικότητα - θεωρώντας ότι είναι μια ελαφρώς περιττή επιπλέον υποχρέωση, το οποίο επέτρεψε στις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών να διεκδικήσουν ένα τρόπαιο. Αυτό συνέβη στο πρώτο τουρνουά, όταν η Rotheram της δεύτερης κατηγορίας έφτασε στο διπλό τελικό και έπρεπε να αντιμετωπίσει την Aston Villa της πρώτης. Ήταν μια μάλλον βασανιστική υπόθεση. Το τουρνουά ξεκίνησε στα τέλη Σεπτέμβρη του 1960, αλλά λόγω των πολλών παιχνιδιών οι δύο τελικοί δεν είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 1961 μετά την έναρξη της επόμενης σεζόν. Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της, η Rotherham φάνηκε σαν να μπορούσε να προκαλέσει μια αναστάτωση, κερδίζοντας με 2-0 χάρη σε δύο γκολ από τον Alan Kirkman και τον Barry Webster, αλλά στην ρεβάνς η Villa χτύπησε δύο φορές στην κανονική διάρκεια πριν ο McParland βάλει τη "ταφόπλακα" στα 30 λεπτά του επιπλέον χρόνου.



7. QPR 3-2 West Brom, 1967

Η μορφή των διπλών αγώνων στο τελικό αποδείχθηκε μάλλον μη δημοφιλής, έτσι ώστε να γίνει μονός το 1967, παρέχοντας μια πολύ πιο ελκυστική πρόταση και μια θέση στο Κύπελλο Εκθέσεων για το νικητή. Το πρώτο από αυτά τα εκθέματα, που πραγματοποιήθηκε στο Wembley, δεν παρήγαγε δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα, όμως πρόσφερε μια ψυχαγωγία, μιας και η Queens Park Rangers της τρίτης κατηγορίας επικράτησε απέναντι στη West Brom της πρώτης. Στο ημίχρονο οι Baggies ήταν μπροστά με 2-0, αλλά στο δεύτερο μέρος η QPR επανήλθε δυναμικά, πρώτα μέσω των Roger Morgan και Rodney Marsh, πριν να ολοκληρωθεί η ανατροπή τους με τον Mark Lazarus εννέα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης.



6.Sheffield Wednesday 1-0 Manchester United, 1991

Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, έξι ομάδες εκτός Premier League έχουν φτάσει στον τελικό του League Cup, αλλά καμία από τις Bolton, Birmigham, Middlesbrough, Tranmere, Cardiff και Bradford δεν έχουν καταφέρει να νικήσουν τους αντιπάλους τους από τη κορυφαία κατηγορία.
Η τελευταία ομάδα που το κατάφερε ήταν η Sheffield Wednesday, στη μέση μιας εκστρατείας ανόδου το 1991. Επικράτησε της Manchester United, η οποία δεν ήταν στο αποκορύφωμά της ακόμα, αλλά είχε φτάσει έως το τελικό. Ένα καταπληκτικό γκολ από τον John Sheridan ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη με 1-0 και το τρόπαιο στον Ron Atkinson, ο οποίος είχε απολυθεί από τη United πριν από έξι χρόνια. Ο Sir Alex Ferguson δεν το πήρε ιδιαίτερα καλά όμως λέγοντας:"Διάβασα τους κριτικούς να λένε ότι την Τετάρτη ήταν η καλύτερη ομάδα, όμως αυτό είναι μια ανοησία. Δεν ήταν ποτέ στο παιχνίδι.



5. Tottenham 2-1 Chelsea, 2008

Είναι συχνά πολύ εύκολο να διαμαρτύρονται για τα προβλήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αλλά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου ο καθένας της κορυφαίας κατηγορίας όταν κατακτά ένα τρόπαιο να θεωρείται ως ένα σοκ. Η Tottenham για παράδειγμα σήκωσε ένα τρόπαιο που δεν είναι θεωρητικά μια κολοσσιαία έκπληξη δεδομένου των πόρων της, αλλά φαινόταν να είναι το 2008, όταν νίκησε την Chelsea στο τελικό.
Ο Didier Drogba είχε δώσει το προβάδισμα στη Chelsea με ένα φάουλ κατά το πρώτο ημίχρονο, μόνο που ο Dimitar Berbatov ισοφάρισε από την άσπρη βούλα ύστερα από χέρι του Bridge στη μικρή περιοχή.. Στη συνέχεια, στη παράταση ένα φάουλ απομακρύνθηκε από τον Petr Cech,αλλά η μπάλα με ένα περίεργο τρόπο ακούμπησε στο σώμα του Jonathan Woodgate χαρίζοντας το τρόπαιο στους "Spurs", το οποίο είναι και το μοναδικό εδώ και δύο δεκαετίες.



4.Arsenal 1-2 Birmigham, 2011

Το League Cup δεν ήταν ο πιο ευτυχισμένος θεσμός για την Arsenal. Οι "κανονιέρηδες" το έχουν κερδίσει δύο φορές, αλλά και σε άλλες πέντε περιπτώσεις που έφτασαν στον τελικό και ηττήθηκαν: οι δύο από αυτούς ήταν ενάντια στις κυρίαρχες ομάδες των αντίστοιχων εποχών, τη Leeds και τη Chelsea, αλλά οι άλλοι τρεις ήταν ταπεινωτικές ήττες. Η πιο πρόσφατη από αυτές ήρθε το 2011, όταν αναμενόταν να είχε εύκολο έργο ενάντια στην Birmigham, η οποία κατευθυνόταν προς τον υποβιβασμό με τον Alex McLeish.
Ωστόσο η Birmigham πήρε το προβάδισμα με τον πανύψηλο Nicola Zigic ενώ ο Robin van Persie ισοφάρισε λίγο πριν το ημίχρονο. Η Arsenal πίεσε πολύ στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου 45λεπτου, με τον τερματοφύλακα των "μπλε" να κερδίζει το βραβείο του Man of the match. Στο τελευταίο λεπτό, ο Laurent Koscielny και ο Wojciech Szczesny αλλού πατούσαν και αλλού βρίσκονταν, με τον Obafemi Martins να στέλνει τη μπάλα στο κενό τέρμα και να δίνει στη Birmigham ένα απίστευτο τρόπαιο.




3. Aston Villa 3-2 Everton, 1977

Αυτό ήταν το παιχνίδι που έπρεπε να διεξαχθεί τρεις φορές για να κριθεί. Η Aston Villa και η Everton συναντήθηκαν στο Wembley το τελικό του League Cup, αλλά ο αγώνας αναβλήθηκε γιατί ήταν υγρό το πεδίο. Η επανάληψη του αγώνα ήταν απαραίτητη και δεν πήγαν καλύτερα τα πράγματα, καθώς έληξε 1-1 στο Hillsborough και χρειαζόταν ένας ακόμα αγώνας, αλλά στην περίπτωση αυτή η τρίτη φορά ήταν μια διασκέδαση για το κοινό. Βαδίζοντας τα τελευταία στάδια του παιχνιδιού, η Everton ήταν μπροστά με 2-1 χάρη σε γκολ από τον Bob Latchford και τον Mick Lyons  δίνοντάς τους φαινομενικά το τρόπαιο, αλλά με λίγο χρόνο να απομένει ο κεντρικός αμυντικός των χωριατών Chris Nicholl ισοφάρισε και ένα λεπτό αργότερα, το Old Trafford πάλλεται με τον Brian Little να δίνει το δεύτερο League Cup μέσα σε τρία χρόνια στην Villa.




2. Chelsea 3-2 Liverpool, 2005

Όπως πάντα με τον Jose Mourinho, η "τρίχα" της αφήγησης ξεπηδά από κάθε ρωγμή του πρώτου τελικού του στο Αγγλικό ποδόσφαιρο. Υπήρχε το θέμα του πρώτου τρόπαιο του και μάλιστα το πρώτο τρόπαιο αφότου αγόρασε το σύλλογο ο Roman Abramovich. Η συνεχής επιδίωξη της Chelsea για τον Steven Gerrard θα εμφανιζόταν εκείνο το καλοκαίρι.
Εν συνεχεία ο ίδιος ο Mourinho πρόσταξε το κοινό των "κόκκινων" να σωπάσει ύστερα από ένα γκολ της Chelsea και έπειτα παρακολούθησε τον υπόλοιπο αγώνα από τα αποδυτήρια. Ο John Arne Riise με ένα "κεραυνό" έδωσε στη Liverpool το προβάδισμα στο πρώτο λεπτό, και το σκορ έμεινε έτσι μέχρι ο Gerrard να υποπέσει στο αυτογκόλ 11 λεπτά πριν λήξει η αναμέτρηση. Στα 30 λεπτά του επιπλέον χρόνου ο Didier Drogba και ο Mateja Kezman σφράγισαν το κύπελλο για τη Chelsea παρά το γκολ της παρηγοριάς του Antonio Nunez στο φινάλε.



1. Arsenal 1-3 Swindon,1969

Η Swindon δεν ήταν η πρώτη ομάδα από τη τρίτη κατηγορία για να κερδίσει το Κύπελλο, αλλά όταν η QPR νίκησε τη West Brom δύο χρόνια νωρίτερα, δεν ήταν τόσο μεγάλο σοκ, μιας και η Swindon επικράτησε την Arsenal στα καλύτερα της το 1969. Ο τελικός εκείνη τη χρονιά διεξήχθη σε ένα γήπεδο του Wembley που περισσότερο θεωρούνταν αγωνιστικός χώρος των γεωργών, κυρίως επειδή φιλοξενούσε κούρσες αλόγων μια εβδομάδα νωρίτερα.
Αυτό δεν αποτελεί βέβαια δικαιολογία για την απόδοση της Arsenal. Η Swindon πήρε το προβάδισμα με τον Roger Smart, εκμεταλλευόμενη κάποια κενά στην άμυνα των "κανονιέρηδων", πριν ο Bobby Gould ισοφαρίσει και ξεσπάσει αμέσως σε κλάματα. Η Arsenal σφυρηλάτησε σε όλο το δεύτερο μέρος την εστία της Swindon,αλλά η ίδια κέρδισε στη παράταση με δύο γκολ από τον Don Rogers.Τέτοιοι ήταν οι κανόνες του Αγγλικού ποδοσφαίρου εκείνη τη χρονική στιγμή, που δεν επιτράπηκε στη Swindon να συμμετάσχει στο Κύπελλο Εκθέσεων(ο πρόδρομος για το Κύπελλο UEFA), μια θέση που αντιθέτως δόθηκε στην Arsenal και το εκμεταλλεύτηκε πλήρως, κατακτώντας το τουρνουά επικρατώντας της Anderlecht στο τελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: